Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Minister Gantar meni, da bi s tem zakonom starejšim vrnili dostojanstvo in dostopnost do domske oskrbe. Po njegovem mnenju ta dostopnost ne sme biti samo prostorska, ampak tudi finančna. Kot je pojasnil, se zaveda, da je težko pripraviti zakon, s katerim bi bili vsi zadovoljni, a je glede sprejetja zakona kljub temu optimist.

Dejal je, da je v predlog zakona vključena tudi boleča izkušnja z epidemijo z novim koronavirusom, kar pomeni, da zakon namenja veliko pozornosti tudi zdravstvenim obravnavam. "Na posameznih področjih pa je treba zakon še dodelati," pravi Gantar.

Gradnja DSO-jev z evropskimi sredstvi

Glede gradnje novih domov za starejše je pojasnil, da obstaja več rešitev, v ospredju pa je gradnja s pomočjo evropskih sredstev.
Predsednik omenjene skupnosti občin Peter Misja pravi, da je zakon o dolgotrajni oskrbi dobro pripravljen, veseli pa ga, da so pri njegovi pripravi sodelovale tudi lokalne skupnosti. Meni še, da se bo z zakonom uredil položaj starejših v družbi.

Koordinator za izvajanje zdravstvene dejavnosti v socialno varstvenih zavodih za območje celjske regije Franc Vindišar pa je spomnil, da se je celjska bolnišnica aktivno vključila v reševanje epidemije v Domu starejših Šmarje pri Jelšah, ko so bile razmere že precej zaostrene.

Po njegovi presoji so danes razmere v domovih za starejše bistveno drugačne kot ob izbruhu epidemije. Okužene stanovalce tako na zdravljenje sprejemajo negovalni oddelki nekaterih bolnišnic po državi.