O največ novih primerih znova poročajo iz Dalmacije. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
O največ novih primerih znova poročajo iz Dalmacije. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Aktivnih primerov je 2213, v zadnjih 24 urah so testirali 1722 ljudi, skupno 151.582. Za primerjavo – v Sloveniji smo v zadnjih 24 urah testirali 543 ljudi, potrjenih okužb je bilo 14.

V bolnišnicah se zdravi 163 ljudi, v zadnjih 24 urah so jih sprejeli 16.

Umrla sta dva starejša moška, oba z več hudimi pridruženimi boleznimi, poroča Index.hr. Skupaj je na Hrvaškem od izbruha epidemije s covidom-19 umrlo 173 bolnikov. 7519 ljudi je v samoizolaciji.

Sorodna novica O kolonah na mejnih prehodih s Hrvaško ni bilo ne duha ne sluha

Rekord padel v soboto

Več kot polovico novih okužb so znova zaznali v Splitsko-dalmatinski županiji (77), sledita prestolnica Zagreb (38) in Brodsko-posavska županija (14). V Istrski županiji v zadnjih 24 urah niso potrdili nobenega novega primera okužbe.

O rekordnem številu novih okužb (306) so iz Hrvaške poročali v soboto, medtem ko so jih v nedeljo našteli 275.

Hrvaška ostaja v samem evropskem vrhu po številu okužb na prebivalca, je pa res, da so v zadnjih tednih močno okrepili testiranja.

Vodja nacionalnega štaba, notranji minister Davor Božinović, je povedal, da so na današnjem sestanku z vsemi županijskimi štabi obravnavali razmere glede na povečanje okužb. Dogovorili so se, da morajo lokalni štabi natančneje določiti žarišča okužb, o morebitnih novih ukrepih pa niso govorili.

Ministrstvo pričakuje revizijo rdečih seznamov

Ministrica za turizem in šport Nikolina Brnjac je znova izrazila prepričanje, da se je turistična panoga v državi izredno dobro pripravila na izredne razmere zaradi covida-19 in da so z vladnimi ukrepi dosegli, da je bila Hrvaška spoznana kot varna destinacija.

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah testirali 1722 ljudi. Foto: BoBo
Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah testirali 1722 ljudi. Foto: BoBo

Povedala je tudi, da hrvaška ministrstva za turizem, zdravje in zunanje zadeve komunicirajo z državami, ki so zaradi porasta okužb Hrvaško dale na rdeči seznam. Pri tem zahtevajo, naj razmere v državi obravnavajo po županijah, saj niso povsod enake.

Glede na spremembe epidemioloških razmer tako v Zagrebu pričakujejo od drugih držav, da svoje sezname revidirajo. "Imamo največje število turistov iz Nemčije, Poljske, Češke in Madžarske," je dodala. Med državami, ki so Hrvaško uvrstile na rdeči sezam, je tudi Slovenija.

Minister za gospodarstvo Tomislav Čorić pa je dejal, da so lahko zadovoljni s turističnimi rezultati, saj so bile na začetku leta projekcije, da bodo dosegli 30 odstotkov lanskih rezultatov, že zdaj pa so jih 50 odstotkov. Čeprav smo na rdečem seznamu nekaterih držav, turisti še vedno prihajajo, je dejal.

Od 25. februarja, ko so na Hrvaškem odkrili prvi primer okužbe, so našteli 8311 potrjenih okužb.

V Srbiji število okužb še naprej pada

Število okužb pa medtem opazno upada v Srbiji – v zadnjih 24 urah so po 7261 testih potrdili 57 okužb, umrli so trije bolniki.

Od začetka epidemije so Srbi potrdili 30.714 primerov okužbe, do zdaj je umrl 701 človek.

Manj okužb so znova potrdili tudi v Bosni in Hercegovini, a po manjšem številu testiranj kot ob delavnikih. Po okoli 1500 testih so potrdili 127 okužb. Umrlo je 11 bolnikov. Naj spomnimo: v petek so poročali o 364 novih okužbah.

V BiH-u so do zdaj potrdili več kot 18.000 okužb, umrlo je 537 bolnikov.

V Srbiji okužbe znatno padajo