"Vnaprejšnja nasprotovanja, ki temeljijo bodisi na nerazumevanju potreb varnostne politike, vsebine in pomena policijskega dela bodisi na ideoloških nasprotovanjih, ki temeljijo na nezaupanju v delo policije, niso na mestu," je opozorila ministrica. Foto: Reuters
Policija, policisti, našitek
Policiji bi novela prinesla nova pooblastila. Foto: BoBo
Koalicija o dodatnih pooblastilih policije

Oba predloga bosta po besedah ministrice prihodnji teden na vladi in potem po rednem postopku v DZ-ju. Še pred novelo zakona o policijskih pooblastilih in zakona o varovanju državne meje pa je po napovedih ministrice na vladi že ta teden pričakovati predlog zakona o tujcih.

Prav tako je prepričana, da so zakonski predlogi vsebinsko dodelani in domišljeni, ter dodala, da so pri njihovem oblikovanju izhajali iz uravnoteženosti z drugimi človekovimi pravicami. "Težko poslušamo očitke, ki temeljijo na očitnem nerazumevanju narave policijskega dela," je pojasnila.

Iz koalicije namreč prihajajo pomisleki glede predlogov novel. Ministrica je poudarila, da niso pripravljeni popuščati pri predlogih, za katere verjamejo, da gredo v smeri večje učinkovitosti policijskega dela.

Do kje bo segal nadzor?
Z določitvijo nabora tehničnih sredstev za fotografiranje, video- in avdiosnemanje, sredstev za identifikacijo ljudi, vozil in predmetov se policiji z novelo zakona o varovanju državne meje daje zakonska podlaga za uporabo takih sredstev pri nadzoru državne meje. Ministrica pa pri tem ni konkretno odgovorila na vprašanje, ali bodo ta določila omogočala nadzor državljanov na celotnem ozemlju. Zagotovila je, da množičen nadzor ni namen predlogov.

Stališča v koaliciji so pri tej noveli še nejasna. Podpirajo določitev odškodnine za lastnike zemljišč, na katerih so postavljene tehnične ovire, glede drugih členov pa so pomisleki. Poslanec SMC-ja Jani Möderndorfer se ni konkretno izrekel glede širjenja nabora tehničnih sredstev za varovanje meje, je pa spomnil na potrebo po uravnoteženosti med človekovimi pravicami in varnostjo.

V SD-ju so ostrejši glede zakona o policijskih pooblastilih. Pomisleke imajo glede popolnega nadzora na letališčih, nadzora brez utemeljenih razlogov v notranjosti ter glede uporabe električnega paralizatorja. Menijo še, da stanje na področju terorizma ne sme biti predpogoj za spremembo zakonodaje, pač pa morajo zakone sprejemati premišljeno.

Medtem ministrica ocenjuje, da bodo v koaliciji kljub temu našli skupen jezik predvsem z utemeljitvijo spremenjenih varnostnih razmer in potrebe po še večji učinkovitosti dela policije. Po njenem mnenju bodo tudi razčistili vprašanja, ki temeljijo na vtisu, da s predlogi posegajo v človekove pravice. Zagotovila je, da to ne drži.

Koalicija o dodatnih pooblastilih policije