V Astriji se lahko ljudje s kartico avstrijskega zdravstvenega zavarovanja e-card testirajo brezplačno. Foto: Reuters
V Astriji se lahko ljudje s kartico avstrijskega zdravstvenega zavarovanja e-card testirajo brezplačno. Foto: Reuters

Registracija na spletu je mogoča od nedelje, obvezna pa je od danes. Ob tem je treba predložiti negativni izvid testa PCR ali antigenskega testa, ki ni starejši od sedem dni.

Priznavajo le teste, ki jih je opravilo usposobljeno osebje, tako da testi, ki jih človek opravi sam, ne veljajo. Testirati se je mogoče tako v Sloveniji kot v Avstriji.

Nezadovoljstvo in zmeda

Delavci so zaradi novih pravil nezadovoljni. Najprej vsakodnevni pregledi na mejah, tudi kolone, kazanje potrdil delodajalcev, zdaj torej še to, pravijo delavci migranti. Kot je za Radio Slovenija poročala Petra Kos Gnamuš, trenutno še vedno vlada velika zmeda. Kako se prijaviti na testiranje, kje so testna mesta, kakšne so čakalne vrste, to so najpogostejša vprašanja.

Ker se morajo v Avstriji testirati tudi druge ciljne skupine, kot so denimo trgovci, je gneča velika. Če gre za večja avstrijska podjetja, je lažje, saj testiranja organizirajo v podjetjih ali pa delavcem na testnih mestih rezervirajo termin. Najtežje pa je posameznikom, ki morajo vse narediti sami.

Kot piše na spletni strani Sindikata delavcev migrantov Slovenije, testna mesta pri nas izdajajo potrdila v nemškem ali angleškem jeziku. Testiranje z izdajo veljavnega potrdila je v Sloveniji plačljivo. Cene se gibljejo okrog 25 evrov.

Testiranje za prehod meje med drugim opravljajo v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca v Mariboru, in sicer vsak delovnik med 12. in 18. uro na Zdravstveni postaji Tabor. Cena testa in izdaje potrdila znaša 20 evrov, so navedli v mariborskem zdravstvenem domu.

V Avstriji se lahko medtem tisti, ki imajo kartico avstrijskega zdravstvenega zavarovanja e-card, testirajo brezplačno. Tisti, ki je nimajo, pa lahko samoplačniški test opravijo v določenih avstrijskih lekarnah, piše na spletni strani sindikata.

Za druge, ki želijo vstopiti v Avstrijo in ne spadajo med izjeme, je še naprej obvezen negativni izvid testa na novi koronavirus, ki ne sme biti starejši od 72 ur.

Prav tako ostaja obvezna desetdnevna karantena, ki pa jo je mogoče po petih dneh končati s predložitvijo negativnega izvida testa na novi koronavirus. Testiranje je mogoče opraviti tudi 24 ur po prihodu v državo, kar velja tudi za dnevne migrante.

Poslanci SD-ja pozivajo vlado k dogovoru z Avstrijo

Štirje poslanci SD-ja, Bojana Muršič, Jani Prednik, Franc Trček in Dejan Židan, so na vlado danes naslovili pisno poslansko pobudo, v kateri pozivajo, naj nemudoma vzpostavi vse diplomatske mehanizme in sprejme vse potrebne ukrepe, da z Avstrijo doseže dogovor o izjemah pri prehajanju državne meje za delovne migrante iz Slovenije, tako da tem ne bo treba vsak dan predložiti izvida testa na covid-19.

Po besedah predsednika Sindikata delavcev migrantov Slovenije Maria Fekonje so morajo Slovenci, ki delajo v Avstriji, danes nekoliko prej v službo. Kakšnih večjih težav zaradi te novosti sicer ni bilo. Delavci pa so si teste večinoma priskrbeli v Avstriji, kjer jim zanje ni treba plačati.

Negativen izvid testa pri vstopu v Avstrijo nujen tudi za dnevne migrante