"Po pogovoru z župani in preostalimi člani gibanja smo prišli do točke, ko bo verjetno treba izpostaviti nekoga, ki bi te stvari lahko vodil in tudi zastopal navzven. Po temeljitem premisleku smo prišli do tega, da bi to morda lahko bil jaz," je o svoji morebitni kandidaturi pojasnil Vladimir Prebilič. Foto: Občina Kočevje

Prebilič, sicer podpredsednik GZS-ja, je dejal, da pri njegovi odločitvi ne gre za "element samovšečnosti". Naslednji teden bo tako predstavil tudi predlog za sestavo take koalicijske vlade, ki bo poudarjala predvsem iskanje rešitev iz krize.

Njegova usmeritev je "iskanje neideološko in nestrankarsko obremenjenih kandidatov, predvsem takih, ki v preteklosti niso bili vpleteni v številne afere," so navedli v GZS-ju.

GZS: Prebilič ni obremenjen s strankarskimi razprtijami
Pojasnili so še, da pripadnost strankam ne sme biti "en in edini izbirni kriterij, kot je očitno bil pri sestavi dosedanjih vlad". Po njihovem mnenju so bile namreč prav strankarske razprtije oblika delovanja, ki si je "pri iskanju rešitev iz krize, ustvarjanju novih delovnih mest in socialno solidarnega okolja ne smemo več privoščiti".

"Po pogovoru z župani in z ostalimi člani gibanja smo prišli do točke, ko bo verjetno treba izpostaviti nekoga, ki bi te stvari lahko vodil in tudi zastopal navzven. Po temeljitem premisleku smo prišli do tega, da bi to morda lahko bil jaz," je pojasnil Prebilič in ob tem poudaril, da "gre za to, da nekdo mora enostavno biti oseba, ki bo to gibanje popeljala na volitve".

V GZS-ju so prepričani, da je Prebilič tista oseba, "ki ni obremenjena s strankarskimi razprtijami, ki bo znala povezovati politične akterje, in tista oseba, ki se je dokazala tako v akademskem, politično izvršnem in javnem življenju".

Gibanje v katerem sodeluje 26 županov je sicer nastalo kot pobuda nestrankarskih županov, ki so se povezali s posamezniki in civilno družbo predvsem zunaj Ljubljane.