Vsi dokumenti so postali javni, je na seji zatrdil minister Veber. Foto: DZ/Barbara Žejavac
Vsi dokumenti so postali javni, je na seji zatrdil minister Veber. Foto: DZ/Barbara Žejavac
Andrej Osterman
Na seji je sodeloval tudi Andrej Ostermna, načelnik Generalštaba Slovenske vojske. Foto: DZ/Barbara Žejavac
Odbor za obrambo, Matej Tonin
Tonin je o verodostojnosti dostavljenih dokumentov podvomil. Foto: DZ/Barbara Žejavac

Matej Tonin (NSi), ki je vodil nenapovedan nadzor na obveščevalno-varnostni službi, je prepričan, da je minister presegel pooblastila in pristojnosti. Kot je izjavil na nujni seji odbora DZ-ja za obrambo, je Veber ravnal nezakonito in bi zaradi tega moral prevzeti politično odgovornost. Oceni so se pridružili tudi navzoči poslanci SDS-a.

Tonin se je na OVS skupaj s kolegoma iz komisije DZ-ja za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, Žanom Mahničem (SDS) in Matjažem Nemcem (SD), odpravil 9. marca. Mahnič in Nemec do samega začetka nadzora nista vedela, kaj bodo nadzirali, je danes na seji pojasnil Tonin. Med drugim so ugotovili, da je Gorazd Rednak funkcijo generalnega direktorja OVS-ja nastopil 8. novembra lani, dva dni pozneje pa je bil sprejet sklep o pripravi omenjene analize.

Opazili so tudi, da v poročilu o delu OVS-ja za leto 2014 ni omenjeno raziskovanje privatizacij. Veber je tokrat pojasnil, da zato, ker se v tem primeru niso izvajali nobeni posebni postopki pridobivanja informacij, ampak je šlo za zbiranje javnih podatkov.

Dvom o verodostojnosti dokumenta
Naprej je Tonin opozoril, da je ministrstvo del poročila razkrilo šele danes in zato podvomil v verodostojnost tega dokumenta. Kot je dejal, je minister trdil, da poročil ni, ampak le ustno poročanje. "Tako Rednak kot Veber sta zavajala pooblaščeno skupino, ker jim tega poročila nista predstavila," je prepričan Tonin. Zanimalo ga je, zakaj je to poročilo prišlo v javnost šele zdaj, ko se minister krčevito brani, da bi ohranil svoj položaj.

Branko Grims (SDS) je prepričan, da je šlo za prikrivanje dokumentov in ocenil, da to ni le razlog za razrešitev ministra, ampak je tudi vprašanje kazenske odgovornosti. Mahnič je ministra vprašal, ali je morda nastal kar pretekli konec tedna.

Veber: To je delovno gradivo in ne dokument
Veber je pojasnil, da je tokrat razkrito besedilo delovno gradivo, posledično nima statusa uradnega dokumenta in tako tudi ni vključeno v letno poročilo OVS-ja. Gradivo nosi datum 24. november, je še omenil. Obenem je zavrnil tudi očitke, da bi obstajali dve analizi in zatrdil, da so vsi dokumenti postali javni.

Minister Veber je pred poslanci ponovil, da OVS ni preiskoval postopka privatizacije, ampak pozitivne in negativne vidike prodaje Telekoma, pri čemer ni nič spornega. Tudi Rednak je zatrdil, da so analizirali javno dostopne podatke.

Veber je še povedal, da je ob nastopu mandata opravil pogovore v vseh organizacijskih enotah ministrstva. Predvsem na upravi za zaščito in reševanje se je odprlo vprašanje delovanja telekomunikacij in morebitnega vpliva zamenjave lastništva na delovanje te tehnologije. Izkušnje iz drugih držav namreč kažejo, da je izpad komunikacij po prehodu telekomunikacij iz državnih v zasebne roke pogostejši, je dejal.

"Dajte si predstavljati, da pride do izpada številke 112, v centru se deset minut nihče ne javi, nekdo pa je v smrtni nevarnosti," je opisal Veber in razložil, da so te analize torej pripravile tudi druge službe.