Golobič je želel z molčanjem o svojem lastništvu v Ultri družbo zaščititi pred politikantskimi napadi. Foto: MMC RTV SLO
Golobič je želel z molčanjem o svojem lastništvu v Ultri družbo zaščititi pred politikantskimi napadi. Foto: MMC RTV SLO
Ultra
Golobič je dejal, da se je med vladanjem Janeza Janše Ultro neprestano preiskovalo, a nihče ni odkril nepravilnosti. Foto: MMC RTV SLO

Sam bo namreč sodbo prepustil drugim - javnost je želel seznaniti z dejstvi in njegovim pogledom na zadevo, "ki pa mu bo na tak ali drugačen način sporočila, kaj želi". Prav tako se bo o morebitnem odstopu pogovoril v vladi in na ministrstvu.

Dejal je, da je zadevo skrival v času predvolilne kampanje, povedal je tudi, kakšni motivi so ga vodili, zdaj pa predlaga, da se pretehtajo dejstva in se odločajo, ali je stranka Zares taka motnja, da jo je treba odstraniti in igrati naprej staro klientelistično politiko, ali lahko delujejo naprej.

V oddaji Odmevi je dejal, da je razloge za svoje zamolčanje pojasnil že na novinarski konferenci, sam pa je, v skladu z zakonom, svoj delež v Ultri Sum, prijavil komisiji za preprečevanje korupcije. Zdaj meni, da je bilo zamolčanje morda naivno.

Menite, da bi moral Golobič odstopiti? - Glasujte v MMC-jevi anketi.

"Soočal sem se z dvema slabima izbirama"
Ob tem je dejal, da se je pred parlamentarnimi volitvami soočal z dvema slabima izbirama, prevladala pa je njegova težnja, da Ultro zaščiti pred politikantskim preganjanjem. Na očitek, da je prav stranka Zares tista, ki zahteva visoke etične standarde, in je sam prekršil lastna pravila, pa je dejal, da k etičnim standardom zagotovo ne sodi, da ne poveš vsega. Sam meni, da ni veliko primerov, da bi v Sloveniji kdo priznal napako.

Dodal je še, da je v Ultro prišel, ko je bilo tam 100 zaposlenih, bil je član peterice vodstvene ekipe, in je pomembno prispeval, da se je družba utrdila na tujih trgih, "saj je bilo v Sloveniji poslovanje z Ultro prepovedano". Med vladanjem Janeza Janše se je, po njegovih besedah, Ultro neprestano preiskovalo, a nihče ni odkril nepravilnosti.

Golobičeva plača je znašala nekaj manj kot 2.000 evrov, za svoje delo ni prejel nobene nagrade niti odpravnine. Poleg tega je pojasnil še, da je vodilnim v Ultri sam dejal, naj razkrijejo njegovo lastništvo v družbi, kar so v torek tudi storili.

A. M.