Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Vlada je Hrvaško uvrstila na tako imenovani rdeči seznam, na katerem se je znašla, ker je število okuženih s koronavirusom tam preseglo mejo 40 okuženih na 100.000 prebivalcev.

Vrsta izjem brez karantene

Ob prihodu iz Hrvaške zdaj ljudem odrejena karantena. A odlok ima določene izjeme: karantena ni potrebna za dnevne in tedenske migrante iz Hrvaške, voznike tovornih vozil in delavce v mednarodnih prevozih, diplomate, za ljudi, ki med državama prehajajo zaradi šolanja, pogrebcem, za vzdrževanje stikov z ožjimi družinskimi člani, zaradi neodložljivih osebnih opravkov ‒ na primer zdravstvenih pregledov.

Med izjemami so tudi lastniki in najemniki nepremičnin in plovil na Hrvaškem ter tisti z zakupljeno parcelo v avtokampu, a vsi se morajo v 48 urah vrniti v Slovenijo. To pravico lahko izkoristijo večkrat, spremljajo pa jih lahko ožji družinski člani.

Hojs pričakuje več odločb ob koncu tedna

"Karantenskih odločb ob vračanju iz Hrvaške je za zdaj zelo malo, jih je pa veliko ob vračanju iz držav z rdečega seznama v regiji Zahodnega Balkana," je na tiskovni konferenci povedal vladni govornik Jelko Kacin.

Tistim, ki so se vračali iz Hrvaške, v teh dneh še niso izdajali karantenskih odločb. So jih pa 2138 izdali tistim, ki so se preko meje vračali iz držav, ki so že dlje časa na rdečem seznamu. V soboto so jih izdali 296, v nedeljo 1272, v ponedeljek pa 570.

Še 62 so jih izdali danes od polnoči do osme ure, a po Hojsovi oceni ne gre za tiste, ki bi se vračali iz Hrvaške. Kot je pojasnil, predvidevajo, da bo več teh odločb izdanih ob koncu tedna in naslednji ponedeljek, dan pred začetkom novega šolskega leta.

Z ministrstva za zdravje so danes za STA sporočili, da je bilo danes do 12. ure na mejnih prehodih izdanih 96 odločb. Na mejnih prehodih s Hrvaško je bilo izdanih 88 karantenskih odločb. Podatkov o tem, iz katerih držav so prihajale osebe, ki so prečkale mejo s Hrvaško, nimajo.

Do danes so skupaj izdali 54.900 karantenskih odločb, od tega 49.800 odločb osebam ob vstopu v Slovenijo ter 4700 zaradi visokorizičnega kontakta, so še dodali.

Hojs je na današnji novinarski konferenci tudi zatrdil, da se je čas izdaje odločb od začetnih "porodnih krčev" v zadnjem obdobju bistveno znižal. Kar 90 odstotkov jih izdajo v petih do sedmih minutah. Le pri nekaj odločbah je čas izdaje presegel 15 minut, v nobenem primeru pa ne 21 minut.

Na Hrvaško zdaj večinoma le za po nekaj ur

Bivanje v karanteni preverjajo inšpektorji

Ali so ljudje na naslovu, ki je naveden v odločbi o karanteni, preverjajo tudi zdravstveni inšpektorji. Kogar tam ni, lahko dobi kazen od 400 do 4000 evrov. Vladni govornik je napovedal, da bodo najstrožje nadzorovali mlade, saj ti po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje prevladujejo med novookuženimi.

Kakšno nadomestilo bo, če hodijo v službo, pripadalo tistim, ki so odšli na Hrvaško, ko je bila še na rumenem seznamu, pa se še niso vrnili? Notranji minister Aleš Hojs odgovarja, da so imeli časovno okno za vrnitev in da bo torej nadomestilo tako, kot če bi v tem trenutku odšli na Hrvaško. Če jih torej tja ni napotil delodajalec, po ministrovem mnenju v primeru karantene, ki jim onemogoča delo, ne bodo dobili nadomestila.

Sorodna novica Beović: Testirati želimo čim več, test je ključen za prepoznavo covida-19

"Postopen prihod okuženih v Slovenijo ugodnejši"

Ponoči sicer na mejnih prehodih ni bilo pričakovane gneče povratnikov z dopusta na Hrvaškem. To je razveselilo epidemiologe. "Pomeni, da bo manj novih potrjenih primerov vsak dan, kar pomeni lažje in učinkovitejše delo za terenske epidemiologe. Vsekakor je postopen prihod okuženih v Slovenijo ugodnejši za obvladovanje epidemičnega vala, kot če bi prišli vsi naenkrat," je v Odmevih pojasnila vodja vladne strokovne skupine Bojana Beović.

Pri nas imamo danes 21 novih okužb, en vnos je iz tujine – iz sosednje Hrvaške. "Ob teh številkah smo lahko bolj mirni v pričakovanju prvega šolskega dne. Predvsem pa so bili naši državljani na Hrvaškem pravočasno obveščeni, da so se lahko pravočasno vrnili domov brez gneče, kljub nekaj nejevolje zaradi skrajšanja dopustovanja. Opozarjati smo začeli kar 10 dni pred iztekom roka za uvedbo karantene," je poudaril Kacin.

Notranji minister Aleš Hojs je potrdil, da navala na meje ni bilo: "Policija je naredila analizo in ugotovila, da število tistih, ki so zadnji konec tedna prestopali slovensko-hrvaško mejo, ne odstopa od prestopov predzadnjega konca tedna avgusta lanskega leta. Številke so zelo podobne, pri tem pa smo upoštevali nekoliko manjše intenzitete dopustovanja na Hrvaškem." V teh treh dneh je slovensko-hrvaško mejo prestopil 226.000 ljudi. Od tega je bilo slovenskih državljanov v soboto približno 22.000, v nedeljo približno 25.000, v ponedeljek pa približno 16.000. Skupna številka slovenskih državljanov, ki so se vrnili v teh dneh, je okoli 60.000, je dodal minister.

Koliko slovenskih državljanov je ta trenutek še vedno na Hrvaškem, Hojs ne ve. Po informacijah hrvaških organov in njihove aplikacije pa sklepajo, da jih je med 30.000 in 40.000. Verjetno imajo na Hrvaškem nepremičnine ali pa z začetkom septembra nimajo kakšnih obveznosti in so se odločili, da dopust podaljšajo.

Na Hrvaškem naj bi ostalo več kot 30.000 Slovencev

Se ljudje vračajo skozi Madžarsko?

Že preden je začela veljati karantena, je policija občasno izvajala nadzor na slovensko-madžarski meji in od vsakega, ki je prestopil to mejo, so lahko zahtevali dokazilo, da ne prihaja iz nevarne države, poudarja Hojs. Napoveduje, da se bo nadzor na slovensko-madžarski meji v naslednjih dneh razširil. "Za vsakega posameznika je mogoče preveriti, kdaj in kje je prestopil bosansko-hrvaško mejo ali srbsko-hrvaško mejo. Tu ne gre za avtomatizme, ampak gre za poizvedbo, ki jo lahko slovenska policija v vsakem trenutku da na Hrvaško."

Ob izboljšanju razmer Hrvaška spet z rdečega seznama

Vlada bo po besedah notranjega ministra zdaj spremljala stanje okužb v sosednjih državah. Če se bodo razmere na Hrvaškem izboljšale, bo Slovenija Hrvaško spet uvrstila na rumeni seznam, s čimer bi tja lahko odšli tudi tisti, ki svoj dopust na Hrvaškem načrtujejo sredi septembra. A Hojs ni več tak optimističen, da bo to mogoče že v dveh tednih: "Po zadnjih podatkih – tudi epidemiologi pravijo tako - zadnji trend kaže, da se stanje na Hrvaškem lahko izboljša v nekje treh tednih."

Povratniki iz Hrvaške v 14-dnevno karanteno