Ameriški predsednik Donald Trump na nedeljski novinarski konferenci v Beli hiši, kjer je v družbi predstavnika agencije za hrano in zdravila Stephena M. Hahna in ministra za zdravstvo Alexa Azarja sporočil
Ameriški predsednik Donald Trump na nedeljski novinarski konferenci v Beli hiši, kjer je v družbi predstavnika agencije za hrano in zdravila Stephena M. Hahna in ministra za zdravstvo Alexa Azarja sporočil "dobro novico". Foto: Reuters

Metoda zdravljenja predvideva uporabo s protitelesi bogate krvne plazme ljudi, ki so že preboleli okužbo z novim koronavirusom oziroma so premagali covid-19. Ta način zdravljenja je bil že uporabljen na 70.000 bolnikih v ZDA, navaja BBC.

ZDA: Izredno dovoljenje za zdravljenje s krvno plazmo

Trump: Dobra novica v boju proti kitajskemu virusu
Agencija je odločitev sprejela le dan po tem, ko jo je Trump obtožil, da iz političnih razlogov ovira odobritev cepiv ali zdravil. "To je tisto, na kar sem dolgo čakal. Počaščen sem, da lahko sporočim dobro novico v boju proti kitajskemu virusu. Tovrstno zdravljenje bo rešilo nešteto življenj," je v nedeljo novinarjem dejal Trump in pozval tiste Američane, ki so že preboleli bolezen covid-19, naj darujejo krvno plazmo.

Ni dovoljenje za redno zdravljenje
Agencija FDA je odobrila izredno zdravljenje s krvno plazmo in pojasnila, da koristi tovrstnega zdravljenja pretehtajo nad morebitnimi tveganji. Odobritev pomeni, da bodo nekateri bolniki laže prišli do tovrstnega zdravljenja, ni pa to dovoljenje za redno zdravljenje covida 19 s plazmo. Prve raziskave in testiranja so pokazali, da zdravljenje s krvno plazmo lahko izboljša zdravstveno stanje bolnikov, a morajo učinkovitost potrditi še nadaljnje raziskave.

Krvna plazma ljudi, ki so preboleli covid-19, bi lahko pomagala drugim bolnikom. Foto: Reuters
Krvna plazma ljudi, ki so preboleli covid-19, bi lahko pomagala drugim bolnikom. Foto: Reuters

Anthony Fauci dvomi o zanesljivosti študij
Nekateri strokovnjaki, med njimi tudi član Trumpove ekipe za boj proti novemu koronavirusu Anthony Fauci, sicer dvomijo o zanesljivosti navedenih raziskav in študij. Ameriški regulatorji so pred meseci že odobrili zdravilo remdesivir za zdravljenje covida-19.

V ZDA je do zdaj zaradi novega koronavirusa oziroma bolezni covid-19 umrlo več kot 176.000 ljudi, okuženih pa je več kot 5,7 milijona.