Gregor Golobič trdi, da Ultra v času te vlade ni prejela nobenih nepovratnih sredstev. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared
Gregor Golobič trdi, da Ultra v času te vlade ni prejela nobenih nepovratnih sredstev. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared

Danes smo začeli preiskavo. Preiskovanec ima pravico, da pove svoje mnenje in se odzove na sume. Tako pač poteka delo komisije.

Predsednik komisije Rudolf Petan po koncu zaslišanja

Opravil sem svojo dolžnost. Vesel sem, da sem lahko odgovoril na preštevilne očitke. To sem storil argumentirano in upam, da bo komisjia korektno razsojala.

Gregor Golobič

Nikoli v nobeni banki v času, ko sem bil zaposlen v tem podjetju, nisem z nikomer govoril o nobenem posojilu. Edini krediti, o katerih sem se pogovarjal z bankami, so bili moji osebni krediti.

Gregor Golobič

Ste želeli biti preiskovanec zato, da lahko brez posledic govorite neresnice in laži?

Vprašanje Franceta Pukšiča

Pred nami sedi najbogatejši slovenski kmet.

Franc Pukšič o Gregorju Golobiču

O leseni jadrnici iz leta 1975, ki jo ima v lasti Gregor Golobič, ste namerno začeli govoriti kot o jahti. /.../ Vaš cilj je politično uničiti tega človeka.

Cveta Zalokar Oražem Francu Pukšiču
Miha Kozinc, Gregor Golobič in Cveta Zalokar Oražem
Prva poslanka Zaresa je na seji preiskovalne komisije stopila v bran predsedniku stranke. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared

Nisem tu, da bi dokazal, da nisem kriv. Naloga obtoževalcev je, da to dokažejo zaradi svojih neresničnih obtožb.

Gregor Golobič

Motivacija pobudnikov te parlamentarne preiskave je izključno poskus politične diskvalifikacije mene osebno in stranke, ki jo vodim. Gre za maščevanje SDS-a za poraz na volitvah, prav tako pa si SDS želi odvrnitve pozornosti od napak, ki jih je počel v prejšnjem mandatu.

Gregor Golobič
Gregor Golobič
Gregorja Globiča je na seji komisije spremljal odvetnik Miha Kozinc. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared

Da ta njegov argument drži, je minister za visoko šolstvo in prvak Zaresa pred preiskovalno komisijo DZ-ja, ki preiskuje njegovo ravnanje, dokazoval z oceno direktorice Dursa, ki je ugotovila, da suma izogibanja plačevanju davkov pri Ultra SUM-u ne more biti, ker je družba nizozemska. »Tudi nobenih izplačil na moj račun ni bilo izvedenih,« je zatrdil in dodal, da ne more biti predmet davčne obveznosti, ki bi se realizirala v Sloveniji po principu svetovnega dohodka.

"Delež v Ultri sem prijavil nadpopolno, ne pa nepopolno"
Na očitek, da sam ne plačuje davkov, da pa je hkrati za obdavčitev drugih državljanov, je odgovoril, da se je v preteklosti zavzel le za dodatno obdavčitev ekscesnih nagrad.

Glede podatkov o poslovnih deležih, ki jih mora prijaviti javni funkcionar, je povedal, da je treba prijaviti le deleže, ki presegajo 20 odstotkov, medtem ko, kot je spomnil, njegov delež v Ultra SUM-u znaša 10,8 odstotka. "Čeprav je moj delež v Ultra SUM-u veliko manjši od 20-odstotnega, ki ga za prijavo zahteva zakon, sem podatek predložil Kosovi komisiji, " je spomnil.

"Ultra pri NLB-ju ni uživala nobenih privilegijev"
Po njegovih besedah ne drži, da je nepopolno prikazal svoje premoženjsko stanje in njegov izvor. »Moj obrazec o premoženjskem stanju je edini od obrazcev politikov na podlagi mojega soglasja javno objavljen. Nikjer pa ni opcije o izvoru premoženja - to se je uporabljalo v času socializma, zdaj, ko imamo protikorupcijsko komisijo, pa to na podlagi podatkov ob začetku in koncu mandata ugotavlja ona. Če se vmes pojavi razlika, jo mora funkcionar pojasniti,« je popisal svoj pogled na to temo. Kaj pa njegov odgovor na očitek, da je neupravičeno pridobil status kmeta za nakup kmetijskih zemljišč? »Tedaj nisem bil državni funkcionar in sem status prejel v skladu z zakonom.«
Golobič je spregovoril tudi o zavarovanjih podjetja Ultra. »Nikoli v nobeni banki v času, ko sem bil zaposlen v tem podjetju, nisem z nikomer govoril o nobenem posojilu. Edini krediti, o katerih sem se pogovarjal z bankami, so bili moji osebni krediti,« je dejal. Opozoril je, da je po besedah guvernerja Banke Slovenija 52 odstotkov posojil podjetjem v Sloveniji popolnoma nezavarovanih. In vendar - tega privilegija ni bilo deležno nobeno Ultrino podjetje, je zatrdil.
"Ultra sredstva dobila v času Janševe, ne te vlade"
Poudaril je tudi, da so bila vsa posojila podjetjem iz skupine Ultra zavarovana z običajno ostrimi in visokimi obrestnimi merami. Na tej točki se je zato zavzel, da komisija za primerjavo od NLB-ja pridobi primerljive podatke o drugih slovenskih podjetjih.

Zavrnil je tudi druge očitke komisije. Med drugim je opozoril, da Ultra od države v času te vlade ni dobila nobenih nepovratnih sredstev, nobenih subvencij. Te je v resnici po njegovih besedah dobila v času vlade Janeza Janše. »In pri tem, si lahko predstavljate, nisem imel prstov vmes,« je dejal. Tedaj je podjetju denar po njegovih besedah pripadel za sofinanciranje študija mladih raziskovalcev v gospodarstvu in sofinanciranje transfera raziskovalcev iz javne sfere v gospodarstvo. Ta sredstva so bila majhna, če jih primerjamo s tistimi, ki jih prejemajo druge družbe, je pojasnil.

"Pred lokalnimi volitvami se želi diskreditirati tudi Jankovića"
Minister je zavrnil še očitke na račun izbora Ultre za projekt kartice Urbana, pri čemer je spomnil, da kartico uporabniki hvalijo. Kot je navedel, je za ta posel izvedel iz medijev, saj od konca leta 2007 ne sodeluje več z Ultro. O tem se (do vzpostavitve preiskovalne komisije) ni nikoli pogovarjal z ljubljanskim županom Zorana Jankovića, prav tako ni vplival na glasovanje svetnika Zaresa v mestnem svetu MOL-a Janeza Kopača, je odgovoril na vprašanje predsednika komisije Rudolfa Petana (SDS). Na njegovo prošnjo mu je razložil tudi, da ne ve ničesar o tem, ali je Ultra finančno sponzorirala Jankovića na volitvah.

Zanikal je tudi vpletenost v sporno pridobivanje poslov družbe na javnih naročilih in izrazil prepričanje, da je cilj te obtožbe diskreditacija ljubljanskega župana pred lokalnimi volitvami. Po njegovih besedah tudi ni res, da ima vmes prste pri elektronizaciji študentskih bonov. "Nisem solastnik nobenega podjetja, razen nizozemske Ultra SUM – to podjetje je lastnik deležev v drugih podjetjih, ne jaz,« je opozoril.
"Moja vest je čista"
Prav tako povsem zavrača očitek o koruptivnem ravnanju pri prenosu področja elektronskih komunikacij z ministrstva za gospodarstvo na ministrstvo za visoko šolstvo. Ta predlog je potrdil parlament, je spomnil, zato je prepričan, da tovrsten očitek na njegov račun pomeni neke vrste ovadbo parlamenta. Poleg tega je bil po njegovih besedah prenos pobuda ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika, ki je »želel preseliti področje, ki mu ni mogel namenjati dovolj pozornosti«.

"Moja vest je čista, preiskava pa je zlorabljena v politične namene," je Golobič poudaril že v uvodnem govoru pred komisijo. Ob začetku zaslišanja je namreč pojasnil, da je vesel, da ima po devetih mesecih priložnost, da odgovori na preštevilne obtožbe komisije, ki so del obtožnega sklepa. »V času, ko se je v DZ-ju o tem razpravljalo, nisem imel možnosti, da bi odgovoril nanje,« je opozoril in dodal, da od komisije pričakuje, da bo svoje delo opravljala korektno. Pri tem je spomnil, da ima komisija DZ-ja prvič opravka s preiskovancem.

"Maščevanje SDS-a za poraz na volitvah"
Očitki komisije, ki je bila vzpostavljena na zahtevo opozicije, so po njegovih besedah neutemeljeni, izmišljeni, neargumentirani. »Motivacija pobudnikov te parlamentarne preiskave je izključno poskus politične diskvalifikacije mene osebno in stranke, ki jo vodim. Gre za maščevanje SDS-a za poraz na volitvah, prav tako pa si SDS želi odvrnitve pozornosti od napak, ki jih je počel v prejšnjem mandatu,« je zatrdil.

Z množico očitkov se po njegovem mnenju skuša povedati, da nekaj že mora biti res, v resnici pa se ne da ničesar dokazati, pravi. »SDS se je zatekel v pretekle čase, ko sploh nisem bil državni funkcionar. S tem je DZ izpustil iz steklenice duha, ki je zame še najmanj problematičen, bo pa za druge preiskovance v drugih zadevah

Ministra spremljal odvetnik Kozinc
Minister za visoko šolstvo in prvak Zaresa je že pred začetkom seje povedal, da ga ni strah. Pri tem se je pošalil še, da bo samo njegov govor dolg dve uri. Golobiča je na spremljal njegov pravni zastopnik Miha Kozinc.
Kot je znano, so preiskavo v zvezi z ministrovim ravnanjem zahtevali opozicijski SDS, SNS in SLS zaradu suma Golobičevega izogibanja plačevanju davkov pri nas ter suma klientelizma in korupcije pri pridobivanju posojil in poslov za podjetja v skupini Ultra. Podjetje naj bi tako na sporen način pridobilo znatna javna nepovratna sredstva, posojila pri NLB-ju pa so bila domnevno slabo zavarovana.

Petan o vsebini dokumentacije še skrivnosten
Komisija bo sicer izprašala več kot 30 ljudi, na vsaki seji predvidoma po tri. Vrstni red zaslišanj bo odvisen od današnjih Golobičevih izjav. Predsednik komisije Rudolf Petan, SDS, je v zvezi s tem povedal, da bodo skušali opraviti dve seji na mesec. O tem, ali prejeta dokumentacija vsebuje kak dokaz v prid obtožbam zoper Golobiča, Petan še ni želel govoriti. Dejal je le, da naj bi imela pomembno vlogo pričanja vabljenih prič.

Danes smo začeli preiskavo. Preiskovanec ima pravico, da pove svoje mnenje in se odzove na sume. Tako pač poteka delo komisije.

Predsednik komisije Rudolf Petan po koncu zaslišanja

Opravil sem svojo dolžnost. Vesel sem, da sem lahko odgovoril na preštevilne očitke. To sem storil argumentirano in upam, da bo komisjia korektno razsojala.

Gregor Golobič

Nikoli v nobeni banki v času, ko sem bil zaposlen v tem podjetju, nisem z nikomer govoril o nobenem posojilu. Edini krediti, o katerih sem se pogovarjal z bankami, so bili moji osebni krediti.

Gregor Golobič

Ste želeli biti preiskovanec zato, da lahko brez posledic govorite neresnice in laži?

Vprašanje Franceta Pukšiča

Pred nami sedi najbogatejši slovenski kmet.

Franc Pukšič o Gregorju Golobiču

O leseni jadrnici iz leta 1975, ki jo ima v lasti Gregor Golobič, ste namerno začeli govoriti kot o jahti. /.../ Vaš cilj je politično uničiti tega človeka.

Cveta Zalokar Oražem Francu Pukšiču

Nisem tu, da bi dokazal, da nisem kriv. Naloga obtoževalcev je, da to dokažejo zaradi svojih neresničnih obtožb.

Gregor Golobič

Motivacija pobudnikov te parlamentarne preiskave je izključno poskus politične diskvalifikacije mene osebno in stranke, ki jo vodim. Gre za maščevanje SDS-a za poraz na volitvah, prav tako pa si SDS želi odvrnitve pozornosti od napak, ki jih je počel v prejšnjem mandatu.

Gregor Golobič