Foto:
Foto:

To je na zasedanju severnoatlantskega sveta v Bruslju povedal obrambni minister Anton Grizold. Ob tem je opozoril, da je treba razprave o tem, ki so se začele na strokovni ravni in ravni veleposlanikov, čimprej končati.

Grizold je še povedal, da se Slovenija o zagotavljanju zračne obrambe ne pogovarja z nobeno državo, še najmanj pa sosednjo. Če se je kdo kje na kakšni ravni pogovarjal o tem, ni imel nobenega uradnega mandata," je še poudaril obrambni minister.

Vprašanje se bo reševalo v okviru Nata
Kot je pojasnil minister, se bo to vprašanje rešilo v okviru Nata, slovenska stran pa bo nato pregledala, ali so ponujene rešitve pravno možne, v kakšni obliki so ponujene itd. Konkretnega po ministrovih besedah še ni znanega nič, rešitve se še iščejo in prepričan je, da bodo znane v nekaj mesecih. Na problem varovanja zračnega prostora novih članic, ki nimajo ustreznih zmogljivosti zračne obrambe, pa so po Grizoldovih besedah opozorile tudi baltske države.

Prejšnji teden je sicer z madžarskega obrambnega ministrstva prišla vest, da so madžarski in slovenski strokovnjaki začeli preučevati možnosti uporabe madžarskih vojaških letal za obrambo zračnega prostora obeh držav. Grizold je že prejšnji petek poudaril, da gre za iskanje rešitve z zvezo Nato, ne za pogajanja s kako državo.