Borut Ambrožič iz Pozitivne Slovenije je poudaril, da je v Sloveniji veliko različnih družin.
Borut Ambrožič iz Pozitivne Slovenije je poudaril, da je v Sloveniji veliko različnih družin. "Več desetletij stare zakonitosti je treba prilagoditi sodobnim trendom." Foto: MMC RTV SLO
Okrogla miza podpornikov družinskega zakonika

Gibanje za trajnostni razvoj Slovenije TRS in stranka TRS poudarjata, da zakonik nikogar ne ogroža, ampak daje pravice tudi tistim, ki jih doslej niso imeli. Z njim se izboljšuje položaj otrok in bolje ureja družinska razmerja, kot je to omogočala dozdajšnja zakonodaja, so zapisali v deklaraciji za podporo družinskemu zakoniku.

Ključni namen zakonika pa je zaščititi interes otrok v družinskih razmerjih, zato ta vpeljuje novo institucijo - družinska razsodišča, ki bodo centrom za socialno delo odvzela pravico odločanja o posvojitvah, rejništvu in odvzemu otroka zaradi ogroženosti, zato bodo postopki lahko hitrejši, bolj kakovostni in učinkovitejši, otroci pa bodo v postopkih pred sodiščem lahko dobili svojega zagovornika.

"V vseh primerih bo treba upoštevati voljo otroka"
Tudi štajerska ekipa Gibanja za družinski zakonik je na okrogli mizi o novostih, ki jih prinaša družinski zakonik, izpostavila vpeljavo vrste novih mehanizmov za varstvo otrokovih koristi, med drugim tudi učinkovitejše ukrepanje v njihovo pomoč. Poslanec SD-ja Matevž Frangež je kot ključno novost navedel "sposobnost družbe, da v ekstremnih primerih zaščiti otrokove koristi", na primer z družinsko mediacijo in zagovornikom otrokovih pravic. "V vseh primerih bo treba upoštevati voljo otroka."

To naj bi veljalo tudi v rejniških družinah. "Po novem zakoniku bodo svetovalni delavci imeli več časa za delo z ljudmi namesto z birokracijo," je povedal predsednik Rejniškega društva Slovenije, sicer pa tudi predsednik stranke SMS-Zeleni Darko Krajnc.

Spregovorila je tudi Maja Lupša - babica deklice, ki živi v istospolni družini. "Če bi šlo v družini kaj narobe, bi bila naša Ana deležna enake pomoči kot drugi otroci. Njenima očetoma pa bo novi zakonik prinesel večjo socialno varnost," je poudarila.

Okrogla miza podpornikov družinskega zakonika