Z novelo zakona o organizaciji in delu policije bodo po besedah Vinka Gorenaka imenovanje generalnega direktorja policije vrnili na star sistem, ki je veljal pred letom 2008. Foto: BoBo
Z novelo zakona o organizaciji in delu policije bodo po besedah Vinka Gorenaka imenovanje generalnega direktorja policije vrnili na star sistem, ki je veljal pred letom 2008. Foto: BoBo

Na novinarski konferenci je minister za notranje zadeve Vinko Gorenak spregovoril o racionalizaciji in varčevanju na ministrstvu, odpravi administrativnih ovir ter tudi o načrtovanih selitvah ministrstva in njegovih služb.

Spremembe zakonov že v medresorskem usklajevanju
Glede predlogov varčevalnih ukrepov, ki so razburili tudi policiste, je Gorenak poudaril, da bo slednje treba rešiti znotraj pogajanj. Zaveda se, da bo ob napovedi 15-odstotnega znižanja plač v javnem sektorju še več policistov, ki imajo danes 60 evrov višje plače, kot je minimalna plača, prejemalo minimalno plačo.

Minister je izpostavil tudi načrtovane spremembe zakonov, ki so jih po njegovih besedah že poslali v medresorsko usklajevanje. Ministrstvo ima v postopku zakon o državnem tožilstvu, novelo zakona o organizaciji in delu policije ter novelo zakona o policijskih pooblastilih.

Z novelo zakona o organizaciji in delu policije bodo imenovanje generalnega direktorja policije vrnili na star sistem, ki je veljal pred letom 2008. Nacionalni preiskovalni urad pa zakon umešča v sklop kriminalistične policije, je pojasnil Gorenak. O zakonu o tožilstvu pa je povedal, da popravljajo samo tiste člene, ki v državnotožilskem zakonu tožilstvo umeščajo pod pravosodno ministrstvo.

Manj strani formularjev
Pri odpravi administrativnih ovir je spomnil na plačilne naloge, ki jih policisti izpolnjujejo ob prekrških. Na MNZ-ju so že pripravili vse potrebno, da bodo namesto 13 strani formularjev za plačilni nalog izpolnjevali le še tri. Pri bagatelnih kaznivih dejanjih pa bodo namesto zdaj osmih strani izpolnili le še eno ali dve, pravi Gorenak.

Omenjeni predlogi bodo po besedah ministra zaživeli takoj, ko bosta sprejeta zakon o prekrških in zakon o kazenskem postopku, ki sta že poslana v medresorsko usklajevanje.

Gorenak je opozoril tudi na okoli 275 pogodbenih izvajalcev ministrstva. Pojasnil je, da je ministrstvo ta teden vsem dobaviteljem poslalo poziv za takojšnja pogajanja za najmanj 15-odstotno znižanje cen storitev.