Premier se trenutno sicer mudi na uradnem in prijateljskem obisku Alžirije. Foto: Vlada/Flickr
Premier se trenutno sicer mudi na uradnem in prijateljskem obisku Alžirije. Foto: Vlada/Flickr

"Po vrsti posvetovanj v zadnjih dneh sem se odločil, da v četrtek na sejo vlade uvrstimo sklep o posredovanju priznanja Palestine v državni zbor. V tem času bomo nadaljevali usklajevanja s skupino podobno mislečih držav z namenom, da ustvarimo maksimalni pritisk za takojšnje premirje in izpustitev talcev. Kot odgovorna članica Varnostnega sveta ZN-a smo dolžni narediti vse, kar je v naši moči, da pripeljemo do trajnega miru na Bližnjem vzhodu," so izjavo premierja Roberta Goloba posredovali iz kabineta predsednika vlade.

Golob: Dolžni smo narediti vse, da pripeljemo do trajnega miru na Bližnjem vzhodu

Pred tem je ob robu zasedanja zunanjih ministrov v Bruslju ministrica Tanja Fajon napovedala, da bo na vlado poslala gradivo o poteku nedeljskih pogovorov pod vodstvom Norveške in Savdske Arabije o povojnem obdobju v Gazi in današnjega srečanja zunanjih ministrov Unije. Kolege v vladi bo seznanila tudi z razvojem dogodkov, povezanih z bližnjevzhodnim vprašanjem.

Pri tem je poudarila odločitev Meddržavnega sodišča (ICJ) v Haagu, da mora Izrael ustaviti vojaško operacijo v mestu Rafa na jugu območja Gaze, česar pa izraelske oblasti ne upoštevajo. Poleg tega je prehod humanitarne pomoči čez mejne prehode še vedno močno oviran, razmere v Gazi pa so vsak dan slabše, je dodala. "Tako da moje priporočilo vladi bo, da postopke za priznanje Palestine še ta teden izpeljemo do konca in pošljemo sklep v državni zbor," je povedala Fajon.

Obenem je izrazila upanje, da bo državni zbor odločal čim prej, po njenih neuradnih informacijah bi se to lahko zgodilo že v torek prihodnji teden.

Vlada je postopke priznanja sprožila 9. maja in napovedala, da bo odločitev o priznanju Palestine v parlament poslala najpozneje do 13. junija. Pri tem si Slovenija prizadeva, da bi se priznanju pridružila še kakšna država članica EU-ja. Španija in Irska bosta to skupaj z nečlanico Unije Norveško storili v torek.

"Ne morem reči, da je katera koli druga država napovedala priznanje v prihodnjih dneh," je o pogovorih v Bruslju dejala Fajon. Dodala je, da jih je več zagotovilo, da delajo v smeri priznanja in da bodo same sporočile, kdaj bodo pripravljene za takšen korak. Pri tem je omenila Luksemburg, Malto, Belgijo, Francijo, pa tudi Dansko.

Fajon je povedala, da priznanja na zasedanju v Bruslju ni napovedala nobena dodatna država. Obenem se je odločila, da bo glede na pogovore, ki jih je v nedeljo in danes opravila v Bruslju, vladi priporočila, naj še ta teden zaključi postopke za priznanje Palestine in odločitev pošlje v državni zbor. Foto: Tanja Fajon/X
Fajon je povedala, da priznanja na zasedanju v Bruslju ni napovedala nobena dodatna država. Obenem se je odločila, da bo glede na pogovore, ki jih je v nedeljo in danes opravila v Bruslju, vladi priporočila, naj še ta teden zaključi postopke za priznanje Palestine in odločitev pošlje v državni zbor. Foto: Tanja Fajon/X
Sorodna novica EU napovedal obnovo misije pomoči za mejni prehod Rafa in pozval Izrael k spoštovanju ICJ-ja

Borrell ministrom predlagal obnovitev misije EU-ja, namenjene podpori na mejnem prehodu Rafa

Bližnjevzhodna vojna je bila osrednja tema zasedanja zunanjih ministrov članic EU-ja, na katerem so se jim pridružili tudi kolegi iz petih arabskih držav in generalni sekretar Arabske lige Ahmed Abul Gejt. Razprava je potekala v senci napovedi trojice držav, da bodo v torek priznale Palestino, pa tudi petkove odločitve ICJ-ja, da mora Izrael ustaviti operacijo v Rafi.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell je pred zasedanjem povedal, da bo ministrom predlagal obnovitev misije EU-ja, namenjene podpori na mejnem prehodu Rafa med Gazo in Egiptom, ki je od sredine leta 2007 v stanju pripravljenosti.

Misija EUBAM Rafah se je sicer začela novembra 2005 po izraelskem umiku iz Gaze, da bi zagotovili navzočnost tretje strani na mejnem prehodu Rafa med območjem Gaze in Egiptom ter vzpostavili zaupanje med izraelsko vlado in Palestinsko upravo.

Fajon je podprla obnovitev misije, saj podpira vsakršen napor, ki bi prispeval k temu, da bi nujna humanitarna pomoč dosegla civiliste v Gazi.

Ministrica pa si prizadeva tudi za to, da bi Slovenija sodelovala pri evakuacijah bolnikov iz Gaze, k čemur sta sredi meseca članice pozvala evropska komisarja za krizno upravljanje Janez Lenarčič in za zdravje Stela Kiriakides.

Med svojim nedavnim obiskom na Bližnjem vzhodu je Fajon predstavila program, v okviru katerega je Slovenija v preteklosti že pomagala pri rehabilitaciji otrok, ranjenih v vojni v Gazi. "Dogovarjamo se, da bi se ta program nadaljeval. To pomeni, da bi otroke iz Gaze, ki so že na egiptovski strani, skušali prepeljati v Slovenijo na rehabilitacijo," je pojasnila.

Fajon: Vlada naj priznanje Palestine pošlje v DZ