Premier Pahor naj bi že sprejel odstop ministra Gjerkeša. Foto: MMC RTV SLO
Premier Pahor naj bi že sprejel odstop ministra Gjerkeša. Foto: MMC RTV SLO
Vlada
Ministri se na stolčkih dokaj hitro menjujejo. Foto: MMC RTV SLO

Minister Henrik Gjerkeš je premierju Borutu Pahorju ponudil odstop, potem ko so ga ustavili policisti in je alkotest pokazal 1,2 promila alkohola, kar je 0,64 miligrama na liter krvi. Policisti so ga ustavili, ko se je z avtomobilom vračal s službene zabave, in to ravno na dan, ko so v državnem zboru sprejeli nove prometne zakone, ki uvajajo strožje kazni za prometne prekrške - tudi za vožnjo pod vplivom alkohola.


Po dveh letih dela kaže ekipa premierja Pahorja že kar precej spremenjeno podobo.

Kako so ministri odhajali ...
Začelo se je z odhodom Zlate Ploštajner, ministrice za lokalno samoupravo in regionalno politiko, ki je, kot je sama navedla, odstopila zaradi "osebnih in zdravstvenih razlogov". Njeno mesto je prevzel Henrik Gjerkeš.

Naslednji minister, ki je odstopil, je bil Karl Erjavec, takrat minister za okolje in prostor. K njegovi razrešitvi je zaradi nepravilnosti na ministrstvu pozvalo Računsko sodišče, kar je premier Pahor upošteval in odločanje o Erjavcu prenesel v državni zbor. Po daljši in burni razpravi je Erjavec še pred glasovanjem poslancev odstopil, njegov položaj pa prevzel Roko Žarnić.

Sledila je dolga zgodba Milana Pogačnika, ministra za kmetijstvo, ki se je domnevno "zapletel" v dve odmevni aferi. Zaradi afere bulmastifi je Pogačniku grozila interpelacija, zato naj bi podporo pri glasovanju iskal pri Zmagu Jelinčiču (SNS), ki naj bi mu obljubljal spremembo namembnosti zemljišča v Murski Soboti, kjer naj bi stal letalski muzej, za kar si že dalj časa prizadeva Jelinčič. Zadeva je bila razkrita, Pogačnika so zaslišali kriminalisti, pozneje pa se je sam odločil za odstop in se tako izognil interpelaciji. Zamenjal ga je Dejan Židan.

Odstop Boruta Miklavčiča je visel v zraku od lanskega poletja, ko je minister za zdravje na počitnicah med potapljanjem doživel lažjo možgansko kap. Minister se je, domnevno tudi na željo premierja Pahorja, trudil dokončati predlog zdravstvene reforme, aprila pa ga je zamenjal Dorjan Marušič.

Nato je "zaradi ukvarjanja koalicije same s sabo" odstopil Matej Lahovnik. Njegov odhod se je začel s pismom premierju Pahorju, v katerem je naštel "grehe Gregorja Golobiča" oziroma njegovo več kot petodstotno lastništvo v družbah, ki se javljajo na državne razpise, kar, kot je poudaril Lahovnik, ni v skladu z zakonom o integriteti. Lahovnik je naprej izstopil iz stranke, sledil pa je še odstop z mesta ministra, saj ni želel, da se koalicija namesto s krizo in z drugimi pomembnimi vprašanji ukvarja z njegovim ministrskim mestom. Nadomestila ga je Darja Radić.

Zdaj se poslavlja tudi Henrik Gjerkeš, ki je ministrstvo za lokalno samoupravo vodil dobro leto dni. Letos je nekaj časa nadzoroval delo še na kmetijskem ministrstvu, saj je premier Pahor novega ministra za kmetijski resor izbiral skoraj 2 meseca. Kako bo z iskanjem novega ministra ali ministrice za lokalno samoupravo, bomo videli po praznikih, v DeSUS-u sicer že imajo pripravljeno kandidatko: Dušo Trobec Bučan.

Če naredimo še primerjavo s prejšnjo vlado Janeza Janše: tudi iz Janševe vlade je odšlo šest ministrov. Res pa je, da ima Pahorjeva vlada pred sabo še skoraj dve leti.