Foto: BoBo
Foto: BoBo

Pet šol torej do pretekle srede ni uredilo samotestiranja za otroke, ni pridobilo ustreznih soglasij staršev in za otroke brez soglasij ni ustrezno uredilo izobraževanj na daljavo. "Izdali smo ustne odločbe za takojšnjo ureditev stanja. Izvedli smo ponovne nadzore in velika večina šol je uredila nepravilnosti," je na vladni tiskovni konferenci pojasnil glavni šolski inšpektor.

Zapletlo se je samo pri eni šoli, ki odločbe inšpektorja ni upoštevala, zato so odredili, da mora celotna šola do ureditve nepravilnosti oz. do 3. decembra izvajati šolanje na daljavo.

Ob tem je poudaril, da pa so v 38 zavodih ugotovili, da so se šole odlično pripravile na izvajanje ukrepov in da so ravnatelji skupaj z zaposlenimi, otroki in starši poskrbeli za varno šolanje. "Dejstvo je, da se nekateri starši z ukrepi izvajanja samotestiranja, kljub informacijam in pojasnilom strokovnjakov, ne strinjajo. Ob tem jih želim seznaniti, da šole, ravnatelji in zaposleni niso tisti, ki so sprejeli ukrepe, so jih pa dolžni spoštovati in izvajati. Osebne grožnje, pritiski, protesti in nepotrebna slaba volja vnašajo v šolski prostor nemir, največje posledice čutijo otroci. Dejstvo je, da strokovni delavci že zaznavajo stisko otrok," je poudaril.

Napovedal je, da si bo inšpektorat tudi v prihodnje prizadeval za to, da vsi, ki vstopajo v vrtce in šole, upoštevajo vse ukrepe.

Ker se pojavljajo dileme, kako ravnati s celotnim razredom, če učencu test pokaže možnost okužbe, je Slokan dejal, da "v vseh primerih tveganega stika ravnateljem svetujejo, naj za čas, ko še ni rezultata PCR-testa, odredijo celotnemu razredu šolanje na daljavo, kajti tako zmanjšamo možnost prenosa okužb". A če ravnatelj tega ne stori, po Slokanovih besedah ni naredil ničesar narobe. "Šole morajo obveščati NIJZ, s katerim se skupaj dogovarjajo, in NIJZ na koncu odloči, kdo mora biti v karanteni."

Pri športnih dejavnostih skoraj brez nepravilnosti

Sicer pa je inšpektorat za šolstvo v novembru izvedel 121 nadzorov v šolstvu in v 11 primerih ugotovil nepravilnosti. Pri 382 izvedenih nadzorih v športu pa so ugotovili dve nepravilnosti. Po Slokanovih navedbah se je torej spoštovanje ukrepov in preverjanje pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) v športu v zadnjem obdobju zelo izboljšalo.

Waldorfska osnovna šola v Ljubljani upa, da se bodo učenci v sredo lahko vrnili v šolo

Z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport so za Slovensko tiskovno agencijo potrdili le to, da gre za zasebno šolo v osrednji Sloveniji, in ker postopek še poteka, imena šole ne morejo navajati.

Po pisanju spletnega portala Večer gre za Waldorfsko osnovno šolo v Ljubljani, v kateri trenutno za vseh 450 učencev pouk poteka na daljavo, kar jim je potrdil njen direktor in ravnatelj Iztok Kordiš. Kot je še povedal za portal, učencev brez soglasja niso zavračali, ker njihov način dela temelji na "dogovarjanju, pogovarjanju in sodelovanju". Pojasnil je tudi, da se bodo še danes sešli na seji sveta staršev in se odločili, kako naprej.

Da gre za Waldorfsko osnovno šolo v Ljubljani, v kateri za vse učence poteka pouk na daljavo, so za STA potrdili v tajništvu te šole. "Šolski inšpektorat je za našo šolo odredil šolanje na daljavo, ker učencev, ki se niso samotestirali v šoli nismo pošiljali domov. Zadevo intenzivno rešujemo in upamo, da se bodo lahko učenci v šolo vrnili že v sredo," so navedli za STA.

Inšpekcijski nadzor v šolah