Sodišče je prvo in drugo dražbo izvedlo
Sodišče je prvo in drugo dražbo izvedlo "s svetlobno hitrostjo", je zatrdil Vaskrsić. Foto: BoBo

Najlažje je govoriti o mojem ignoriranju pozivov, nihče pa ne govori o nezakonitosti postopka. Mene so našli za grešnega kozla, da sem sam kriv. Nobenega nisem ignoriral, dobil sem samo sklep o odmiku.

Vaskrsić o trditvah sodišča, da je ignoriral pet sodnih pozivov
protest pred DZ-jem, Troha
V javnosti se je spet pojavil Ladislav Troha, znan po protestiranju s petjem pesmi. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Pokradli so družbeno premoženje, ki so ga ustvarjale generacije, zdaj pa nam bodo pokradli še zasebno - naša bivališča.

Ladislav Troha
Hiša Vaskrsićevih
Litijsko sodišče je zaradi 124 evrov dolga na javni dražbi prodalo hišo Vaskrsićevih. Foto: MMC RTV SLO

Očitno je hiša bila nekomu všeč.

Vaskrsić
Vaskrsić napovedal skrajne ukrepe
Vaskrsić protestiral pred DZ-jem

Na protestu se je zbralo nekaj deset ljudi, med drugim tudi predstavniki gibanja 15o. Kot je zbrane nagovoril Irfan Bečirović, sploh ni pomembno, ali je oseba dolžna 120 ali 12.000 evrov - družin zaradi takšnih dolgov na cesto po njegovem ne bi smeli metati. Pozval je k čimprejšnji spremembi zakonodaje. Bećirović je napovedal, da bo gibanje 15o na dan deložacije okoli hiše pripravilo živi ščit.
"To je organizirana roparska tolpa"
Isto je napovedal nekdanji "pojoči major" Ladislav Troha, ki bo pred zarubljeno hišo Zorana Vaskrsića pripeljal svoje somišljenike. Vaskrsićev primer je po besedah Trohe le vrh ledene gore, ki jo ustvarja "organizirana roparska tolpa" v pravosodju in politiki. Ocenil je, da so ljudje cele generacije ustvarjali družbeno premoženje, ki pa "so ga pokradli", zdaj pa ta "tolpa" želi še zasebno. Izpostavil je še napovedani davek na nepremičnine - kdor ga ne bo mogel plačati, bo ob bivališče, je sklenil "pojoči major".
Hišo bo Vaskrsić branil s svojim življenjem, je napovedal. "Če bo treba, da bom tam noter umrl, bom pač umrl," je izjavil. Še enkrat je poudaril, da pred obvestilom o rubežu premičnine od sodišča ni prejel nič. "To so bile fiktivne vročitve. Če pošte nihče ne prevzame, ta potuje nazaj na sodišče in tam menijo, da je vročena," je dejal.
Vaskrsić se sicer z nikomer v DZ-ju ni dogovoril za sestanek. Upal je, da se bodo sami odzvali in prišli pogledat njegov primer, isto so upali tudi drugi, ki so v podobnih situacijah prišli pred dom poslancev. Iz DZ-ja se ni odzval nihče.
Zatrdil je, da on zagotovo ne stoji za grožnjami sodnici. "Povsem čisto vest imam," je sklenil Vaskrsić.
Vaskrsić meni, da se podobni rubeži dogajajo številnim, saj je na sodišču še 80 podobnih primerov. Na protestu se je zbralo nekaj oseb s podobnimi težavami - oseba iz Kopra, ki je ostala neimenovana, se sooča z rubežem nepremičnine zaradi nekaj več kot deset evrov dolga. Oseba s Štajerske je zatrdila, da bo zaradi 140 evrov izgubila celotno kmetijo.

Za zdaj se je iz DZ-ja odzvala le Državljanska lista Gregorja Viranta. "V DLGV-ju odločno nasprotujemo nespoštovanju plačilne nediscipline in izmikanju plačila računov," so zapisali. Iz poročanja medijev so zaznali, da sta tako sodišče kot izvršitelj v okviru storila vse, da bi dolg izterjala na druge načine, zato Vaskrsića pozivajo, naj predstavi celotno sliko o zadevi. V tem trenutku je namreč potrebna čimprejšnja in natančna proučitev zadeve - šele ta lahko omogoči dobre spremembe zakonodaje. Dopuščamo možnost, da se, če se dejansko ugotovijo pomanjkljivosti obstoječe zakonodaje, izvedejo ustrezne spremembe. "Nikakor pa ne želimo, da se v ukrepih prenaglimo in izvajamo spremembe samo na podlagi enega "razvpitega" primera. Ob tem poudarjamo, da se strinjamo z mnenjem pravnih strokovnjakov, ki menijo, da Ustava RS varuje le tiste, ki dolga ne morejo plačati, ne pa tiste, ki ga nočejo," so zapisali.


Deložacija v petek ob 16. uri
Pri tem se Vaskrsić sprašuje, kako je mogoče, da je sodišče izvedlo rubež hiše, ne da bi rubili denar na računu ali pa premično premoženje. Družina se bo sicer iz hiše morala izseliti do 16. marca ob 16. uri.

Janša od Pličaniča zahteva poročilo
Prodaja hiše na dražbi zaradi majhnega dolga je sicer v slovenski javnosti dvignila precej prahu. Predsednik vlade Janez Janša je nato v ponedeljek ministru za pravosodje in javno upravo Senku Pličaniču naročil, naj do četrtkove seje vlade pripravi poročilo o tem primeru. Na podlagi poročila bo vlada pripravila spremembe neprimernih predpisov ali pa zahtevala revizijo spornih primerov.

Ministrstvo bo preučilo zakonodajo
Pličanič je ob tem pojasnil, da bodo na ministrstvu skušali najti odgovor na vprašanja: ali je posameznik v konkretnem primeru ravnal prav, ali se je sodnim in drugim pozivom izogibal, ali je zakonodaja na tem področju ustrezna, ali na ustrezen način ščiti tako upnike kot dolžnike ter pri tem zagotavlja pravo razmerje med človekovimi pravicami, interesi upnikov in plačilno disciplino.

Sodišče: Odrejen službeni nadzor
Vrhovno sodišče pa je v omenjeni zadevi odredilo službeni nadzor, saj je, kot pojasnjujejo, raziskava vseh dejstev v interesu vseh vpletenih. Nadzor ne bo zajemal uporabe procesne in materialne zakonodaje, saj je bila ta že večkrat preizkušena in se je zmeraj ugotovilo, da je bila pravilno uporabljena, trdijo na vrhovnem sodišču.

Podpredsednica vrhovnega sodišča Nina Betetto je pojasnila, da je cilj nadzora zlasti to, da se še enkrat preverijo vsa dejstva, kar je po njenem mnenju v interesu vseh vpletenih. Podlaga za njegovo sprožitev je, kot trdi, v zakonu o sodiščih, ki pravi, da se lahko odredi nadzor takrat, ko gre za vprašanja v povezavi z uporabo zakona. Ob tem ja zatrdila, da se zdi primer Vaskrsićevih po opravljeni analizi izjemen.

Najlažje je govoriti o mojem ignoriranju pozivov, nihče pa ne govori o nezakonitosti postopka. Mene so našli za grešnega kozla, da sem sam kriv. Nobenega nisem ignoriral, dobil sem samo sklep o odmiku.

Vaskrsić o trditvah sodišča, da je ignoriral pet sodnih pozivov

Pokradli so družbeno premoženje, ki so ga ustvarjale generacije, zdaj pa nam bodo pokradli še zasebno - naša bivališča.

Ladislav Troha

Očitno je hiša bila nekomu všeč.

Vaskrsić
Vaskrsić napovedal skrajne ukrepe
Vaskrsić protestiral pred DZ-jem