Vaskrsić je v odprtem pismu slovenski javnosti zapisal, da ima njegova zgodba širši pomen, saj se lahko podobno zgodi vsakemu izmed nas, če bo nekomu všeč hiša, v kateri živimo. Foto: MMC RTV SLO
Vaskrsić je v odprtem pismu slovenski javnosti zapisal, da ima njegova zgodba širši pomen, saj se lahko podobno zgodi vsakemu izmed nas, če bo nekomu všeč hiša, v kateri živimo. Foto: MMC RTV SLO
Zoran Vaskrsić
Vaskrsić še ne ve, kam bo po deložaciji šel živet z družino. Foto: MMC RTV SLO

Kot je znano, bo družina Vaskrsić morala 16. marca zapustiti svojo hišo, ki so jim jo zarubili zaradi 124 evrov dolga.

Zoran Vaskrsić je v odprtem pismu slovenski javnosti zapisal, da ima njegova zgodba širši pomen, saj se lahko podobno zgodi vsakemu izmed nas, če bo nekomu všeč hiša, v kateri živimo.

Župan občine Litija Franci Rokavec je za MMC pojasnil, da na občino dobivajo različna mnenja posameznikov o zadevi Vaskrsić.

"Gospoda Vaskrsića sem sprejel. Sam sem ga poklical, na svojo željo, ker sem se želel seznaniti z ozadjem. Če bo družina Vaskrsić pristala na cesti, to sem zagotovil tudi gospodu Vaskrsiću, bomo iskali rešitve, da družina ne bo na cesti, kaj drugega pa ne," je napovedal.

"S katerim koli občanom, če se znajde v taki situaciji, iščemo možne rešitve, kaj več od tega pa ne. Mi mu ne moremo kar mimo reda dati neprofitnega stanovanja, ki jih nimamo dovolj, pa tudi ne smemo mu ga dati mimo javnega razpisa," je dejal Rokavec.

Dodal je še, da je Vaskrsiću dejal, naj se prijavijo na javni razpis, ki se bo končal en dan preden imajo rok za izselitev. "Do takrat postopki zagotovo ne bodo zaključeni, bomo pa v stalnem stiku. Če bo slučajno družina na cesti, iščemo druge alternativne rešitve. Upajmo, da se to ne bo zgodilo in se bodo vsi, ki so to godljo zakuhali, malo vprašali, ali je smiselno na tak način zadevo reševati," je še povedal župan.

Vaskrsić: Bodo nepridipravi planili še po zasebnem premoženju?
"Širši pomen pa ima moja žalostna zgodba tudi zaradi tega, ker so vas gotovo skozi moj primer, ki so ga objavili tudi vsi mediji in to večkrat, že prestrašili, da boste, čeprav niste krivi ali pa ste samo domnevni dolžnik, brez ugovora leteli na prvo banko ali pošto ter boste zahtevani, morda tudi povsem neupravičen, znesek plačali, da se vam ne bo zgodilo to, kar se je meni," zatrjuje.

Kot trdi, je na sodišču še veliko podobnih primerov, kot je njegov, zato se sprašuje, ali "prihajamo v sklepno fazo privatizacije, ko so nepridipravi do zdaj rubili družbeno premoženje, zdaj bodo planili pa še po zasebnem".

"Svojo lastnino bom branil tudi z življenjem"
"Res se je treba vprašati, kako je to mogoče, saj sem zaposlen, imam plačo, redne dohodke, avtomobil, premičnine v hiši, stanovanju, oni pa so, ne da bi rubili denar na računu ali pa premično premoženje, izvedli kar rubež hiše. Prosim vas, za teh ušivih 124 evrov domnevnega dolga? V petek, 16. marca, pa naj bi mojo družino (dva otroka, ženo in mene) deložirali iz naše hiše, ki so jo prodali na dražbi za poplačilo 124 evrov domnevnega dolga," opozarja Vaskrsić.

"Oprostite, tega ne morem dopustiti in svojo lastnino bom branil z vsemi legitimnimi sredstvi, tudi s svojim življenjem," dodaja.

Vaskrsić prepričan, da bo protest zadoščal
Na ta, kot pravi, popoln nesmisel in absurd t. i. pravne države bo Vaskrsić vse odgovorne ter celotno slovensko in mednarodno javnost opozoril z javnim protestom pred stavbo DZ-ja v sredo, 14. marca, ob 12. uri.

Vaskrsićeve podpirata tudi 15o in Anonymous
S protestom bo izrazil zahtevo, da se vsi sklepi in sodbe takoj razveljavijo ter se zadeva vrne v prvotno stanje, tja, kjer je sodnici ušla zadeva iz rok in zdrave pameti. Prepričan je, da bo njegov javni protest zadoščal, da se odgovorni predramijo in "ustavijo ta zločin nad nemočnim deprivilegiranim državljanom".

Vaskrsić je za MMC pojasnil, da so podporo družini na protestu že napovedali v različnih organizacijah. Med drugim naj bi se jim pridružili nekateri pripadniki civilne zaščite, društva Kralji ulice, gibanja 15o in skupine Anonymous. S protestom želijo po njegovem vsem Slovencem in Slovenkam pokazati, da živimo v skorumpirani državi.

"Pred sklepom o odmiku nepremičnine nisem dobil nič"
Vaskrsić je pojasnil, da še ne ve, ali bo z družino 16. marca zapustil svojo hišo. "Odvisno od razpoloženja. Tukaj je vloženo vse moje življenje," je zatrdil in dodal, da prav tako še ne ve, kam se bo z družino po deložaciji preselil. "Pritisk bomo naredili na občino. Država nam je pokradla, država nam naj tudi nekaj da," je zatrdil.

Izjave sodišča, da je bil ignorantski do sodnih pošiljk, saj naj bi se odzval šele na peti sklep o odmiku nepremičnine, pa komentira: "To je laž. To je skorumpirano. Dobil sem samo sklep o odmiku nepremičnine. To je bilo prvo sodno pismo, ki sem ga dobil, takrat pa sem tudi reagiral. Prej nisem dobil nič. Potem ko je odvetnica iz sodnega spisa pobrala ven papirje, smo videli, da je bila prva javna dražba 7. oktobra, druga pa 18. novembra. To je svetlobna hitrost, s katero so prodali hišo."