Gašpar Mišić pravi, da bo slovenski javnosti dokazal, da se motijo glede njega. Foto: BoBo
Gašpar Mišić pravi, da bo slovenski javnosti dokazal, da se motijo glede njega. Foto: BoBo
Slovenska odškodninska družba (Sod) je na upravo Luke Koper naslovila zahtevo za čimprejšnji sklic skupščine. Sod predlaga zamenjavo vseh šestih članov nadzornega sveta, ki zastopajo kapital. Foto: BoBo
Mišičevo imenovanje še vedno razburja

"Na splošno lahko ugotovim, da se je slovenski politiki zmešalo, da je izgubila kompas in da so te odločitve preuranjene," se je Gašpar Mišič odzval na današnji zahtevi Slovenske odškodninske družbe (Sod) za sklic skupščine Luke Koper in zamenjavo predstavnikov kapitala v nadzornem svetu.

"To je le dokaz, da je slovenski sistem, politični in gospodarski, kontaminiran in da potrebuje očiščenje," je dejal Mišič, ki meni, da je politika izgubila kompas.

Kdo se boji Gašparja Mišiča?
Nekdanji poslanec PS-ja in do pred kratkim državni sekretar v kabinetu premierke Alenke Bratušek je ob tem izrazil skrb, da slovenska politika "hote ali nehote podpira prav plenilce državnega premoženja".

Ob tem se sprašuje, kdo se ga tako boji, saj je napovedal razkritje vseh poslovno nepotrebnih pogodb in izplačil v Luki Koper. Kot je poudaril Gašpar Mišič, je bil na čelo Luke Koper izvoljen zakonito, "pa če je to komu všeč ali ne". Ponovil je, da bo slovenski javnosti tudi dokazal, da so glede njega v zmoti, pa če bo predsednik uprave "en dan ali en mesec".

Svari pred tem, da v nadzornem svetu ne bi bilo predstavnika lokalne skupnosti
V skladu z današnjim predlogom Soda sicer v nadzornem svetu Luke Koper ne bi bilo več predstavnika lokalne skupnosti, kar je za Gašparja Mišiča "napoved vojne". Kot je dejal, posegajo tudi v pravice zaposlenih in "drezajo v nekaj, v kar po zdravi pameti ne bi smeli". To ni dobro in nekdo bo moral prevzeti odgovornost za to, dodaja.

Ob tem je spomnil, da je njegov osnovni pristop k razvoju Luke Koper zavedanje, da se mora lokalna skupnost poistovetiti z razvojnimi načrti družbe, zdaj pa se je slovenska politika odločila popolnoma drugače.

Od Luke Koper je sicer Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) že zahtevala dokumentacijo v povezavi z imenovanjem Gašparja Mišiča, je potrdila tiskovna predstavnica komisije Polona Osrajnik.

Sod zahteval sklic izredne skupščine
Poročali smo, da Slovenska odškodninska družba (Sod) predlaga zamenjavo vseh šestih članov nadzornega sveta Luke Koper, ki zastopajo kapital. Namesto njih predlagajo imenovanje šestih predstavnikov Soda, vključno z vsemi tremi člani uprave Soda.

Sod, ki do oblikovanja državnega holdinga upravlja kapitalske naložbe države, je na upravo Luke Koper naslovil zahtevo za čimprejšnji sklic skupščine in predlagal, da se kot nadzorniki za mandatno obdobje štirih let izvolijo predsednik uprave Soda Tomaž Kuntarič ter člana uprave Matej Runjak in Matej Pirc.

Predlagani so še Dragomir Kolman, Mitja Svoljšak in Matej Lovšin Herič, ki prav tako prihajajo iz Soda. Tako bi zamenjali zdajšnje predstavnike kapitala v nadzornem svetu Dina Klobasa, Nikolaja Abrahamsberga, Vinka Možeta, Andreja Godca, Jordana Kocjančiča in Sabino Mozetič.

V imenu države in Soda
Sod skupščino zahteva v imenu države, ki ima v lasti 51 odstotkov Luke Koper, in v imenu Soda, ki ima v lasti 11,13 odstotka Luke.

Poslovodstvo družbe mora po zakonu o gospodarskih družbah sklicati skupščino, če to zahtevajo delničarji, ki imajo skupno v lasti vsaj dvajsetino osnovnega kapitala. Na to zahtevo mora skupščina odločati čim prej, vendar najpozneje v dveh mesecih od prejema zahteve, sicer lahko sodišče delničarje, ki so postavili zahtevo, pooblasti za sklic skupščine.

"Načeloma zakonito, če se ni v ozadju dogajalo kaj nezakonitega"
Kuntarič je sicer v torek dejal, da je odločitev nadzornikov Luke Koper, ki so v ponedeljek za predsednika uprave imenovali Gašparja Gašparja Mišiča, načeloma zakonita, "če se ni v ozadju dogajalo kaj nezakonitega".

Razklanost nadzornega sveta in to, da predsednik nadzornikov Dino Klobas ne zna ali ne more pojasniti odločitve nadzornega sveta, po Kuntaričevem mnenju vnaša dvom o tem, da je bil postopek resnično izpeljan strokovno, odgovorno, s skrbnostjo vestnega in poštenega gospodarstvenika.

Kuntarič je dejal, da sta na ponedeljkovi seji dve skupini deležnikov - predstavnikov delavcev in lokalne skupnosti - pretehtali nad kapitalom. Eno izmed sporočil Soda nadzornikom Luke je bilo, naj se upoštevajo vsi deležniki in naj bodo nadzorniki enotni, je dodal.

Koalicija pozdravlja potezo Soda
V koalicijskih strankah DL in DeSUS pa potezo Soda, ki je na upravo Luke Koper naslovil zahtevo za čimprejšnji sklic skupščine in predlagal zamenjavo predstavnikov kapitala v nadzornem svetu Luke, pozdravljajo. Za prvaka DL-ja Gregorja Viranta je to prava poteza, predsednik DeSUS-a Karl Erjavec pa dodaja, da je bila nujno potrebna, saj se "preprosto ne bi smelo zgoditi", da je Gašpar Mišič postal predsednik uprave Luke.

Gašpar Mišič se je sicer odzval tudi na sklepe, ki so jih danes sprejeli poslanci PS-ja. Ti namreč ne podpirajo kandidiranja in neposrednega prehajanja državnih funkcionarjev, vključno s članom njihove stranke Gašparjem Mišičem, s političnih funkcij na vodilna mesta v državnih podjetjih. Kot je povedal sam, pa je od številnih poslancev dobil čestitke ob imenovanju: "Nimam občutka, da se ne maramo, je pa res, da je bilo stališče poslancev PS-ja do tega v veliki meri sprejeto z namenom umiritve strasti v koaliciji," meni Gašpar Mišič, ki sicer o izstopu iz stranke ne razmišlja.

Po nastopu funkcije se ne more vrniti v poslanske klopi
Novoimenovani predsednik uprave Luke Koper naj bi sicer mandat prevzel predvidoma 7. septembra - če bi se nadzorniki družbe odločili, da ni primeren za ta položaj, bi sicer svojo pot nadaljeval kot poslanec v DZ-ju, a Gašpar Mišič je zagotovil, da mandat predsednika uprave zagotovo namerava prevzeti in se ne bo vrnil med poslance, saj se bo "boril naprej".

A po nastopu funkcije na vrhu Luke Koper pa se v poslanske klopi ne bo mogel vrniti, tudi če ga pozneje razrešijo. Pravnik Rajko Pirnat je namreč pojasnil, da je po zakonu o poslancih vsako poklicno opravljanje katere koli dejavnosti nezdružljivo z opravljanjem poslanske funkcije.

Mišičevo imenovanje še vedno razburja