Zoran Janković meni, da so bila vsa nakazila v skladu z zakonom. Foto: BoBo
Zoran Janković meni, da so bila vsa nakazila v skladu z zakonom. Foto: BoBo
Senko Pličanič. Vinko Gorenak
Gorenak se veseli prihodnosti. Foto: BoBo
Gorenak o preiskavi Jankovića molči

Damijan Janković je tudi uradno potrdil, da je prek svojega hrvaškega podjetja del sredstev - več kot pol milijona evrov - res nakazal svojemu očetu Zoranu Jankoviću za vračilo posojila, ki ga je dal obema sinovoma.

Finančna transakcija prek njegove hrvaške družbe E-Gradnje, ki je dobrih 700.000 evrov nakazala na račun slovenske Electe, 550.000 evrov pa je bilo nato nakazanih njegovemu očetu, je povsem zakonita in običajna poteza v poslovnem svetu, je pojasnil starejši od bratov Janković.

"O tem transferu so bili že obveščeni državni organi, predvsem Durs, in obstajajo vse pogodbe in temelji za nakazilo. S tem posojilom je bilo dokončno zaprto eno od dveh posojil, in sicer posojilo, ki je bilo dano Electi Inženiring," je zatrdil.
Župan: Le vračilo tistega, kar mi je bila Electa dolžna
Šlo naj bi torej za zadnji obrok vračila nekaj več kot sedmih milijonov evrov za nakup delnic Mercatorja iz leta 2004. Drugo posojilo, ki ga je Zoran Janković dal sinovoma za odkup družbe Electa Holding, pa morata vrniti do leta 2014, je ob odprtju nove poslovalnice Lekarne Ljubljana na Škofljici povedal ljubljanski župan.

"Meni vrača Electa denar, tisto, kar je po pogodbi dolžno in ker je bila blokirana, je delala to čez KLM, kjer je tudi sin direktor, in asignacija je dokument, ki v tej državi, Evropi, velja," zatrjuje. Tako Damijanu kot Zoranu Jankoviću pa še vedno ni jasno, zakaj je kriminalistična preiskava v zvezi z gradnjo Stožic potekala pri obeh sinovih ljubljanskega župana.
"S Stožicami nimam nič"
"Ta preiskava se je kar nekaj časa že napovedovala, tudi mediji ste nas v bistvu pripravili na vse skupaj. Jaz iz te odredbe v bistvu niti nisem razumel, kaj točno želijo poiskati. Ker praktično vsa dokumentacija, ki so jo odvzeli, je bila že dana. Med drugim smo tožilstvu ponudili tudi, da jim pripeljemo vso dokumentacijo, ki jim morebiti še manjka. Tako da sem jaz glede te preiskave povsem miren. Z gradnjo Stožic, s partnerji Stožic, nimamo nič, ne poslujemo s podjetji, ki so v lasti MOL-a. Ne bi želel polemizirati, upam, da pravna država res deluje in da ni vplivov nekih stricev iz ozadja," meni Damijan Janković.

"Mojih dveh sinov, Electe in podjetij v Electi skupini, ne boste našli nikjer. Ne samo v Stožicah, ampak nikjer, v katerem koli projektu na področju MOL-a," je prepričan ljubljanski župan.

Notranji minister Vinko Gorenak pa je bil glede preiskav, povezanih z družino Janković, dvoumen: "Veste, ni samo te preiskave za komentirati. Jaz poznam tudi tisto v Mariboru, pa še kako v Kopru itd. Se pa bolj veselim tistega, kar prihaja." Bolj konkretno o preiskavah kot minister ne more niti ne sme govoriti.
Gregor Drnovšek, TV Dnevnik

Gorenak o preiskavi Jankovića molči