Andrej Grah Whatmough. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Andrej Grah Whatmough. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

"Poziv sveta delavcev k mojemu takojšnjemu odstopu me je izjemno negativno presenetil," je v odzivu sporočil generalni direktor Radiotelevizije Slovenija Andrej Grah Whatmough.

Sorodna novica Svet delavcev RTV SLO Graha Whatmougha pozval k odstopu

Svet delavcev ga je v četrtek pozval k takojšnjemu in nepreklicnemu odstopu zaradi, kot trdijo, slabega vodenja, nevzdržnih razmer, utemeljenih sumov nezakonitosti in številnih drugih očitkov.

Generalni direktor je izpostavil, da je poziv prejel dan pred sejo sveta delavcev in tako ni imel možnosti, da bi se na "tako grobe obtožbe" lahko odzval. Potezo je označil za nekorektno, neetično in kot pokazatelj nerazumevanja dela generalnega direktorja javnega medijskega servisa.

Sorodna novica Vrečko: Ogrožena sta značaj RTV-ja kot javnega medija in zmožnost opravljati svoje poslanstvo

Očitke odločno zavrača. Poziv k odstopu čuti kot nesprejemljiv pritisk pred pomembnimi kadrovskimi odločitvami, še posebej zato, ker je bil izražen tik pred imenovanjem vršilca dolžnosti direktorja Televizije Slovenija in izrečen tudi na seji parlamentarnega odbora za kulturo.

"Prav slednje je še bolj skrb vzbujajoče. Kot sem že večkrat poudaril, je vpletanje politike v odločitve javne radiotelevizije nedopustno, še posebej pa sem razočaran, da tokrat posredni pozivi politike k ukrepanju na RTV Slovenija prihajajo kar iz javnega zavoda," je zapisal.

Vodstvo zavoda si po besedah Graha Whatmougha ves čas prizadeva za strokovno vodenje in delovno okolje, ki omogoča profesionalno in neodvisno delo novinarjev. Prav politična neodvisnost predstavlja osnovni pogoj za nemoteno delovanje javnega medijskega servisa, je sklenil generalni direktor.

O RTV-ju na seji parlamentarnega odbora