Geslo tokratne Stične mladih. Foto: BoBo
Geslo tokratne Stične mladih. Foto: BoBo

Mladi so se na osrednjem prireditvenem prostoru pri stiškem samostanu, kjer že tradicionalno poteka Stična mladih, zbrali ob 9. uri, nato pa so se razkropili po treh vsebinskih programih, ki so ločeno potekali na osrednjem prireditvenem prostoru, samostanskem travniku in v cerkvi. Med drugim so skušali odgovoriti na vprašanje, česa se mladi danes bojijo in kako lahko ta strah presežejo.

V popoldanskem delu so sledile delavnice, namenjene razpravi z različnih področij, med drugim o posvojitvi, bioetiki, zdravju, družini, poklicih, nekatere pa so bile tudi plesno in glasbeno obarvane. Delavnicam je sledila maša, ki jo je daroval ljubljanski pomožni škof Franci Šuštar, nato pa še sklepni koncert Stična benda. Dogajanje so popestrili z nogometnim turnirjem in tržnico stojnic, na katerih so se predstavljale različne organizacije za mlade.

Poudarek na druženju in vsebini
Kot je v sredo na novinarski konferenci, na kateri so predstavili letošnjo Stično mladih, povedal ljubljanski pomožni škof, je Stična v zadnjih 37 letih doživela kar nekaj sprememb. Na začetku je šlo predvsem za začetno srečanje skupin mladinskega verouka, pozneje pa se je spremenila v celodnevno vseslovensko srečanje katoliške mladine. Posledično so morali dodajati različne dodatne vsebine, kot so delavnice, stojnice in podobno. "Včasih je bil poudarek na druženju in glasbi, zdaj pa je poudarek na druženju in vsebini," je dejal Šuštar.

Stična mladih po njegovih besedah mlade predvsem povezuje v prijateljstvu, veselju in molitvi. Sporočilo, ki ga dobijo v Stični, mladi po njegovih besedah odnesejo tudi v svoje družine in svoje širše okolje, zato je pomembna tudi za širšo družbo.

Po besedah koordinatorice Helene Nagode za organizacijo Stične mladih že tradicionalno skrbi Skupnost katoliške mladine oziroma ožja skupina 25 ljudi. Okvirne priprave začnejo januarja, intenzivnejše priprave pa stečejo aprila. Samo letos je v pripravo programa in preostalega vključenih 250 prostovoljcev in ustvarjalcev.

Število udeležencev Stične mladih je po njenih besedah glede na začetno obdobje nekoliko upadlo, a je zadnja leta stabilno in se giblje od okoli 5.000 do 6.000. Nekoliko se je spremenila tudi sama struktura udeležencev, saj se dogodka v zadnjih letih udeležuje več mlajših.