Minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henrik Gjerkeš je danes odprl projektno pisarno vlade v Pomurju. Foto: Boris Cipot
Minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henrik Gjerkeš je danes odprl projektno pisarno vlade v Pomurju. Foto: Boris Cipot
Pisarna
Pisarna bo usklajevala dejavnosti ministrstev v regiji, pripravo in izvajanje ključnih projektov, organizirala strokovno in tehnično pomoč pri teh projektih, spodbujala javno in zasebno partnerstvo ter usmerjala in izvajala program spodbujanja konkurenčnosti regije v obdobju 2010-2015. Foto: Boris Cipot

Sedež pisarne je v prostorih Regionalne razvojne agencije Mura v Murski Soboti, vodil pa jo bo državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Andrej Horvat. Vladna pisarna naj bi po besedah ministra za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Gjerkeša olajšala marsikatero zagato podjetnikom in vsem, ki se odločajo za vlaganja v regijo.

Oblikovali so tudi posebno projektno enoto
Njena postavitev je tudi "priložnost, da naredimo črto pod obsežno delo, ki smo ga opravili v zadnjih dveh mesecih in začnemo z realizacijo zakona, ki bo pripomogel k hitrejšemu razvoju regije. Gre za prvi akt, ki mu bo sledila uspešna implementacija," je povedal minister.

V okviru vladne službe za lokalno samoupravo in regionalno politiko je bila oblikovana tudi projektna enota za Pomurje, v kateri že delajo štirje uradniki, ki bodo izvajali finančno upravljanje in izvajanje proračunske postavke, iz katere bodo financirane ključne aktivnosti v okviru zakona.

Njihova naloga je priprava javnih razpisov; prva - javni razpis za sofinanciranje začetnih investicij v malih in srednje velikih podjetjih in javni razpis za sofinanciranje zagona mikropodjetij - bosta objavljena februarja.

Pomurje v razvoju zaostaja že desetletje
Zdaj so v sklepni fazi tudi priprave programa za spodbujanje konkurenčnosti, ki je eden od instrumentov tega zakona. Zanj bodo namenili šest milijonov evrov, kar je konkretni denar na letni ravni, je dejal državni sekretar Horvat. Ker ima Pomurje prioriteto tudi na drugih razpisih, pričakujejo, da bo v regijo prišlo še več denarja iz razpisov preostalih ministrstev.

Med slovenskimi statističnimi regijami Pomurje namreč že desetletja najbolj zaostaja v razvoju, bruto domači proizvod na prebivalca dosega le 66,2 odstotka slovenskega povprečja.