Predsednik uprave Pošte Slovenije Aleš Hauc je o poslu z brezplačniki odgovarjal pred parlamentarno komisijo. Foto: BoBo
Predsednik uprave Pošte Slovenije Aleš Hauc je o poslu z brezplačniki odgovarjal pred parlamentarno komisijo. Foto: BoBo
Melita Župevc
Melita Župevc (SD) dvomi v iskrenost prič. Foto: MMC RTV SLO
Direktor Pošte Slovenije na zaslišanju

Drugi del zaslišanja pred preiskovalno komisijo o brezplačnikih se je na zahtevo predsednika uprave Pošte Slovenije Aleša Hauca nadaljeval za zaprtimi vrati, saj ta ni želel razkriti zaupnih podatkov.

Župevc: Pošta do brezplačnikov "zelo prijazna"
Predsednica komisije Melita Župevc (SD) je po koncu seje pojasnila, da je Hauc s svojimi trditvami ni prepričal. Po njenih besedah iz pričevanj in dokumentacije, ki jo je preučila komisija, izhaja, da je bila Pošta do brezplačnikov in ljudi, ki so jih izdajali, "zelo prijazna".

Povedala je, da je bilo zaslišanje Hauca prekinjeno, na zaprtem delu seje pa naj bi pojasnil nekatere zadeve, ki jih do takrat še ni. "Z njegovim zaslišanjem bodo nadaljevali, če se bo za to izkazala potreba," je dodala.

"Revizijska služba in nadzorni odbor nista opravila svojega dela"
"Zadnjih nekaj mesecev je zatrjeval, kako dober je posel z brezplačniki, danes pa se je izkazalo, da ne ve marsikaterega podatka. Včeraj in danes se je razkrilo, da revizijska služba in nadzorni odbor nista opravila svojega dela. Sprašujem se, zakaj ob vseh sumih niso ponovili revizije, če zatrjuje, da s tem nima težav," meni Župevčeva.

Po njenih besedah je komisija ugotovila, da nastajajo razhajanja v pričevanjih vpletenih. Poudarila je še, da se bodo glede morebitnih krivih pričanj držali zakonodaje in temu ustrezno ukrepali.

"Popust Progresiji bi lahko bil celo višji"
Hauc je pred tem na zaslišanju pojasnil, da je bil posel s podjetjema Progresija in Zame-tek izpeljan zakonito in v skladu z notranjimi pravili Pošte Slovenije. Izrazil je tudi zaupanje v vse uslužbence pošte, ki so imeli "opravka s to zadevo".

O za komisijo spornem popustu na raznos Slovenskega tednika je dejal, da je bil ta določen na osnovi količine raznosa in da bi bil lahko glede na notranje akte pošte celo višji. Po njegovih besedah so pri pregledu drugih poslov ugotovili, da je prejšnja uprava določala še višje popuste za manjšo količino raznosa nenaslovljenih publikacij.

Zatrdil je še, da je bila opravljena notranja revizija posla s Progresijo, za Zame-tek pa tega ne more zagotoviti. Po njegovih besedah so se odzvali na zahteve protikorupcijske komisije in poslali vse zahtevane dokumente, "še več, sami smo vprašali, ali posredujemo še kakšen dokument, vendar so nam zagotovili, da to ni potrebno".

"Ni bilo nobenih pritiskov in pogojevanj"
"Pri teh dveh poslih ni bilo nobenih pritiskov in pogojevanj, mi smo v tem videli dober posel, zato smo ga sprejeli. Lasbaher je bil glede tega enkrat pri meni, tukaj nimam kaj skrivati, nato pa so zadevo prevzele strokovne službe. Ker je šlo za raznos 15 milijonov kosov in nekaj na leto, je to velik posel," je dejal.

Kot pravi Hauc, so takoj, ko so izvedeli, da je Progresija izbrisana iz registra in da z izterjavo ne bodo uspešni, podali zahtevo za terjatev na premoženje družbenikov. "Naš namen je zaščitit interes Pošte v okviru teh terjatev," dodaja.

Revizija na Pošti Slovenije ni pokazala nepravilnosti
Na vprašanja bi morala odgovarjati tudi odgovorna urednica Ekspresa Barbara Smisl, vendar se zaradi pomanjkanja časa to ni zgodilo. Smislova bi pred komisijo morala pričati že konec septembra, a je na zaslišanje takrat ni bilo. Direktor izdajatelja Slovenskega tednika Andrej Lasbaher se je zaradi odsotnosti opravičil.

Znano je, da je Pošta Slovenije v povezavi s poslovanjem Slovenskega tednika opravila revizijo, ki ni pokazala nepravilnosti. Drago Kos je nato na eni izmed sej dejal, da pošta protikorupcijski komisiji, ki je preiskovala morebitne sume korupcije glede brezplačnikov, ni posredovala vseh potrebnih dokumentov. Člane preiskovalne komisije tako zanima, kaj se je sploh revidiralo.

Direktor Pošte Slovenije na zaslišanju