Slovenija

Poudarki

  • Prek meje v Piranskem zalivu "danes le en ribič"
Hrvaška zunanja ministrica je dejala, da so bile leta 1991 meje nekdanjih jugoslovanskih republik mednarodno priznane v smislu mednarodnopravnega načela uti possidetis. Foto: BoBo
Karl Erjavec
Erjavec z izjavami Pejčinovićeve ni zadovoljen. Foto: BoBo
VIDEO
Hrvaški ribiči previdni v...
VIDEO
Peti dan implementacije a...
VIDEO
Odzivi na hrvaške izjave...

Dodaj v

Hrvaška ministrica: Meja obstaja, obe državi z njo živita že 25 let

Hrvaški mediji: Čez mejo v Piranskem zalivu danes le en ribič
3. januar 2018 ob 10:41,
zadnji poseg: 3. januar 2018 ob 21:46
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

"Ne vem, kako sta Hrvaška in Slovenija postali članici Združenih narodov, če nimamo mednarodno priznanih meja," je za HTV v sredo povedala hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić.

"Hrvaška in Slovenija sta 25. junija 1991 kvečjemu vsaka s svoje strani z dodatnimi odločitvami potrdili, da gre za mednarodno mejo med državama. Ta meja obstaja, obe državi z njo živita že 25 let," je vztrajala. Kot je dodala, sta s takšno meddržavno mejo Hrvaška in Slovenija tudi postali članici ZN-a in EU-ja, Slovenija pa je celo vstopila v schengensko območje. "O tej meji še zmeraj govorimo, saj ni mogoče enostransko ničesar implementirati. Na tem utemeljujemo svoje stališče, da je meja tam, kjer je bila tudi doslej," je v oddaji Tema dneva povedala hrvaška ministrica.

Ponovila je tudi, da Slovenija izvaja svoje predpise samo na ozemlju, ki je nedvomno njeno, ter da ne more izrekati kazni hrvaškim ribičem, glede na to, da enostranska implementacija arbitražne sodbe ni mogoča.

Erjavec: Ministrica zavaja
Slovenski zunanji minister Karl Erjavec se je pred tem odzval na njene torkove navedbe in dejal, da "zavaja hrvaško javnost in govori neresnico, ko pravi, da je bila meja med Slovenijo in Hrvaško potrjena leta 1991." "Ravno zato, ker meja ni bila nikdar potrjena, se je želela najti rešitev za določitev meje najprej s sporazumom Drnovšek-Račan in pozneje z arbitražnim sporazumom," je poudaril slovenski zunanji minister.

Opozoril je še na pismo tedanjega predsednika hrvaške vlade Nikice Valentića z dne 18. maja 1994 tedanjemu slovenskemu premierju Janezu Drnovšku, da je mejni prehod Sečovlje le začasen in da ga bo hrvaška stran premaknila, ko bo določena meja.

"Ona stalno govori o dialogu. Slovenija nima nobenega problema, kar se tiče dialoga, vendar glede tega, kako bomo implementirali arbitražno razsodbo. Ne moremo se pogovarjati o tem, kako je tekla meja 25. junija 1991, ker takrat ta meja ni bila določena. Glede stalnega ponavljanja hrvaške strani, naj se Slovenija vzdrži enostranskih dejanj, bi slovenski in hrvaški javnosti rad zelo jasno povedal, da enostransko ravna edino Hrvaška, ki je izstopila iz arbitražnega sporazuma. To je dejansko enostransko dejanje," je dejal minister Erjavec.

Zatrdil je tudi, da bo Slovenija nadaljevala implementacijo arbitražne razsodbe povsod tam, kjer to lahko stori sama. Slovenska policija bo izvajala svoje pristojnosti na morju in izrekala kazni. "Če ne bodo plačane, bodo tisti, ki bodo želeli priti v Slovenijo ali potovati skozi njo, gotovo imeli težave, če do takrat ne bodo poplačali dolga, ki bi nastal zaradi kršitve meje med Slovenijo in Hrvaško," je dejal.

Glede delovanja hrvaške policije na slovenskem območju Piranskega zaliva je poudaril, da v tem primeru ne gre zgolj za prekršek, temveč za kaznivo dejanje, saj uradni državni organi tuje države ne morejo izvajati pristojnosti na področju neke druge države.

Prek meje v Piranskem zalivu
Po poročanju hrvaških medijev je mejo v Piranskem zalivu tokrat, v sredo, prečkal en hrvaški ribič, Diego Makovac, ki je to storil zgodaj zjutraj v spremstvu dveh hrvaških policijskih čolnov. Do njega s pripluli slovenski policisti in ribiški inšpektor. Kot je povedal Makovac, so ga slovenski policisti opozorili, da lovi v slovenskem morju. Domneva, da so si zapisali številko in ime njegove ladje.

Makovac je povedal, da je po odhodu slovenskega policijskega plovila pobral svoje mreže in se vrnil v Savudrijo. V pogovoru za hrvaško uredništvo regionalne televizije N1 pa ni želel ugibati, ali bo sledila kazen s slovenske strani.

"Če dobim kazen, jo bom poslal hrvaški državi," je povedal Makovac in dejal, da je bil tokrat edini hrvaški ribič v "spornem območju Piranskega zaliva".

Potrdil je, da bodo imeli ribiči iz Savudrije drevi interno srečanje, na katerem bodo sprejeli skupne sklepe pred četrtkovim sestankom s predstavniki več hrvaških ministrstev v Zagrebu. Srečanja na hrvaškem kmetijskem ministrstvu naj bi se udeležili tudi predstavniki hrvaških ministrstev za notranje in zunanje zadeve ter morje, promet in infrastrukturo.

Evropska komisija je Slovenijo in Hrvaško pozvala, naj nadaljujeta dialog in se izogibata dejanjem, ki bi škodila dvostranskim pogovorom. V Bruslju so tudi ponovili, da so pripravljeni pomagati pri implementaciji razsodbe arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško. "Komisija je še naprej pripravljena prispevati ali olajšati proces, kako na najboljši način uveljaviti končno razsodbo arbitražnega sodišča," je dejala tiskovna predstavnica Evropske komisije Mina Andreeva, ki je napovedala, da bo komisija znova obravnavala to vprašanje in razpravljala, kako lahko prispeva k polni in pravični uveljavitvi arbitražne razsodbe. Kdaj se bo to zgodilo, je odvisno od razvoja dogodkov, je pojasnila.


Kaj bo s hrvaškimi ribiči

Hrvaški ribiči pričakujejo, da jim bodo hrvaške institucije omogočale nemoten ribolov v Piranskem zalivu, kot so ga bili vajeni doslej. V nasprotnem so napovedali, da bodo zahtevali odškodnine, ker nekateri ribiči na območju ob meji s Slovenijo ulovijo tudi 90 odstotkov letnega ulova. Če bodo morali loviti drugje, bodo morali kupiti tudi večje ladje in bodo obenem konkurenca drugim hrvaškim ribičem, kar bo pomenilo manj rib in zaslužka za vse ribiče, pravijo.

Po slovenskih napovedih, da bodo kaznovali hrvaške ribiče, ki bodo lovili ribe sredi Piranskega zaliva, je bila danes manjša skupina savudrijskih in umaških ribičev južno od Piranskega zaliva. Redki so lovili v Piranskem zalivu, a razen Makovca niso šli čez mejno črto, ki jo je določilo arbitražno sodišče junija lani, je še poročala N1.

Al. Ma., G. C.
Prijavi napako
Komentarji
SpookyDonk
# 03.01.2018 ob 10:57
Hrvatom je lahko nerodno, da imajo za ministre ljudi, ob katerih še naš Karl izgleda genij.
Tao3
# 03.01.2018 ob 10:52
Hrvati so vedno bolj panični. Tokrat vedo, da so se ustrelili v koleno in da mednarodno velkjavnega akta ki je določil mejo med slovenijo in Hrvaško ne bodo mogli ignorirati pa če še toliko orožja kupijo od USA.

Preprosto jih bomo pravno obrali do kosti pred EU inštitucijami. Najboljša bo pa tista, ko bo hrvaški ribič vstopal čez Šengensko mejo in bo zasvetila rdeča lučka - in bo sledila vklenitev in ga bodo odpelajli na prvo Policijsko postajo.

Tele kazni jih bodo zbrihtale. Hrvat je domoljub do denarja. Je dokazal HDZ vodja Sanader, ko je prodal nacionalni ponos Ino madžarom za podkupnino. Tukaj se lepo vidi doseg domoljublja (kjerkoli tudi pri nas, vidimo kako si je dobro poslal Lahovnik, ki se je direkt iz prvih vrst Zbora za Republiko priklopil na dude Todorovića).

Samo mirno naprej fantje. Gremo po pravi poti tukaj.
politik kritik
# 03.01.2018 ob 10:50
Heh, noro kaj se gredo ti ljudje.... ne najdem besed.
RAZOČARAN
# 03.01.2018 ob 11:15
Kaj slišim, da bodo oni predsedovali EU 2020. Glede, da ne spoštujejo nič od nič, bi morali EU zapustiti.
Phillidor
# 03.01.2018 ob 11:04
Samo ne podpihovati in netiti novih konfliktov. Mirno in diplomatsko, da se bo zadeva koncno uredila, saj je trajalo predolgo.
malikaliber
# 03.01.2018 ob 10:51
Kahl, ja ženske so zvite! To bi že lahko vedel, saj si že star lisjak...
zlobniCO2
# 03.01.2018 ob 11:06
Postajajo panični zdaj moramo samo mirno na naši strani pa bo
mb128
# 03.01.2018 ob 11:06
Eh pa kaj se res moremo odzvati na prav vsako njihovo izjavo?! Njihovih ribičev v našem morju včeraj ni bilo in kolikor je znano vsaj meni jih danes tudi ni. To pa je dejanje in slednje šteje veliko več kot njihovo gobezdanje, njihove prazne mranje!
mentsana
# 03.01.2018 ob 11:26
Stalno podpihovanje nacionalizma se bo hrvatom vrnilo kot bumerang, z njihovo politiko bi lahko ostali kar na balkanu ne pa rinili v eu....
Bivši uporabnik
# 03.01.2018 ob 10:57
Hrvati so potisnjeni v kot - pravo je na strani Slovenije. Sedaj bi morala Slovenija aktivirati partnerske odnose znotraj elitnih klubov Zahoda za diplomatski blitz zoper Zagreb. Dokler se ne opametujejo bi jim morali blokirati vsa pristopna pogajanja z EU!
Drncl
# 03.01.2018 ob 11:36
In kdaj bo tisti začasni mejni prehod umaknjen?
oliva
# 03.01.2018 ob 11:25
"sej njegova Hrvaška kolegica pa za njega najverjetneje trdi popolnoma enako :)"

ja, ampak nekaj je trditi, drugo pa je, kar je res - in to je vse dokumentirano.

Erjavec res preveč govori, a tokrat ima prav in se mi zdi tudi prav, da se je oglasil.
Čeprav ni nujno, da se na vse odzovemo.
A na laži se je treba - v tej fazi.

Kot ste napisali: lepo dostojanstveno po zastavljeni poti, ne nasedati provokacijam.
GUESS
# 03.01.2018 ob 14:13
Ojej, kakšen argument hrvaškega ribiča. Da če ne bodo smeli loviti do sredine Piranskega zaliva (takoimenovane Savudrijske vale), potem bodo morali nakupiti večje ladje, pa še drugim hrvaškim ribičem bodo hodili v zelje in posledično bodo vsi manj ulovili!?
Pa naj že nekdo tem kljukcem dopove, da ima Hvaška itak 95% vse bivše jugo obale in naj se me preseravajo več, zaboga milega. Izpade, da zaradi prepovedi ribolova Hrvatom v polovici Piranskega zaliva bodo cro ribiči socialni problem?!
POGREŠAM temeljito analizo VSEH hrvaških sprenevedanj v zvezi z arbitražo, MNZ, kje si?
Ferry
# 03.01.2018 ob 11:51
In ko pride poletje spet pridno na hrvasko obalo. Saj hrvati marajo slovence le tako dolgo, dokler jim tam puscamo denar.
Vladoska
# 03.01.2018 ob 11:23
zeus.zeng
V tem primeru ne gre za kravje kupčije. EU zaradi Hrvaške ne bo demantirala sodbe Haškega sodišča. Tu gre Slovenija po pravi poti in zdi se mi da vlada zasluženo mirno lahko pričakuje nov mandat. Rezultatov, ki govorijo o zares dobrem delu ne gre oporekati.
bolkonsky
# 03.01.2018 ob 11:33
tukaj ima Erjavec prav...
nič ni bila 1991 meja potrjena...še več,do 25.6.1991 je slovenska policija vršila
nadzor nad celim Piranskim zalivom...
in nikakor Slovenija ne uveljavlja svojih zakonov na Hrvaškem ampak na ozemlju,ki
ga je arbitraža dodelila Sloveniji...

sicer pa se mi vse bolj dozdeva da
Hrvaško politiko en klinc briga za mejo tako na kopnem,kot morju Piranskega zaliva...briga jih SPREJETJE tistega pasu
na njihovi morski meji z Italijo...to jih mantra...

seveda je vsaki državi po meenarodnem pravu dovoljen izhod na odprto morje...
ampak hudič pa je,če je to sprejeto na mednarodnem sodišču...v tem primeru država
v nobeni situaciji ne sme BLOKIRATI prehoda...drugače pa ga lahko...

sedaj lahko mirno rečemo-Hrvaška Sloveniji ni država dobrososedskih odnosov...
enostavno nam hočejo NAGAJAT...kar pomeni,da gre za čisto navadno nesramnost...

ampak pravo in zakonodaja je na naši strani...
marko02
# 03.01.2018 ob 10:53
Erjavca je potrebno utišati - preveč govori.
Cerar bi moral v tej zadevi ustrezna pooblastila in podporo dati Vesni Gyorkoš, ki manj govori in veliko naredi.
nevem
# 03.01.2018 ob 12:13
To ni prva arbitraža, ki jo Hrvatje ne spoštujejo. Tudi arbitražo med madžarskim MOL-om in hrvaško INA, so poskušali zavreči. Pa jim je, v tem primeru švicarsko sodišče odločno predlog zavrnilo.
Kako, da jim izkušnje iz preteklosti ne pomagajo, ne vem. Vem pa, kako se pravi takšni družbi in politiki.
ST11
# 03.01.2018 ob 13:35
Berem CRO forume ter portale in "navadnim" ljudem je ze precej jasno, da se bodo morali ukloniti sodbi arbitraznega sodisca, zgolj politiki se vedno agresivno branijo svoj "obraz", kajti vehementno ne-priznajemo-ovaj-sud je treba nekako opraviciti.
Ferry
# 03.01.2018 ob 11:57
To je res Oliva. In tudi vsi sosedje niso vsi naciolisti. Sem pac dozivel neprijetne stvari na hrvaskem morju, so pa res to le posamezniki.
21.12.2012
# 03.01.2018 ob 14:04
nekateri ribiči na območju ob meji s Slovenijo ulovijo tudi 90 odstotkov letnega ulova. Če bodo morali loviti drugod, bodo morali kupiti tudi večje ladje in bodo obenem konkurenca drugim hrvaškim ribičem, kar bo pomenilo manj rib in zaslužka za vse ribiče

končno imamo enega jokerja med kartami. v smilsu, da se bojijo, ker ne bodo mogli v slovenijo oz. čez slovenijo zaradi neplačanih kazni.
sicer pa a našim pa lahko odžirate? če ne bo vas, bo s časoma več naših ali pa bodo imeli vsaj lažji ulov obstoječi ... tak da upam, da ne klecnemo pred američani in nemci.
bernr
# 03.01.2018 ob 13:35
Mene je malo strah da bo kdo nastradal. Sicer bi lahko obe državi po 27 letih nategovanja pokazala nekaj zrelosti. Zanimiv je podatek koliko prispevamo Slovenci za njihov BDP.
Kaj če bi letos mi vsi šli kam drugam. Mogoče bi se šele takrat zavedali kaj jim v bistvu mi pomenimo.
tupamaross
# 03.01.2018 ob 12:18
Nevem,
res je, da so jim to Švicarji zavrnili. Njihov ugovor proti Arbitražnemu
sodišču je natanko tako zavrnjen, kot so ga zavrnili Švicarji, vendar
je to zavrnitev Arbitražnega sodišča,"zavrnil"Hrvaški sabor in pri tem
svetu sporočila, da je nad odločitvami njihovega Sabora

"samo še dragi bog."

Če hočeš, da se ti svet smeje, pač to tudi dočakaš.
oliva
# 03.01.2018 ob 12:01
Seveda da ne, pač ko kritiziramo "Hrvate", imamo (večina, po mojem) v mislih hrvaško politiko.
sportivko
# 03.01.2018 ob 13:37
Zakaj naši ribiči enostavno ne gredo lovit v Poreč ..itak smo se 1945 zmenil da je vse naše. Ne se zdej norca delat.
microhub100
# 03.01.2018 ob 12:10
Erjavec vsaj edini Hrvatom pove kar je res. Sodba bo pa obveljala, čeprav je slaba za Slovenijo.
ST11
# 03.01.2018 ob 10:56
Ah kje pa ... saj tega ne pocnejo vsi njihovi politiki ze 25 let ... nasi pa se vedno o prijateljih na oni strani Kolpe.
vranek
# 03.01.2018 ob 14:46
Res, ta hrvati , vsi, ne samo poliyiki, brez sramu in pomisljanja lazejo, kadarkoli nanese.
Da si ministrica, ob obilicimposnetkov in uradnih dokumentov dovoli kaj takega, je res sramotno.
Da je ni sram. Ali je ona odbita, da to ni res ali pa ima za skrajno pritegnjene hrvate. Ampak, tudi ti niso nic drugacni. Skratka, dajmo to zico konkertno nadgradit. Niti line ne rabim.
rudes
# 03.01.2018 ob 14:28
Kakorkoli, mirno in po pameti. Nihče (vsaj nihče normalen ne) si ne želi prelivanja krvi za 2 lavorja vode in zaboj rib. Trdo in nepopustljivo po diplomatskih poteh, obenem je pa potrebna skrajna previdnost pri direktno vpletenih, mislim ribiče in policaje.

Bi pa bilo pametno poiskusiti spraviti omenjeno pismo iz 94 v hrvaške medije. Mogoče bo pa še celo kak Hrvat skapiral, kako hebe jih njihova politika, oziroma, kot je nekdo napisal, .: "ko je ob takih ševcelo Korl pravi genij!"
Ramus
# 03.01.2018 ob 13:43
"Če bodo morali loviti drugod, bodo morali kupiti tudi večje ladje in bodo obenem konkurenca drugim hrvaškim ribičem, kar bo pomenilo manj rib in zaslužka za vse ribiče, pravijo."

Za tiste tri sardine in eno skušo, pa bodo že menda hrvaški ribiči našli kompromis s Hrvaško vlado,....
no72
# 03.01.2018 ob 20:56
1. Karel mi počasi postaja celo všeč, ker zna točno zabiti žebljico na glavico, za razliko od Cerarja. Njegov odgovor hrvaški ZM je odličen in argumentiran.

2.popis hrvaških plovil, ki kršijo morsko mejo, in njihovih lastnikov, je odlično orožje, ker v primeru neplačila globe adios EU in prehod skozi Slovenijo, kjer jih bodo ustavili na prvi carini. Močno orožje!

3.EU dokazuje, da ne razume ali noče razumeti ničesar, ali pa glumi gljivo.
Pozivati državi, ki imata v rokah pravnomočni akt evropskega AS s svojo odločbo, k "dialogu" je zelo milo rečeno škandalozno sprenevedanje Bruslja, enako velja za Timermansovo izjavo! Čisti blefer!
EU mora in je dolžna pozvati EDINO Hrvaško, da se končno podredi arbitražni razsodbi, vse kar je drugače, je narobe, posebno pa bluzenje o nekem dialogu po končni razsodbi!

Suma summarum, dobro je, imam občutek, da se premikajo stvari v pravo smer - v dobršni meri po zaslugi - tokrat Erjavca.....
rudes
# 03.01.2018 ob 18:06
Sem rekel, na njihovih forumih sem bral komentarje, kjer se usajajo zaradi Trdinovega vrha, zakaj ga "ne damo", pa so jim drugi tako pojasnili, nisem pa prebiral vseh njihovih medijev. Komentarji na njihovih forumih pa itak za bruhat. Če bi večina Slovencev to vedela ne bi nihče več šel na dopust v "lepo njihovo".
GeorgeB
# 03.01.2018 ob 16:10
treba jih je spustit čez mejo, pol jim pa čolne zaplenit in jih na dražbi prodat najboljšemu ponudniku... tudi policijske čolne seveda...
henodarling
# 03.01.2018 ob 15:17
JA RUDES
in podobna mnenja, edino tako!!!
Strpno in kultivirano.
Moji plusi takim komentarjem.
Jerko dolenjski
# 03.01.2018 ob 13:22
Hrvaški mediji: Prek meje v Piranskem zalivu danes le en ribič

So pa pozabili napisati, da so prek meje odplavale še tri ribe. Dva špara in ena orada.
KPRAA
# 03.01.2018 ob 22:44
Očitno imajo nekateri hrvaški politiki težave z razsodnostjo. Žal smo naredili napako in popustili pri vstopu v EU, upam, da ne bomo to ponovili tudi pri Schengenu.
#sloves
# 03.01.2018 ob 14:19
Iz naslova je razvidno da hrvaški mediji de factobpriznavajo mejo
nonparel
# 03.01.2018 ob 13:58
Očitno si hrvaška politika in tudi naši esdeesovci ne želijo, da se zgodba o Piranskem zalivu zaključi. Saj jim je Piranski zaliv vedno bil peskovnik za njihovo umazano igro za nabiranje predvolilnih rejtingov. Spomnimo se samo Sanaderja in Janše ter uprizarjanj vnaprej insceniranih incidentov v Piranskem zalivu, v katerih so bili vedno za te namene uporabljeni eni in isti hrvaški ribiči, isti kot tudi danes. Ti hrvaški ribiči so očitno za te provokacije lepo plačani s strani hrvaške politike.
Kljub nagajanju hrvaške politike in našega SDS-a, bo arbitraža prej ko slej postala meso, čas in potrpljenje je na slovenski strani, Hrvatom pa bo iz dneva v dan slana voda vedno bolj tekla v grlo.
V SDS-u bodo tudi verjetno počasi spoznali, da je ta njihov politični peskovnik izgubljen in si bodo poiskali drugega, v tem so sicer itak pravi mojstri.
Korošec
# 03.01.2018 ob 22:58
Meja obstaja že 25 let, zakaj so pa potem šli v arbitražo, pa neke sporazume Račan Drnošek? Ti Hrvati so toliko zblojeni, da na koncu ne veš a res dejansko tako nori ali pa se samo napravljajo, kot bi se poskušal racionalno pogovarjat z 4 letnim otrokm, ki je še malo zaostal po vrhu.
DrKult
# 03.01.2018 ob 17:53
Če kdorkoli misli, da Hrvate pet posto zanimajo njihove ribe in ribiči, je naiven. Celotna stvar se vrti izključno in samo okrog tega, da njihova pristanišča niso sposobna konkurirati Luki Koper. O tem so se razpisali celo njihovi lastni mediji:

https://www.vecernji.hr/vijesti/ribari-kopar-savudrija-piran-1217157
daco1
# 03.01.2018 ob 16:37
Kar tako naprej Karl,brez popuščanja.
fotrM
# 03.01.2018 ob 16:30
No in zdej upam, da inspektor oz kdorkoli cimprej poslje kazen temu ribicu, saj bodo le tako pokazali, da mislijo resno!
cairns
# 03.01.2018 ob 15:55
Hrvaški mediji: Prek meje v Piranskem zalivu danes le en ribič

In še ta je preveč.

Upam da mu bodo poslali položnico za 40.000€ in še posebej kazen za ilegalni prestop schengenske meje.
Etienko
# 03.01.2018 ob 14:44
Če bodo morali loviti drugod, bodo morali kupiti tudi večje ladje in bodo obenem konkurenca drugim hrvaškim ribičem, kar bo pomenilo manj rib in zaslužka za vse ribiče, pravijo.

Aja?? Zato bi radi se naprej pri sosedovih lovili...ja ubogi....potem pa jih pustite,naj ribijo do italije hahahahaha
aerodynamic
# 04.01.2018 ob 06:47
Hrvaška je dobila istro na voljo slovenskega Trsta in Gorice. Jaz bi jim še to vzel stran in spravil pod domače okrilje.
no72
# 03.01.2018 ob 22:20
Gledam dnevnik 2:

Nov hrvaški izraz: "Slovenija terorizira hrvaške državljane na nespornem hrvaškem teritoriju!"

Nekaj sem v času študija že povohal psihologijo, zato bi tako hrvaško državno vodeno nanašalno politiko imenoval "kolektivna obsesivno-kompulzivna državna histerija" sosedov Hrvatov....
Ob njihovih tisočih kilometrih morja, očitno Hrvaška stoji ali pade v nekaj kilometrih piranskega zaliva!

Žlehnoba? Upal bi si trditi.....
galoper
# 03.01.2018 ob 18:57
Podobno kot bi se posameznik s policijskim spremstvom iz Slovenije odpravil s tatinskimi nameni na Hrvaško
rudes
# 03.01.2018 ob 18:28
Ima pa Veza prav. Ne gre se zdaj vsaka točka zase, kakor komu paše, gre za cel paket oziroma AS. In implementacijo le tega je Slovenija x-krat zahtevala, kot rečeno prej, izprijeno pa je, ko po forumih "zahtevajo" predajo Trdinovega vrha. In ravno tu je catch. Hrvati ga NE SMEJO prevzeti, ker s tem priznajo AS. Sem pa tudi na njihovih forumih prebral, da, ker gre za vojaški objekt brez primopredaje ne gre.
veza
# 03.01.2018 ob 18:20
spicy
# 03.01.2018 ob 18:11

@rudes

saj to je finta, ker neke zahteve/prošnje z naše strani sploh niso prejeli....


prejeli so pa veliko pobud, da skupaj implementiramo AS, to pomeni, vse hkrati in nič drugega!
mirror
# 03.01.2018 ob 17:07
Ob 1800 km dolgi hrvaški obali, je za hrvaške ribiče najpomembnejših nekaj km piranskega zaliva.
Kazalo