Predstavniki vladajoče koalicije bodo novo pogodbo podpisali predvidoma 12. februarja. Foto: BoBo
Predstavniki vladajoče koalicije bodo novo pogodbo podpisali predvidoma 12. februarja. Foto: BoBo
Koalicija
Imena ministrov bo vlada sporočila v ponedeljek. Foto: BoBo
Koalicija se je uskladila

Imena novih ministrov bodo javnosti predstavili v ponedeljek, po rednem kolegiju, je dejal predsednik DeSUS-a Karl Erjavec. Področje iskanja novih ministrov naj bi bilo namreč še vedno odprto. Kot je dejal Erjavec, so "možne zamenjave resorjev ali da razrez po strankah ostane kot je".

Erjavec je dodal, da se bo koalicija odločala na podlagi tega, "kdo lahko ponudi boljšega kandidata za posamezni resor", pri čemer gre za dogovor med PS-jem in DeSUS-om. Kot je znano zdravstveni resor pripada DeSUS-u, gospodarski pa PS-ju, a Erjavec menjave resorjev ne izključuje.

Erjavec o vsebini usklajene pogodbe ni želel govoriti, saj se lahko, kot je dejal, zgodi, da bi katera izmed strank pri potrjevanju na organih zahtevala popravke.

Razhajanja preložili
Igor Lukšič (SD) je dejal, da je uskladitev dobra osnova za delo vlade ter da večjih sporov ni. Odločanja o razhajanjih so namreč preložili na čas, ko bodo pripravljene dejanske reforme. Kje so ta razhajanja, pa ni želel povedati. "O tem, ko bo do njih prišlo," je dejal.

Molčeči pred sestankom
Prvaki strank so bili pred začetkom sestanka, na katerem naj bi dorekli morebitna še odprta vprašanja, redkobesedni. Igor Lukšič (SD) in Gregor Virant (DL) sta dejala, da nove koalicijske pogodbe po srečanju predvidoma še ne bo, Jani Möderndorfer (PS) pa, da gre za normalen sestanek, "tako kot vsak dan, dokler ne končamo tistega dela, za kar smo se dogovorili".

Poleg premierke Alenke Bratušek (PS) so na sestanku še predsedniki strank Igor Lukšič (SD), Gregor Virant (DL) in Karl Erjavec (DeSUS) ter vodje poslanskih skupin Jani Möderndorfer (PS), Matjaž Han (SD) in Franc Jurša (DeSUS). Na sestanku je tudi Senko Pličanič, pravosodni minister iz kvote DL-ja.

Kje so razhajanja?
Novo koalicijsko pogodbo so v zadnjem tednu po področjih usklajevale delovne skupine, vodstva strank pa naj bi zdaj dorekla še morebitna odprta vprašanja, ki so se pojavila na področju infrastrukture, energetike, pa tudi družine in socialnih zadev ter seveda privatizacije.

Pri zadnji naj bi se zatikalo predvsem zaradi razhajajočih se stališč DL-ja in SD-ja, pojavile pa so se tudi informacije, da naj bi SD želel začasno prekiniti privatizacijske postopke za državne deleže v infrastrukturnih podjetjih.

V kabinetu premierke Alenke Bratušek so se na to informacijo odzvali, da SD ob dvojnih volitvah letos išče politične tržne niše tudi na račun že sprejetih odločitev in na račun stabilnosti.

V SD-ju so zatrdili, da v stranki seznama 15 podjetij za prodajo, ki ga je potrdil DZ, ne postavljajo več pod vprašaj, čeprav mislijo, da je bila uvrstitev Telekoma Slovenije in Aerodroma Ljubljana na seznam "nepremišljena poteza".

Neuspešen dogovor o drugi privatizaciji
Erjavec je tudi razodel, da je sam sicer vztrajal, da bi v koalicijsko pogodbo zapisali tudi dogovor o drugem svežnju podjetij za privatizacijo, a ni bil uspešen.

"Smo se pa dogovorili, da se koalicija dogovori o tem v dveh ali treh mesecih," je povedal Erjavec, ki pričakuje, da bo v tem času drugi sveženj že romal v DZ.

Povedal je še, da ga kot zunanjega ministra tuji vlagatelji pogosto sprašujejo o možnostih nakupa slovenskih podjetij, a brez ustrezne podlage jim jasnih odgovorov na konkretna vprašanja ne more dati. Tudi zato je dogovor koalicije o tem nujen.

Za drugi blok NEK-a bo potreben referendum
Prvak DeSUS-a sicer ni seznanjen, ali bo v končni verziji koalicijske pogodbe zapisana zaveza, ki je bila v osnutku dogovora, da bodo izvedli referendum o izgradnji drugega bloka Jedrske elektrarne Krško. Toda "če se bo Slovenija odločila za tako naložbo brez referenduma, ne bo šlo", je menil Erjavec in dodal, da je prav, da ljudje povedo, kaj si želijo.

Iskanje novih ministrov
Koalicija mora doreči tudi, kako bo dopolnila ministrsko ekipo po odstopih ministrov za zdravje in gospodarstvo, zato je pričakovati, da bo koalicijski vrh kaj rekel tudi na to temo. Po besedah vodje poslancev PS-ja Janija Möderndorferja zdravstvenega ministra išče DeSUS, gospodarskega pa PS.

Koalicija se je sprva nameravala sestati v sredo, a je očitno ta dan že preveč zaseden. V DZ-ju bo namreč razprava o interpelaciji infrastrukturnega ministra Sama Omerzela, vladna stran pa ima ta dan na dnevnem redu tudi pogajanja s sindikati v javnem sektorju o "mini plačni reformi".

Koalicija se je uskladila