Vodja preiskovalne komisije je predlagala, da se izdajatelja Slovenskega tednika Andreja Lasbaherja v primeru izogibanja udeležitve seje prihodnjič prisilno privede. Foto: MMC RTV SLO
Vodja preiskovalne komisije je predlagala, da se izdajatelja Slovenskega tednika Andreja Lasbaherja v primeru izogibanja udeležitve seje prihodnjič prisilno privede. Foto: MMC RTV SLO

Nikoli nisem bil in verjetno tudi nikoli ne bom član SDS-a. Politika mi je tuja.

Robert Teršek
Ekspres
Brezplačnik Ekspres je izšel v osmih številkah, zadnja je izšla štiri dni pred parlamentarnimi volitvami leta 2008. Foto: MMC RTV SLO

To je vprašanje tudi za Pošto Slovenije: Kako sklepa pogodbe!?

Poslanec LDS-a Anton Anderlič
Brezplačniki pred komisijo

Na današnji seji preiskovalne komisije državnega zbora o brezplačnikih je kot priča nastopil ustanovitelj podjetja Zame-tek Robert Teršek, ki je izdajal brezplačnik Ekspres. Direktor podjetja Progresija (Slovenski tednik) Andrej Lasbaher ni bil navzoč, vabila na sejo ni prevzel, zato bo predsednica komisije Melita Župevc (SD) v primeru ponovne neuspešne vročitve zahtevala prisilno privedbo.
Župevčeva: Veliko je zanimivih naključij
Predsednico preiskovalne komisije je zanimalo, kje je Teršek dobil finančna sredstva za časopis, glede na to, da je izdajatelj učitelj telovadbe, ki se z mediji prej skoraj ni ukvarjal. Od kje naekrat ta vzgib, da je le malo pred volitvami začel izdajati časopis, pridobil velika finančna sredstva in sodelavce pod psevdonimi, se sprašuje Župevčeva.
Zanimalo jo je, zakaj je bila pogodba s Pošto Slovenije podpisana le dan pred distribucijo 350.000 izvodov prve številke. Ker je časopis izšel le v osmih številkah, zadnja pa je izšla le 4 dni pred parlamentarnimi volitvami, Župevčeva meni, da je šlo za prikrito volilno kampanijo. Izpostavila je naslove člankov v Ekspresu, ki naj bi kazali odkrito politično agitiranje za določeno politično opcijo, kar je v "predvolilnem času skrajno sporno", je dejala poslanka SD-ja. Spomnila je na več mnenj častnega razsodišča Društva novinarjev Slovenije, ki so potrdila plagiatorstvo v trikotniku medijev Demokracija-Slovenski tednik-Ekspres.
Teršek: Vedno sem imel željo izdajati časopis
"To je bila moja ideja, vedno sem želel izdajati časopis," je Teršek pojasnil vzgib za ustanovitev brezplačnika, v tem je videl tudi dobro poslovno priložnost. Meni, da je bila odločitev pravilna, saj je prejel več kot 100 kilogramov pisem bralcev, od katerih je bila večina pozitivnih, kar je po njegovem dokaz, da je slovenski medijski prostor časopis s tako vsebino potreboval, le s finančne plati se "ni izšlo". Celotno izdajanje naj bi stalo okoli 300.000 evrov, ki jih je pridobil od "prijateljev", nato pa posodil svojemu podjetju Zame-tek.

"Posojila in plačila na prijateljski bazi"
"Posamezne članke je pogosto pisalo več avtorjev, zato smo se odločili za psevdonime," je Teršek pojasnil podpisovanje avtorjev. Le-ti so delali prostovoljno, brez pogodb, zato jim ni izplačeval honorarjev, temveč nagrade, je pojasnil in dodal, da je tudi finančna sredstva pridobil kot fizična oseba s posojili prijateljev. Kot primer je navedel predsednika uprave Dela Revije Mateja Raščana, od katerega je dobil okoli 100.000 evrov posojila. "Potreboval sem sredstva, bilo je na prijateljski bazi, sem mu pa omenil, da izdajam časopis," je dejal Teršek.

Kot sodelavce, ki so pisali članke, je Teršek navedel odgovorno urednico Ekspresa Barbaro Smisl, Mateja Makaroviča, Matevža Tomšiča, Dominika Freliha in Boruta Meška.

Patria in politične stranke?
Poslanka Zaresa Cvetka Zalokar Oražem je vprašala, ali je bilo podjetje povezano z denarjem iz Patrie in ali so "prijatelji" podjetja povezani z afero Patria. Teršek je odvrnil, da je za namige že slišal, misli pa, da povezave s Patrio ni bilo.

Dejal je, da z Lasbaherjem ni imel sklenjene nobene pogodbe. Na voljo mu je dal oglaševalski prostor, v zameno pa mu je Lasbaher urejal prelom časopisa. Na vprašanje poslanca Zaresa Tadeja Slapnika, kako je dosegel 50-odstotni popust pri distribuciji časopisa, je Teršek odgovoril, da je distribucijo plačal po postavki Pošte Slovenije in da za popuste ne ve, ter dodal, da je na pošti poznal določene ljudi, ne pa vrha. Pogodbo s pošto je podpisal sam, brez posrednikov, račune pa vse poravnal, trdi Teršek.

Naslednja seja 1. oktobra
Preiskovalna komisija državnega zbora za ugotovitev in oceno dejanskega stanja v povezavi z ustanovitvijo, izdajanjem in financiranjem brezplačnih tednikov Slovenski tednik in Ekspres preiskuje izdajanje omenjenih dveh brezplačnih časopisov, ki sta izhajala leta 2008 pred volitvami. Na prejšnji seji komisije je iz nje izstopil Aleksander Zorn kot edini predstavnik opozicije, ker v vsebino preiskave komisija ni želela vključiti tudi brezplačnika Dobro jutro, sicer pa so takrat določili 13 prič, med njimi tudi današnjo pričo Terška.

Naslednja seja bo predvidoma 1. oktobra ob 12. uri.

Nikoli nisem bil in verjetno tudi nikoli ne bom član SDS-a. Politika mi je tuja.

Robert Teršek

To je vprašanje tudi za Pošto Slovenije: Kako sklepa pogodbe!?

Poslanec LDS-a Anton Anderlič
Brezplačniki pred komisijo