Minister Gjerkeš se je preteklo noč vinjen z avtomobilom odpravil z novoletne zabave proti svojemu domu. Foto: MMC RTV SLO/Aleksander Kolednik
Minister Gjerkeš se je preteklo noč vinjen z avtomobilom odpravil z novoletne zabave proti svojemu domu. Foto: MMC RTV SLO/Aleksander Kolednik

Moram povedati, da je bila novoletna zabava z mojimi sodelavci prijetna. Začeli smo ob pol treh, nekje ob štirih zjutraj pa smo zaključili.

Henrik Gjerkeš
Gjerkeš, Erjavec
Erjavec je pojasnil, da so v stranki že našli Gjerkeševo naslednico. Foto: MMC RTV SLO/Aleksander Kolednik
Gjerkeš, Erjavec
Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je za Gjerkeševo naslednico predlagal pravnico Dušo Trobec Bučan
Odstop že šestega ministra
Gjerkeš zaradi vožnje pod vplivom odstopil

Minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henrik Gjerkeš po novoletni zabavi ni imel prometne nesreče. Pojasnil je, da je imel počeno pnevmatiko, zato je z upočasnjeno vožnjo na ljubljanski obvoznici vzbudil pozornost policijske patrulje. V izdihanem zraku naj bi mu nato namerili 0,64 miligrama alkohola na liter krvi. Policisti so ga po njegovih navedbah do streznitve pridržali, in sicer od 4.30 do 11.00.

Kot pravi, želi s svojim odstopom, ki ga je premier Borut Pahor že sprejel, zaščititi svojo integriteto in integriteto vlade. "Dogodek je popolnoma neprimeren za ministra, ki svojo funkcijo opravlja 24 ur na dan. Za njega po mojem mnenju veljajo neki višji standardi, zato sem se tudi odločil, da podam svoj odstop," je zatrdil in dodal, da odstop ni povezan z njegovim delom.

Pojasnil je, da se, dokler ne bo dobil nove zaposlitve, ne bo odrekel prejemanju ministrske plače. Povedal je tudi, da še nima kazenskih točk zaradi prometnih prekrškov. Upa, da se bo lahko vrnil v strokovne vode.

DeSUS za naslednico predlaga Dušo Trobec Bučan
Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je za Gjerkeševo naslednico predlagal pravnico Dušo Trobec Bučan, o kateri se je že pogovarjal s premierjem Pahorjem, ki se z izbiro strinja. Kandidatko mora potrditi še izvršni odbor stranke.
"V DeSUS-u obžalujemo, da je prišlo do tega dogodka, ki ni v skladu z etiko naše stranke, zato sva že imela pogovor, kjer sva ugotovila, da zaradi te človeške napake ne more več kvalitetno opravljati funkcije ministra, ki jo je v strokovnem smislu opravljal odlično," je povedal Erjavec.

"Minister mora biti vzgled"
Zatrdil je še, da je za stranko Gjerkeševo ravnanje nesprejemljivo, saj bi moral biti minister vzgled preostalim državljanom in državljankam, še posebej zaradi pred kratkim sprejete stroge prometne zakonodaje. Prepričan je, da je Gjerkeš, "ki je eden najbolj perspektivnih strankinih strokovnjakov", z odstopom potegnil visoko moralno potezo, s katero je postavil standard za preostale funkcionarje.

"Njegovo dejanje je takšne narave, da ne daje druge možnosti, čeprav so jo nekateri v tem mandatu imeli. Mi pač menimo, da je treba spoštovati visoka etična načela," je dodal Erjavec.

Iz kabineta predsednika vlade so ob Gjerkeševem odstopu poslali sledeče sporočilo:
Predsednik vlade Borut Pahor je danes sprejel odstop ministra za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henrika Gjerkeša. Premier Pahor razume razloge ministra Gjerkeša za odstop. Premier Pahor bo sedaj vso svojo pozornost usmeril v iskanje novega ministra ali ministrice, ki bo moral/a odgovorno nadaljevati zelo pomembne in zahtevne naloge na tem področju. Premier Pahor namreč meni, da je minister Gjerkeš svoje ministrsko delo opravljal zelo učinkovito, posebno na področju črpanja evropskih sredstev. Le-to sedaj poteka v skladu z načrti in v letošnjem letu bomo od predvidene dobre milijarde evropskih sredstev izkoristili dobrih 700 milijonov evrov , kar je 100 milijonov več kot v lanskem letu in daleč največ v vseh dosedanjih letih črpanja evropskih sredstev, kar je v največji meri zasluga ministra Gjerkeša. Predsednik vlade Pahor bo že v prihodnjih dneh s predsednikom Desus-a in ostalima predsednikoma koalicijskih strank začel pogovore o novem kandidatu oz kandidatki za to funkcijo.


Zapleti že ob imenovanju Gjerkeša
Henrik Gjerkeš je bil minister le dobro leto, saj je pred njim to mesto zasedala Zlata Ploštajner, ki je zaradi osebnih in zdravstvenih razlogov odstopila oktobra lani. Ob njegovem imenovanju je prišlo do zapletov, saj je imel podporo predsednika DeSUS-a Karla Erjavca, ne pa tudi vseh ostalih članov poslanske skupine.

Franc Žnidaršič je bil tako prepričan, da je bil postopek izbire za njegovo kandidaturo nedemokratičen, za Vilija Rezmana pa Gjerkeš ni bil dovolj prepričljiv. Sporu je sledil njun odhod iz poslanske skupine. Erjavec pa je očitke vseskozi zavračal, saj naj dejstvo, da je Gjerkeševa mama podpredsednica DeSUS-a, ne bi imelo nobenega vpliva pri izbiri.

Kdo je Duša Trobec Bučan?
Duša Trobec Bučan je od 24. decembra lani kot državna sekretarka službe vlade za lokalno samoupravo in regionalni razvoj desna roka ministra Gjerkeša. Študirala je na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer je leta 1981 diplomirala. Leta 1985 je opravila pravosodni izpit, leta 2004 pa izpit za mediatorja. V letih od 1982 do 1985 je bila zaposlena v Iskri Telematiki. Opravljala je tudi delo odvetnice in notarke.

Od začetka leta 2006 je bila zaposlena na ministrstvu za pravosodje kot podsekretarka in sekretarka, bila pa je tudi sekretarka na ministrstvu za okolje in prostor.

Moram povedati, da je bila novoletna zabava z mojimi sodelavci prijetna. Začeli smo ob pol treh, nekje ob štirih zjutraj pa smo zaključili.

Henrik Gjerkeš
Odstop že šestega ministra
Gjerkeš zaradi vožnje pod vplivom odstopil