Golob z Zvonarjem Toninu očita objavo tajnih podatkov, Jakiču pa neizpolnjevanje svojih dolžnosti. Foto: BoBo
Golob z Zvonarjem Toninu očita objavo tajnih podatkov, Jakiču pa neizpolnjevanje svojih dolžnosti. Foto: BoBo
Telekom
Vse se vrti okoli prodaje Telekoma. Foto: BoBo
Roman Jakič
Nekdanji obrambni minister Roman Jakič razmišlja, ali bo Goloba ovadil krive ovadbe. Foto: MMC RTV SLO

Kot je sporočil Golob, sta NSi-jevega poslanca Tonina in še enega neznanega storilca ovadila zaradi izdaje državne skrivnosti, nekdanjega obrambnega ministra Romana Jakiča pa zaradi opustitve dolžne skrbnosti oziroma kršitve zakona o obrambi.

Toninu Golob in Zvonar očitata, da naj bi kot uradna oseba v nasprotju s svojimi dolžnostmi varovanja tajnih podatkov v vlogi podpredsednika parlamentarne komisije za nadzor nad delom varnostnih in obveščevalnih služb sporočil javnosti tajne podatke v povezavi z dejavnostmi zaščite telekomunikacijskega sistema ministrstva za obrambo (Mors).

Roman Jakič pa je po mnenju Goloba in Zvonarja ob uvrstitvi Telekoma na seznam za prodajo leta 2013 opustil potrebne ukrepe za zaščito pred kompromitiranjem telekomunikacijskih povezav in drugih telekomunikacijskih obrambnih naprav, obrambnih objektov in položajev tujim osebam oziroma vlade ter poslancev in poslank ni ustrezno seznanil z morebitnimi nevarnostmi v povezavi s tem.

Ovadba je podana tudi zoper neznanega storilca zaradi sporočanja tajnih podatkov nepooblaščenim osebam.

Kot sporoča Golob, sta glede prodajnega postopka Telekoma Slovenije z Zvonarjem poudarila, da je pred prodajo nujno izločiti ali ponovno zgraditi tisti del komunikacijske infrastrukture Telekoma Slovenije, ki je zdaj namenjen Morsu. "Prodaja Telekoma Slovenije tujemu kupcu, ne da se predtem izloči (dogradi) ustrezna telekomunikacijska infrastruktura, pomeni očitno kršitev Zakona o obrambi in hud udarec slovenski nacionalni varnosti ter odmik od standardov Nata," je še zapisal Golob v sporočilu za javnost.

Jakič razmišlja o protiovadbi
Jakič se je na družbenem omrežju Instagram odzval na ovadbo in zapisal, da razmišlja o kazenski ovadbi zoper Goloba zaradi krive ovadbe. Po Jakičevem mnenju "gre za obupan poskus preusmeriti pozornost z afere, ki jo je zakuhal minister za obrambo g. Veber, na vse tiste, ki smo zgolj opozorili na morebitno prekoračitev pooblastil in neprimernost vpletanja Obveščevalne-varnostne službe MORS-a v pripravo analize privatizacije Telekoma".

Goloba je Jakič označil za "politično profilirano osebo, ki je goreč nasprotnik privatizacije". Golobove trditve, da bo treba po prodaji zagotoviti nove komunikacijske sisteme, je Jakič označil za "absurdne in iz trte izvite". Tega namreč ni storila nobena izmed držav v naši bližini, je zapisal Jakič.

Golobova ovadba je po Jakičevem mnenju tako "brezpredmetna oziroma zgolj politično motivirana", njen namen pa naj bi bila diskreditacija Jakiča, ki je "v zadnjih dneh javno opozarjal na sporno ravnanje sedanjega ministra za obrambo". "Zato bom razmislil o tem, ali bom g. Goloba kazensko ovadil zaradi krive ovadbe," je zapis na Instagramu sklenil Jakič.

Golob kazensko ovaja zaradi Telekoma
Golob kazensko ovaja zaradi Telekoma