Foto: Vlada flickr/Anže Malovrh/STA
Foto: Vlada flickr/Anže Malovrh/STA

Na vrhu so sodelovali predstavniki 36 držav, ki že uporabljajo jedrsko energijo ali pa načrtujejo začetek vlaganj v njen razvoj. Predsednik slovenske vlade Robert Golob se je udeležil uvodnega dela zasedanja, na katerem so voditelji držav podali svoje nacionalne izjave in sprejeli sklepno deklaracijo, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Voditelji so v deklaraciji poudarili zavezo jedrski energiji kot ključnemu sestavnemu delu svetovne strategije za reševanje podnebne krize, zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov iz energetskega in industrijskega sektorja, zagotovitvi energetske varnosti, povečanju energetske odpornosti ter spodbujanju dolgoročnega trajnostnega razvoja in dostopa do čiste energije. Finančne ustanove so pozvali k financiranju jedrske energije v okviru dostopa do energije, energetske varnosti in podnebnih prednostnih nalog.

Golob: Samo pozitivne izkušnje z jedrsko energijo

Foto: Vlada flickr/Anže Malovrh/STA
Foto: Vlada flickr/Anže Malovrh/STA

Premier je v svojem nagovoru opozoril, da je globalno segrevanje ena izmed največjih groženj človeštvu in da je treba storiti vse, kar je mogoče, da se razogljiči vse sektorje, najprej energetskega.

Kot je pojasnil zbranim, Slovenija načrtuje razogljičenje proizvodnje električne energije do leta 2040. "Da bomo to lahko dosegli, obstaja samo ena pot – kombinacija velikopoteznih načrtov na področju obnovljivih virov energije in krepitve jedrskih zmogljivosti," je dejal Golob in poudaril, da je Slovenija že 40 let jedrska država in ima z vidika energetske varnosti samo pozitivne izkušnje.

Sorodna novica Stane Rožman: Novo jedrsko elektrarno lahko dobimo v desetih letih

Po Golobovem prepričanju je treba ob tem načeti pet področij. Na prvem mestu mora biti zagotavljanje jedrske varnosti, s čimer se bo zagotovila tudi podpora javnosti. Ta mora biti po premierjevem mnenju na drugem mestu.
Kot tretje področje je premier izpostavil stroške financiranja jedrskih energetskih objektov, pri čemer je pomembno, da imajo novi objekti dostop do multilateralnih bank in finančnih institucij po najugodnejših obrestnih merah. Četrto področje so dobavne verige, ki jih bo ob svetovni nestabilnosti treba okrepiti.

Peto področje je pridobivanje ustreznih kadrov. "Večina jedrskih objektov na svetu je starih več kot 40 let, kar pomeni, da je večina najizkušenejše delovne sile upokojena. Čim prej moramo zagotoviti in vlagati v usposobljeno delovno silo," je poudaril Golob.

Predsednik vlade se je strinjal, da je jedrska energija prihodnost. "Ukrepati moramo takoj, če želimo, da bo jedrska energija resnično izpolnila svojo vlogo v naši prihodnosti," je še dejal.

IEA: Potreba po varni in stabilni energiji

Sorodna novica Tiselj: Brez JEK-a 2 bo za energetiko najpomembnejši drugi tir, da bomo vozili premog

Vodja Mednarodne agencije za energijo (IEA) Fatih Birol je na srečanju dejal, da jedrska energija po vsem svetu znova pridobiva pomen. To je pripisal iskanju brezogljičnih virov energije in potrebi po varni in stabilni energiji ob vojni v Ukrajini, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Po mnenju Birola ima jedrska energija "ključno vlogo", bo pa po njegovih opozorilih večji del električne energije treba pridobiti iz obnovljivih virov, kot so sonce, veter in voda.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v odzivu na novinarska vprašanja glede varnostnih tveganj jedrske energije izpostavil desetletja dolgo zgodovino Francije pri proizvodnji jedrske energije "v okviru, ki je nadzorovan, razumljiv in zrel".

"Menim, da bi morali biti veliko bolj zaskrbljeni zaradi izpustov, ki vsak dan neposredno vplivajo na naše zdravje," je dejal.

Greenpeace Slovenija: Ne izgubljajte časa z jedrskimi pravljicami

Akcijo je izvedel Greenpeace Slovenija. Foto: EPA
Akcijo je izvedel Greenpeace Slovenija. Foto: EPA

Vrh o jedrski energiji je spremljal tudi protest aktivistov iz okoljevarstvene organizacije Greenpeace. Ti so na različne dele prizorišča izobesili rožnate transparente z napisom Jedrska pravljica. Iz organizacije Greenpeace Slovenija so ob tem sporočili, da je ta teden več kot 600 organizacij po vsem svetu objavilo skupno izjavo, v kateri je pozvalo vlade, naj ne izgubljajo časa in denarja z jedrskimi pravljicami in naj raje vlagajo v obnovljive vire energije.