Minister dogodek obžaluje, ker lahko škodi stranki, službi vlade za regionalni razvoj, vladi sami in koaliciji, je dejal. Prav tako meni, da je dogodek neprimeren za ministra. Foto: Thinkstock
Minister dogodek obžaluje, ker lahko škodi stranki, službi vlade za regionalni razvoj, vladi sami in koaliciji, je dejal. Prav tako meni, da je dogodek neprimeren za ministra. Foto: Thinkstock
Henrik Gjerkeš
"Človeško se je motiti, etično pa je, da zna človek v tem trenutku potegniti prave poteze," pravi Gjerkeš. Foto: MMC RTV SLO
Katarina Kresal
Ministrica, ki se trudi izboljšati kulturo na cestah, se na dogodek še ni želela odzvati. Foto: BoBo
Parlament
Iz poslanskih klopi prihaja odobravanje poteze ministra. Foto: Bobo

Čeprav predsednik države Danilo Türk še ni seznanjen s podrobnostmi odstopa ministra za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henrika Gjerkeša, verjame, da je ta odločitev pravilna, je povedal v pogovoru za Studio ob sedemnajstih. "On se je tako odločil in mislim, da se je prav odločil."


Podobno so povedali tudi poslanci. "To je korektna in odgovorna poteza, takšna, kot je pač - glede na dane okoliščine - pričakovana. Še posebej glede na to, da smo v zadnjih dneh v parlamentu veliko govorili o tem, da je s cest treba pregnati alkoholizirane voznike, zato drugačne odločitve minister ni mogel sprejeti," je za MMC dejala Cveta Zalokar Oražem, vodja poslanske skupine Zaresa v odstopu. Morali se bomo začeti zavedati, dodaja, da strpnosti do vožnje pod vplivom alkohola ne more biti, "še posebej za ljudi, ki opravljamo pomembne funkcije".

Borut Sajovic, vodja poslanske skupine LDS-a, je ob tem prepričan, da to dokazuje, da pravna država v Sloveniji velja za vse in da smo pred zakonom vsi enaki. "Alkohol in prehitra vožnja sta kriva za številne tragedije, nesreče in žrtve, zato je prav, da smo tisti, ki smo ljudem na očeh in kdaj morda za vzor, pri tem še posebej skrbni, pozorni. Minister je za svoje ravnanje, ki ga je očitno obžaloval, potegnil ustrezne konsekvence. Na ta način je dal tudi nekakšen zgled." Sajovicu je žal, da se je Gjerkešu "primerila ta napaka," saj se je kot minister po njegovem mnenju trudil po svojih najboljših močeh, da bi bil regionalni razvoj v Sloveniji še hitrejši.

Tudi v SD-ju razumejo odstop ministra kot "zelo odgovorno dejanje, saj se od predstavnikov oblasti in visokih državnih funkcionarjev pričakuje, da so za zgled preostalim državljankam in državljanom". Verjamejo, da je minister s tem postavil visok etični in moralni standard. Svojo funkcijo je po njihovem mnenju Gjerkeš v tem letu dni opravljal strokovno in korektno ter na svojem področju deloval v skladu z začrtanimi smernicami vlade.

"Odstop ministra je treba izključno pozdraviti," je prepričan poslanec SDS-a Vinko Gorenak. Tako bi po njegovem moral ravnati vsak minister in tako ravnajo tudi v Evropi. Gjerkeš je odstopil iz nekih moralno-etičnih razlogov, je nadaljeval, nekaj podobnega je storil tudi nekdanji minister Žerjav, ko je ponudil odstop, po tem ko je v šentviškem predoru odpadel omet. "Veliko bolj pa bi si želel, da bi odstopili tisti ministri, ki delajo strahovito škodo. V mislih imam Zalarja in Kresalovo, ki še vedno trdita, da obstaja pravna država, čeprav vsi vemo, da takšna država obstaja le za elito."

Da gre za ministrovo osebno odločitev, ki je po njihovi oceni glede na to, kar se je zgodilo, dobra, je za MMC dejal Jakob Presečnik, vodja poslanske skupine SLS-a. Ker pa gre za osebno zadevo, "se več kot toliko v to ne bi spuščal", je dodal.

"Gjerkešu bi čestital za pogumno potezo, saj je dokazal, da spoštuje neke vrednote," pa je dejal Zmago Jelinčič, vodja poslanske skupine SNS-a. Po njegovih besedah je Gjerkeš edini minister, ki je začutil potrebo, da po napaki odstopi, kar se do zdaj ni zgodilo, saj so drugi ministri kljub napakam in zlorabam zakonov ostali na položajih. Prav tako se mu zdi škoda, da je vlada izgubila enega izmed delavnih ministrov.

Za odziv smo poprosili tudi ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal, ki v zadnjih mesecih vodi aktivno kampanjo za zmanjšanje prometnih nesreč in večjo odgovornost voznikov. A so nam v njenem kabinetu dejali, da ministrica zadeve ne komentira.