Ni dvoma, da so nerede v Ljubljani sprožili in vodili skrajni desničarji. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Ni dvoma, da so nerede v Ljubljani sprožili in vodili skrajni desničarji. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Stanislav Veniger
Veniger je potrdil, da so bili izgredi organizirani. Foto: BoBo
Preiskava ozadja nasilnih izgredov
Kako je reagirala policija na izgrednike?

Gorenak je ob robu seje komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb povedal, da je informacija, da naj bi bili izgredniki plačani, sicer le ena izmed številnih informacij, ki jo policija preverja. Poudaril je, da jih policija še vedno obravnava kot nasilne skupine.
Je pa potrdil, da je bil način njihovega delovanja v Ljubljani takšen, da bi lahko govorili o "skupinah, ki so bile vodene". O imenih teh skupin po njegovih besedah ni bilo govora. Ali se bo nasilje na prihodnjih demonstracijah stopnjevalo, pa je po besedah Gorenaka težko reči.
Venigerja skrbi varnost policistov
Generalni direktor policije Stanislav Veniger pa je povedal, da nima podatka, da bi bili izgredniki na protestih v Mariboru pridržani že v Ljubljani ali da bi bili med seboj povezani. Ponovil pa je, da so bili izgredi v Ljubljani zagotovo organizirani.
Huligani v Ljubljani materialne škode praktično niso povzročili, te je bilo za 1.500 evrov, po drugih mestih pa je znatna škoda nastala tudi na objektih. "Napad je bil usmerjen točno na naše policiste," je pojasnil in potrdil, da imajo informacije, da naj bi bili napadi plačani in to preiskujejo.
Na seji komisije je tudi izpostavil, da se izgredi po navadi začnejo okoli pol sedme ure zvečer, ko so mediji na protestih in poročajo v živo. Razočaran je tudi nad tem, da tožilstvo za prijete izgrednike v Ljubljani ni predlagalo pripora, saj so isti izgredniki "lahko jutri spet na shodu in napadejo policiste".

Veniger je povedal, da zato razmišljajo tudi o spremembi zakona o javnih zbiranjih, ki bi policiji omogočil učinkovitejše preprečevanje huliganstva. S stališča policije je sicer ocena poročila Sove o nizki ogroženosti prebivalstva, ki jo povzročajo skrajne skupine, še vedno enaka, je še pojasnil Veniger.

Plačani izgredi?
Neuradno so se pojavile tudi informacije, da naj bi bili izgredi naročeni in plačani. Po podatkih Večera so policisti že potrdili ta sum. Šlo naj bi za zneske do 50 evrov. Prav tako, poroča Večer, je policiji že na sledi plačnika, zdaj pa išče še naročnika izgredov. Ena od poti naj bi vodila tudi v politiko.

Po podatkih policije huligani v Mariboru nimajo zveze z izgredniki v Ljubljani. V Mariboru naj bi nasilneže vodila zgolj želja po uničevanju, piše Večer. Ljubljanski izgredniki, del ene ali več skupin, so bili očitno organizirani, so nam sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

Spomnimo. Neredi v Ljubljani so se začeli s prihodom skupine večinoma zamaskiranih oseb na Trg republike, kjer so začeli metati petarde med druge protestnike in proti policiji. Po posredovanju policistov so se razbili v manjše skupine in pomešali med mirne protestnike.

Med izgredniki tudi pripadnik SV-ja
Sindikat policistov je razburila informacija, da je bil med nasilnimi izgredniki v Mariboru, ki so v policiste metali granitne kocke, pripadnik Slovenske vojske, sicer v civilu. Vojak je bil tudi poškodovan in je še na zdravljenju. Slovenska vojska bo proti njemu, po vrnitvi na delovno mesto, sprožila vse potrebne postopke, saj taka dejanja ostro obsojajo.

Janša nima informacij o plačanih izgrednikih
Navedbe, da naj bi bili nasilneži na protestih za nasilje plačani, je komentiral tudi predsednik vlade Janez Janša. Povedal je, da iz uradnih informacij, ki jih ima iz osnutka poročila za četrtkovo sejo vlade, ni mogoče razbrati, da bi protestnike plačali posamezniki iz podmladka SDS-a, kot tudi ne, da so policiste s kamenjem in steklenicami obmetavali tudi pripadniki Slovenske vojske. Gre le za namige iz navedb nekaterih novinarjev.

"Obstajajo uradni organi, ki to preiskujejo, zato predlagam, da se počaka na njihove ugotovitve, ne pa da se zdaj spinira in poskuša pozornost odvrniti od dejanskih povzročiteljev neredov," je dejal Janša in še pojasnil, da so demonstracije združile ekstremiste z vseh vetrov.

Lukšič: Raziskati mednarodne povezave
Organizirane napade na policiste je komentiral tudi predsednik SD-ja Igor Lukšič. "So indici, da neofašisti delujejo na evropski ravni in da se morejo na nacionalni ravni izkazati, za to pa dobijo točke. To je zgodba, ki bi jo morali naši kriminalisti razreševati na mednarodni ravni, zlasti zaradi izkušenj, ki jih je Evropa prestala v prejšnjem stoletju. To ni nedolžna zadeva. Kriza je priložnost za takšne organizacije," je dejal.

O izgredih tudi komisija DZ-ja za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb
O povzročiteljih izgredov v Ljubljani in Mariboru je na zaprti seji razpravljala tudi komisija DZ-ja za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Seznanila se je s poročili pristojnih služb glede skrajnih skupin, ki so povzročale nerede. Policija je samo v teh dveh mestih prijela več sto izgrednikov, nekateri od teh pa so bili del organiziranih skrajnih skupin.

Komisija je sicer novembra obravnavala poročilo vlade glede skrajnih skupin v Sloveniji. Gre za poročilo, na katerega se čaka že od maja, razlog pa naj bi bil v želji vlade po uravnoteženju poročila tako, da bi bile v njem prikazane tako skrajne desničarske kot tudi skrajne levičarske skupine. Člani komisije so ugotovili, da zakonodaja ne omogoča učinkovitega spremljanja skrajnih gibanj, vendar so jim predstavniki pristojnih služb zagotovili, da je v Sloveniji ogroženost s temi skupinami nizka. Komisija DZ-ja je na vlado naslovila pobudo, naj pošlje poročilo o dogodkih v Ljubljani in Mariboru.

Preiskava ozadja nasilnih izgredov
Kako je reagirala policija na izgrednike?