Poslanec SDS Branko Grims je poudaril, da bo državni zbor v prihodnosti sprejemal zakonodajo na podlagi odločitve na referendumu. Foto: BoBo
Poslanec SDS Branko Grims je poudaril, da bo državni zbor v prihodnosti sprejemal zakonodajo na podlagi odločitve na referendumu. Foto: BoBo
Na vidiku nov referendum

"Bistvo je v tem, da se ljudje sami odločijo, ali so za množične migracije kot nekaj pozitivnega in, seveda, da se na tej osnovi sprejema ustrezna zakonodaja. Ali pa da množične migracije zavračamo, jih maksimalno omejujemo in dajemo prednost lastnemu narodu," je dejal poslanec SDS-a Branko Grims ob predstavitvi predloga, ki ga je SDS vložil skupaj s SNS-jem.

Po njegovih besedah se lahko posvetovalni referendum razpiše o čemer koli, kar je pozneje tudi predmet odločanja v DZ-ju. Gre za vso zakonodajo, ki bi jo sprejemali na podlagi odločitve za množične migracije ali proti njim. Ta zakonodaja pa se bo sprejemala na podlagi globalnega dogovora ZN-a o migracijah, je dejal. Poslanski skupini SDS-a in SNS-ja tako predlagata naslednje referendumsko vprašanje: "Ali ste za to, da Slovenija pristopi h globalnemu dogovoru o varnih, urejenih in zakonitih migracijah, ki izenačuje legalne in ilegalne migracije?"

"Referendum bi pomenil, da vsi stopimo korak nazaj, da prepustimo to odločitev ljudstvu in se preprosto zavežemo, da bomo njegovo odločitev dosledno spoštovali," je poudaril. "Samo če se vsi zavežemo, da bomo spoštovali izid referenduma, je namreč smiselno in tudi edino demokratično, da se odločanje o takšni zadevi prepusti neposredno ljudstvu," je še dodal Grims. Predlagajo sicer, da se ta referendum razpiše v najkrajšem mogočem roku.

NSi: Draga anketa; Levica: Razpihovanje sovraštva in strahu
V opozicijski stranki NSi, ki sicer nasprotuje dogovoru ZN-a, referenduma do zdaj niso podprli. "NSi napovedani posvetovalni referendum o globalnem migrantskem sporazumu ocenjuje kot drago anketo, ki je nepotrebna," je v oddaji 24ur zvečer dejal poslanec te stranke Jernej Vrtovec.

Poslanec Levice Matej T. Vatovec je medtem v današnjem odzivu na vložitev predloga referenduma poudaril, da gre za pričakovani korak SDS-a. "Gre samo za nadaljnje razpihovanje sovraštva in strahu med slovenskimi državljani," je poudaril. Dodal je, da bo Levica glasovala proti razpisu referenduma, ker gre deloma za človekove pravice, po drugi strani pa je treba jasno reči ne takšni nestrpnosti in razpihovanju sovraštva.

SD: Uporabljanje strahu za izključevanje
Tudi Milan Brglez iz SD-ja je poudaril, da gre za nadaljevanje že videnega. "To je uporabljanje čustev ljudi, strahu ljudi za to, da bi se izključili iz edinega možnega reševanja globalnih težav oziroma v tem primeru izziva migracij," je izjavil za medije. Po njegovem mnenju je namreč treba stopiti skupaj in tako reševati zadeve, in ne izpodbijati temeljev tako EU-ja kot Slovenije, ki so dejansko v človekovih pravicah. Brglez je glede referendumskega predloga SDS-a in SNS-ja dejal, da ga še niso preučili, ker ga do zdaj niso dobili.

Dogovor ZN-a o migracijah je mednarodni akt, ki ni mednarodna pogodba, in v skladu z zakonom o zunanjih zadevah se vlada s takšnimi akti seznani, postopek v DZ-ju pa ni predviden. Po navedbah MZZ-ja gre za politični dokument, ki ni pravno zavezujoč.

Na vidiku nov referendum