Generalni direktor RTV Slovenija je napovedal, da bo zavod leto končal s pozitivno ničlo. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared
Generalni direktor RTV Slovenija je napovedal, da bo zavod leto končal s pozitivno ničlo. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared
Miša  Molk
Direktor televizije si ne predstavlja, da bi se, glede na to, da Molkova v javnosti velikokrat nastopa proti interesom RTVS-ja, tako neusklajeno delovanje odražalo tudi v oddaji. Meni tudi, da ima Molkova dovolj drugih priložnosti, da se izkaže. Proti temu je Molkova protestirala, Možino pa pozvala, da naj, če res misli, da je oddaja namenjena samo njej, njeno funkcijo takoj ukine. Foto: Stane Sršen

Guzej pravi, da je pozitivno poslovanje posledica tega, da je imel zavod v prvih devetih mesecih za odstotek več prihodkov, hkrati pa pet odstotkov manj odhodkov, kot je bilo načrtovano. Del povečanja prihodkov lahko po njegovih besedah pripišemo povečanju naročnine (ta je po novem višja za dva odstotka). Pri tem je pomembno vlogo odigrala tudi večja aktivnost na področju izterjave.

Število zaposlenih manjše za 47
Med odhodki je zavodu uspelo znižati materialne stroške, pa tudi stroške za plače zaposlenih, saj se je število teh zmanjšalo za 47. Zamrznjene so tudi plače.

RTV Slovenija je tudi opustila upanje na 3,3 milijona evrov, ki bi jih zavodu morala zagotoviti država, je pojasnil Guzej. Vsa pogajanja na to temo so po njegovih besedah že izčrpana, država pa je v položaju, ko tega denarja niti ni mogoče pričakovati, je dodal.

Načrt za prihodnje leto sprejet
Programsko-poslovni načrt zavoda za leto 2010 je sprejel tudi programski svet RTV Slovenija. Člani sveta so dali pozitivno mnenje k predlogu finančnega načrta za leto 2010, podprli pa so tudi predlog, da RTVS prihodnje leto, ko bo 20-letnica osamosvojitve, posname igrani film z osamosvojitveno tematiko.

Predstavnik nadzornega sveta Igor Šetinc je glede finančnega načrta za leto 2010 povedal, da je ta po mnenju nadzornega sveta dobro pripravljen in usklajen s finančnimi zmožnostmi zavoda, potrebni pa bodo še nekateri vsebinski in metodološki popravki.

Prihajajo nove oddaje
Program med drugim predvideva tudi produkcijo novih radijskih in televizijskih oddaj s področja kulture, znanosti in razvedrila. Prihodnje leto bo v znamenju dveh velikih dogodkov - olimpijskih iger in svetovnega prvenstva v nogometu.

Direktor Radia Slovenija Vinko Vasle je povedal, da za leto 2010 na tretjem programu ukinjajo Radijski dnevnik, predvajan ob 19. uri. Prav tako ukinjajo oddajo Razlaga z razlogom, ki jo predvajajo na drugem programu, in uvajajo novo mozaično oddajo Aktualno. Osvežiti nameravajo nedeljsko športno popoldne, šest obstoječih glasbenih oddaj pa premikajo v poznejše termine. Na prvem programu pripravljajo vodeno nedeljsko popoldne, ki bo na sporedu po 16. uri, namesto torkovega Izziva pa uvajajo oddajo Svet je lep.

Prenova TV-dnevnika?
Direktor TV Slovenija Jože Možina je napovedal novo mladinsko nadaljevanko Konec dober, vse dobro in uvedbo tematskega kanala s kulturno-umetniško vsebino. V razpravi je Slavko Bobovnik pri načrtovani prenovi TV-dnevnika in nekaterih informativnih oddaj, kar prav tako predvideva program, opozoril, da je poleg zunanje prenove potrebna tudi "kakšna druga prenova".

"Včasih smo prepočasni, neatraktivni, ne znamo delati televizijsko. Tudi ta obnova mora biti izvedena," je dejal. Po njegovem mnenju je treba več pozornosti posvetiti tudi sestavljanju programske sheme, da na prvem programu "ne predvajamo svežega Čolnika, hkrati pa na drugem programu spremljamo 30 let mlajšega Čolnika".

Oddaje, ki bi obravnavala pritožbe uporabnikov, še ne bo
Kar nekaj razprave je na seji sprožilo vprašanje varuhinje pravic poslušalcev in gledalcev Miše Molk, ki jo je zanimalo, ali je za leto 2010 predvidena oddaja, ki bi obravnavala pritožbe in mnenja varuhinje. Možina ji je odgovoril, da je v zaostrenih razmerah, v kakršnih sta država in zavod, vodstvo presodilo, da omenjena oddaja ni med prioritetnimi. Oddaja v načrtu za prihodne leto tako ni predvidena.