Gašpar Gašpar Mišič naj bi bil pripravljen v Luki Koper delati brezplačno, da bi lahko ostal poslanec, piše Večer. Foto: BoBo
Gašpar Gašpar Mišič naj bi bil pripravljen v Luki Koper delati brezplačno, da bi lahko ostal poslanec, piše Večer. Foto: BoBo

Z Gašparjem Gašparjem Mišičem je bil dosežen dogovor, da vrne poslanski mandat, še preden se tudi uradno zavihti na čelo Luke Koper, piše Večer. Danes ali v sredo se bo sešel z vodjo poslanske skupine Pozitivne Slovenije Janijem Möderndorferjem in po pogovoru z njim sprejel svojo odločitev, je dejal.

Čas za razmislek
V ponedeljek je v poslanski skupini PS-ja Gašparja Mišiča sicer že čakala odstopna izjava, a ga ni bilo v Ljubljano. Möderndorferja je poklical in mu povedal, da si bo vzel nekaj časa za razmislek. Če bo poslanski mandat vrnil, ne bo imel več "plana B" in se ne bo mogel vrniti v parlament v primeru, da bi ga vlada Alenke Bratušek z imenovanjem novih nadzornikov Luke Koper spodnesla s položaja. Zato okleva z odločitvijo, ali bi mandat vrnil.

Vendarle pa je pojasnil, da o vrnitvi v poslanske klopi ne razmišlja. V zadnjih dneh je dobil nekatere predloge, o katerih je vredno razmisliti glede na "nerazumne napade politikov na Luko Koper in na povsem zakonito kadrovanje". Kot je dejal, je nujno, da se vključi pravna stroka in "se postavi v bran pravne države".

Predsednik državnega zbora Janko Veber je v izjavi za javnost pojasnil, da so v državni zbor z vlade že prejeli akt glede prenehanja sekretarske funkcije Gašparju Mišiču. Ta pa bo poslanski mandat lahko nadaljeval le, če se odpove funkciji predsednika uprave Luke, je dejal Veber. Poslanci sicer lahko opravljajo še "enopetinsko delo", pri čemer gre predvsem za vprašanje znanstvenega dela, je pojasnil Veber, ki pa meni, da ni mogoče hkrati opravljati funkcije poslanca in predsednika uprave Luke, ne le zaradi obsega, ampak tudi narave dela.


Od poslanca do državnega sekretarja ... do poslanca?
Dokler se poslanskemu mandatu ne odpove, so mu vrata v državni zbor na stežaj odprta. Poslanci naj bi se namreč na seji 23. septembra seznanili, da Gašpar Mišič zaradi prenehanja opravljanja funkcije državnega sekretarja ponovno opravlja funkcijo poslanca.

Za zdaj ostaja v parlamentu nerešeno pravno vprašanje, ali Gašparju Mišiču z imenovanjem na čelo koprske Luke preneha poslanska funkcija, saj v strokovnih službah DZ-ja nimajo jasnega odgovora na to temo. Gašpar Mišič bi z vrnitvijo mandata olajšal zagato, ki jo imajo zaradi njegovega imenovanja za predsednika uprave koprskega prostanišča v državnem zboru.

Gašpar Mišič: V politiko sem vstopil preskrbljen
Toda Mišič je pripravljen za to, da bi ohranil poslanski mandat, Luko Koper voditi brezplačno oziroma "pro bono", piše mariborski Večer. Tudi če bi ga spodnesli s tega položaja, se glede prihodnosti ne boji. Dejal je, da je v politiko vstopil preskrbljen, in tudi če bi le "sedel in opazoval ta svet in slovensko politiko", bo imel dovolj.

Gašparju Mišiču je še zanimivo, da se v vsem času "negativne kampanje" ni nihče ukvarjal z njegovim programom, in se vprašal, s čim je prepričal nadzornike, pri čemer sam, kot poudarja, nanje ni pritiskal ali se z njimi dogovarjal. Pričakuje in poziva slovensko politiko, naj naredi korak nazaj.