Minister je potrdil, da je osnutek sprememb zakona o obrambi v končni obravnavi na ministrstvu in bo v roku enega meseca posredovan najprej v koalicijsko uskaljevanje, nato opoziciji in drugim zainteresiranim.
Minister je potrdil, da je osnutek sprememb zakona o obrambi v končni obravnavi na ministrstvu in bo v roku enega meseca posredovan najprej v koalicijsko uskaljevanje, nato opoziciji in drugim zainteresiranim. "Tako bo mogoče preveriti, ali bo 2/3 večina zagotovljena in s tem omogočena sprememba," je pojasnil. Foto: MMC RTV SLO

Veseli me, da so naši vojaki visoko usposobljeni, predvsem pa močno cenjeni tako med lokalnimi prebivalci kot tudi pri poveljniških strukturah.

Aleš Hojs o slovenskih vojakih na Kosovu
Isaf, Slovenski vojaki namenjeni v Afganistan pred odhodom od doma.
"Slovenija se je odločila, da svoj prispevek v Afaganistanu in drugih misijah pretežno zagotovi z enotami za usposabljanje in logistično podporo. So pa vojaki ustrezno izurjeni in opremljeni tudi za bojne in druge konfliktne situacije, če bi morali braniti sebe, enote ali lokalno prebivalstvo," je dejal Hojs. Foto: BoBo

Prostovoljna gasilska društva so tisto jedro zaščite in reševanja, ki so državljanom vedno prva na razpolago. Mogoče se kdaj res zdi, da so organizirani preveč "bogato", a se ob vsaki naravni in drugi nesreči izkaže, da je tako razmišljanje lahko zavajajoče.

Aleš Hojs

Zatrdil je, da bo do poletja jasno, kakšen bo izid pogajanj o redefiniciji pogodbe, s čimer se ukvarja trenutno. Redefinicija se nanaša na zmanjšanje števila naročenih vozil oz. prekinitev pogodbe.

Klepet si lahko v celoti preberete tukaj.

Obrambni minister, ki je sicer večino svojega življenja preživel v gospodarstvu, ni vedel, da je celo tisti v vladi, ki ima največ delovne dobe v gospodarstvu. "A je biti minister vseeno poseben izziv. Nekaterih izzivov se v življenju ne zavrne in ministrsko mesto je gotovo eno takih," je zatrdil.

"Spremenila se bo praksa razporejanja vojakov"
Pojasnil je, da je ena glavnih nalog, ki jih ima novi načelnik generalštaba, da preveri in spremeni prakso razporejanja pripadnikov slovenske vojske. "Ta bo sledila cilju, da ste vojaki zaposleni bližje svojemu domu. Ne samo pokrivanje stroškov prevoza, predvsem psiho-fizični napori vsakodnevne "selitve" so tisti, ki zmanjšujejo upravičenost sedanjih razporeditev," je dejal.

Vojak lahko v vojski opravlja svoje delo do 45. leta starosti, podčastnik pa do 55. leta. Uporabnik je ministra tako vprašal, kako je poskrbljeno za prekvalifikacijo po končanem služenju. "Že danes imajo pripadniki zelo veliko možnosti usposabljanja in prekvalifikacij, a kljub temu je starost 45 let tista meja, o kateri bo treba opraviti temeljit razmislek. Glede na zviševanje povprečne življenjske dobe in naših psiho-fizičnih aktivnosti se zavzemam, da bi to mejo za kako leto ali dve dvignili," je dejal minister.


"Povsem smo prekinili z novimi naložbami"
"Pogodbe s pogodbeno rezervo (tistimi, ki jim v letošnjem letu pogodba poteče) začasno ne bomo podaljševali. Prav tako bodo usposabljanja znižana na minimum. So pa to začasni ukrepi v času krize in bodo odpravljeni v boljših časih," je napovedal in dodal, da vojska zaposluje oz. nadomešča le tisti kader, ki iz vojske odide.

"Na ministrstvu smo z rebalansom "izgubili" več kot 90 milijonov evrov. Poleg zniževanja plač, potnih stroškov in drugih prejemkov zaposlenih smo praktično povsem prekinili z novimi naložbami, nabavo opreme in deloma zmanjšali število usposabljanj," je Hojs pojasnil, kako Mors varčuje.

"S seboj sem pripeljal le tri najtesnejše sodelavce"
Pojasnil je še: "S seboj sem pripeljal le tri najtesnejše sodelavce. Tako z njimi kot s tistimi, ki so v sistemu že bili, sem po prvih dveh mesecih povsem zadovoljen. Tako kot povsod pa je tudi v našem kolektivu nekaj takih, ki jih ne bi pogrešali."

Ob prihajajočem prazniku, ki ga na državni ravni ne bomo praznovali, pa je dejal: "Vlada se je odločila, da bomo letos obeležili le dva državna praznika. Pa tudi sicer si želim, da bi praznovali tiste dni oz. zgodovinske dogodke, ki Slovence združujejo, in ne ločujejo. Dnevi, ko praznujemo slovensko osamosvojitev, so gotovo takšni."

Veseli me, da so naši vojaki visoko usposobljeni, predvsem pa močno cenjeni tako med lokalnimi prebivalci kot tudi pri poveljniških strukturah.

Aleš Hojs o slovenskih vojakih na Kosovu

Prostovoljna gasilska društva so tisto jedro zaščite in reševanja, ki so državljanom vedno prva na razpolago. Mogoče se kdaj res zdi, da so organizirani preveč "bogato", a se ob vsaki naravni in drugi nesreči izkaže, da je tako razmišljanje lahko zavajajoče.

Aleš Hojs