Protesta naj bi se udeležilo okoli 500 ljudi. Foto: BoBo
Protesta naj bi se udeležilo okoli 500 ljudi. Foto: BoBo
Protest
Liste z napisi Zarubljeno in Kolektivizirano so lepili na okoliške trgovine in javne ustanove. Foto: MMC RTV SLO

Dvignimo prihranke, sanirajmo banke!

Eno izmed gesel

Z vidika Jankovića in Janše je bila storjena nepopravljiva škoda, z vidika Slovenije pa enkratna korist.

Protestnik Darko Kastigar
Proti korupciji, klientelizmu in kapitalizmu

Začelo se je z vzklikanjem gesel proti ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću ter s protestniškimi stalnicami "Ne bomo plačali vaše krize!" in "Denar ljudem, ne pa bankam!". Zbrali so se na ljubljanskem Kongresnem trgu, shod pa je potekal pod naslovom Proti korupciji in za javni interes.
Glede na številne govorce in transparente so navzoči kritiko uperili predvsem proti kapitalizmu kot takemu, korupcija pa je zavzemala manjši del vsebine. Večinoma so zatrjevali, da kapitalizem kot sistem temelji na korupciji, zato bi bil prvi nujni korak njegova odprava.
Izrazili so nasprotovanje državni dokapitalizaciji bank v vrednosti treh milijard evrov. Denar ljudem, in ne bankam, je vzklikala množica.

Policija je navzoče opozorila, da jih snema, ti so odgovorili s kriki neodobravanja. Navzoči so bili sicer številne skupine, del gibanja Vseslovenska ljudska vstaja, Primorski puntarji, Antikapitalistični blok, Iniciativa za demokratični socializem ter predstavniki strank, kot je TRS, pa tudi številni neorganizirani udeleženci. Ocene o številu protestnikov so različne, na MMC-ju pa smo ocenili, da jih je bilo najmanj tristo, na vrhuncu pa se je število povzpelo do 500.

"Tu sem zato, da bi lopovom odvzeli, kar so nakradli," pravi udeleženka protesta, drugi trdi, da se "vladajoči igrajo z milijardami, kot bi se igrali monopoli". Nekateri vstajniki so si nadeli tudi zombijevske maske. "KPK je opravil zgodovinsko delo," pravijo in dodajajo, da je "ta vlada skorumpirana in nas ne predstavlja".

Predstavniki iniciative za demokratični socializem vztrajajo, da korupcije ne bomo ustavili s prodajo državnih podjetij. Zahtevajo nasprotno: kolektivizacijo in odpravo kapitalizma.

Gost oddaje na Valu 202 Spet čez pet je bil malo pred protestom Luka Mesec, državljansko dejavni mladenič. Član Iniciative za demokratični socializem (ki je ob današnjem shodu na javnost naslovila izjavo) pravi, da politika krizo kapitalizma rešuje na kapitalističen način in da si ljudje alternativo predstavljamo preveč romantično.

Dušan Plut, TRS, je vlado Alenke Bratušek označil za neoliberalne biriče. Ne potrebujemo evropske trojke, saj imamo dovolj domačo, je zatrdil. Glede svetovne ureditve pa: "Prihodnost sveta je demokratični socializem ali pa barbarstvo."
Korupcija je za protestnika Sama Ribiča največja težava v državi. Javno je pozval, naj se KPK-ju povečajo pooblastila. Skrbi pa ga, da ne bo komisija v prihodnje postala privesek kakšne stranke. Spomnil je na postopek, v katerem sta poslanca Jože Tanko in Melita Župevc kandidata za člana skupine, ki bo predlagala kandidate za novi senat KPK-ja. Protestnik meni, da bi Tanko "uničil dokaze proti Janši".
Po mnenju protestnika Darka Kastigarja je KPK opravil zgodovinsko delo. Ne predstavlja si, katera druga institucija bi v povezavi z Jankovićem ali Janšo dosegla, kar je. "Z vidika Jankovića in Janše je bila storjena nepopravljiva škoda, z vidika Slovenije pa enkratna korist," je dejal.
"Zarubljeno": Za kolektivizacijo javnega
Po nizu govorcev na trgu se je protest spremenil v shod. Udeleženci so se podali na ulice središča Ljubljane, pri tem pa vzklikali gesla, kot sta "ne bomo plačali vaše krize" in "ulice so naše". Pred mestno hišo je množica znova vzklikala gesla, uperjena proti ljubljanskemu županu, na izložbe okoliških trgovin in ustanov pa lepila napise "zarubljeno" in "kolektivizirano".

Dvignimo prihranke, sanirajmo banke!

Eno izmed gesel

Z vidika Jankovića in Janše je bila storjena nepopravljiva škoda, z vidika Slovenije pa enkratna korist.

Protestnik Darko Kastigar
Proti korupciji, klientelizmu in kapitalizmu