Iz več šol poročajo, da je prvi dan obveznega samotestiranja minil brez večjih zapletov, soglasja staršev je imela večina otrok. Foto: BoBo
Iz več šol poročajo, da je prvi dan obveznega samotestiranja minil brez večjih zapletov, soglasja staršev je imela večina otrok. Foto: BoBo

Kot so navedli na policiji, večina zbiranj staršev v jutranjem času ob prihodu in oddaji otrok pred šolami ni imela elementov javnega zbiranja, tam kjer je vendarle šlo za javne shode, pa je policija kršitve zakona o javnih zbiranjih, torej organiziranja shoda brez prijave, ugotovila v treh primerih. Od tega dve na območju Policijske uprave Koper in eno na območju Policijske uprave Maribor.

Sorodna novica V šolah na samotestiranjih tudi pozitivni izvidi, nekaj zmede je nastalo pri potrditvenih PCR-testih

Po poročanju Večera se je nekaj nasprotnikov najnovejših ukrepov zjutraj zbralo pred Osnovno šolo Martina Konšaka, okoli 25 pa tudi pred OŠ Tabor I. Nekaj staršev se je v jutranjih urah zbralo tudi na mirnem protestu pred ptujsko OŠ Mladika.

Na območju Policijske uprave Celje so prav tako zabeležili nekaj zbiranj staršev pred šolami, vendar kršitev javnega reda in miru v nobenem primeru niso zaznali. Mirna zbiranja so zaznali še na območju policijskih postaj Velenje, Slovenj Gradec, Rimske Toplice in Raven na Koroškem. Povsod je šlo za manjše število staršev, ki so mirno izražali svoje nezadovoljstvo z ukrepi.

Ob večjem številu pozitivnih tudi prostorske stiske

Po nekaterih šolah prihaja tudi do večjega števila pozitivnih izvidov hitrih testov. Po naših informacijah pri tem nastaja tudi zmeda, predvsem zaradi tega, ker morajo otroci s pozitivnim izvidom samotestiranja na starše čakati v izolaciji – kjer je okužb več, lahko tako nastanejo prostorske težave. Če je okužba pri posameznem učencu potrjena tudi na PCR-testiranju, je razred napoten v karanteno in šolanje nadaljuje na daljavo.

Na osnovnih šolah ravnatelji večinoma zadovoljni s potekom

Izpred trboveljske Osnovne šole Tončke Čeč se je za Televizijo Slovenija oglasila novinarka Saša Kisovec. Gre za drugo največjo osnovno šolo v Trbovljah, ki jo obiskuje 410 učencev, danes pa je pri pouku prisotnih 85 odstotkov. Soglasje staršev za samotestiranje imajo vsi prisotni učenci, razen enega. Njegove starše je vodstvo šole že obvestilo, naj pridejo ponj, vmes pa otrok čaka izoliran od preostalih otrok. Deset odstotkov staršev učencev te šole se je sicer odločilo za to, da se bodo njihovi otroci šolali na daljavo, ostalih pet odstotkov pa še razmišlja, kaj storiti, je poročala Saša Kisovec. Testiranje je sicer potekalo brez težav.

Sorodna novica Pediater: Samotestiranje je neboleče; šole lahko izjemoma dovolijo prisotnost staršem prve triade

Že ob 8. uri je bila pred osnovno šolo Puconci murskosoboška dopisnica Televizije Slovenija Cirila Sever. Gre za eno največji pomurskih osnovnih šol, ki jo obiskuje več kot 500 učencev. Kot je ob začetku testiranja pojasnil ravnatelj Štefan Harkai, je soglasje za samotestiranje prinesla velika večina otrok. Dan pred začetkom samotestiranja je šolo o nesoglašanju obvestilo pet ali šest staršev, je pojasnil in dodal, da so ti otroci ostali doma.

"Prvi dan je potekal odlično, sem zelo zadovoljna," pa je za MMC povedala ravnateljica OŠ Franceta Bevka v Ljubljani Barbara Kampjut. "Ključno je bilo, da je ministrstvo v torek, sicer pozno, podalo dodatna navodila, da smo lahko o tem obvestili tudi starše," je dejala. Bistveno pojasnilo se je sicer nanašalo na to, kaj storiti, če otrok v šolo pride brez soglasja staršev za samotestiranje. Takšnih primerov na šoli, ki jo obiskuje 476 učencev, niso imeli, s samotestiranjem sicer niso soglašali starši štirih otrok. Še pet otrok se na daljavo šola že od začetka šolskega leta, je dodala ravnateljica.

Na samotestiranju je pozitiven izvid prejel en učenec OŠ Franceta Bevka, ki je bil napoten še na PCR-testiranje. Na ljubljanski osnovni šoli so sicer trenutno v karanteni štirje razredi. Kot dobrodošlo je ravnateljica označila tudi spremembo, po kateri so lahko starši najmlajših prisostvovali pri samotestiranju otrok. Za to se je odločilo šest staršev, je pojasnila in dodala, da so se tudi njihovi otroci testirali sami.

Učencev, ki so zaradi nestrinjanja staršev s samotestiranjem ostali doma, je malo. Točne podatke o tem ravnatelji še zbirajo. Foto: BoBo
Učencev, ki so zaradi nestrinjanja staršev s samotestiranjem ostali doma, je malo. Točne podatke o tem ravnatelji še zbirajo. Foto: BoBo

Ravnateljica OŠ Lava Celje Marijana Kolenko je povedala, da je samotestiranje pri njih zelo dobro steklo tako na razredni kot na predmetni stopnji. Po njenih besedah je dobra priprava prispevala k uspešnemu poteku samotestiranja, večina staršev pa je ravnala izjemno odgovorno. "V šoli se je samotestiralo okrog 70 odstotkov učencev od 506, s tem da je en razred v karanteni. Za izobraževanje na daljavo so se odločili približno trije odstotki staršev," je dejala. Dodala je, da je sicer deset staršev prišlo pred šolo in so izrazili nestrinjanje s samotestiranjem, a so bili tudi na to pripravljeni ter zadevo uredili po protokolu.

Tudi na OŠ Danila Lokarja Ajdovščina je samotestiranje steklo brez težav, tudi pri najmlajših učencih, je povedala ravnateljica Irena Kodele Krašna. Mnogi so postopek vadili v preteklih dveh dneh že doma. Ravnateljica je dobila sicer nekaj, kot se je izrazila, nesramnih odzivov staršev, a jih ni bilo veliko. Drugi so jih le obvestili, da bodo otroci zaradi nestrinjanja s samotestiranjem ostali doma. "Le dva učenca od 745 sta prišla v šolo, čeprav se starši niso strinjali s samotestiranjem, zato smo jih poklicali, naj pridejo po otroka," je povedala. Podatke o številu otrok, ki danes niso prišli v šolo zaradi samotestiranja, še zbirajo. Na ajdovski osnovni šoli so v karanteni trije od skupaj 36 oddelkov, nekaj zaposlenih ali učencev pa je covid-19 tudi prebolelo.

Za ljubljanske šolarje od petka enotna PCR-točka

Dijaki in šolarji iz Mestne občine Ljubljana, ki so na samotestiranju v šoli pozitivni, potrditveno PCR-testiranje opravijo na vstopni točki za odvzem brisov na Metelkovi ulici (drive-in). Naročanje ni potrebno.

Od petka dalje bo sicer za vse učence ljubljanskih osnovnih in srednjih šol, ki bi jim test na novi koronavirus v šoli pokazal okužbo, enotna PCR-točka organizirana v Stožicah. Naročanje ne bo potrebno. "Cilj je, da se bodo šole lahko hitreje odzvale z obveščanjem staršev in karantenami ter da otrok ne mešamo skupaj z odraslimi na PCR-točki na Metelkovi," so zapisali na občini.

Brez težav tudi na novogoriški in kočevski gimnaziji

Ravnatelj Gimnazije Nova Gorica Andrej Šušmelj je povedal, da večjih težav ob začetku samotestiranja ni bilo, si pa nabirajo izkušnje, kaj bi lahko izboljšali, kje so ozka grla, kje lahko pospešijo in kje poenostavijo postopek, da bi vzel čim manj časa. Kakšnih nasprotovanj ali ostrega odziva staršev ali dijakov niso doživeli. "Težavo pa predstavlja to, da se je kakšen posamezen dijak testiral kje drugje. Tak test mu velja 48 ur, kar pomeni, da je danes lahko v šoli, jutri pa bo potreboval drug test, zato se bo moral samotestirati. Časa za samotestiranje pa v četrtek ne bo," je dejal Šušmelj. Gimnazijo Nova Gorica obiskuje 625 dijakov, zato je vedno tudi nekaj težav zaradi karanten ali obolelosti. Najhuje je bilo prejšnji teden, ko je bila v karanteni kar tretjina razredov, je povedal Šušmelj. Sicer pa so šola z enim najvišjih deležev cepljenih zaposlenih, precej je tudi cepljenih dijakov.

Tudi v Gimnaziji in srednji šoli Kočevje je samotestiranje dijakov po besedah ravnatelja Tomaža Markoviča steklo brez težav. "Bili smo kar presenečeni, da je vse steklo tako gladko, in upamo, da bo tako tudi v prihodnje," je dejal. Dejstvo, da večjih težav ni bilo, med drugim pripisuje temu, da se je večina dijakov že navajena samotestirati. Podatke o tem, koliko dijakov ni bilo navzočih na samotestiranju, ker mu nasprotujejo ali pa mu nasprotujejo njihovi starši, še zbirajo. "Glede na število dijakov, ki so se udeležili samotestiranja, pa ocenjujem, da gre za posamezne primere," dodaja.

Pred nekaterimi šolami so se zbrale manjše skupine staršev

Na Drugi osnovni šoli Slovenj Gradec, ki je skupaj s podružnico Pameče-Troblje največja v Mislinjski dolini in jo skupaj obiskuje 587 otrok, težav s samotestiranjem ni bilo. Se je pa zjutraj pred šolo zbralo od 10 do 15 staršev, ki so mirno izrazili nestrinjanje s tem, prisotna je bila tudi policija, je povedala ravnateljica Nada Duler.

Na OŠ Ribnica, ki ima 962 učencev, je po besedah ravnateljice Andreje Modic samotestiranje steklo "kar dobro", natančne podatke sicer še zbirajo. Podatke o učencih, ki zaradi samotestiranja niso prišli v šolo, še zbirajo, po oceni ravnateljice pa jih je okoli 30. V šolo sta prišla tudi učenca iz iste družine brez soglasja za samotestiranje. Zato je šola poklicala očeta, ki je bil po besedah ravnateljice v skupini kakih 15 ali 20 staršev pred šolo. "Niso protestirali, želel je le razpravljati z menoj. Veliko nisem želela razpravljati. Povedala sem mu le, da mi je žal, da izkoriščajo otroke za svoj upor proti vladnim ukrepom in da bosta otroka prišla pred šolo. Tako se je tudi zgodilo, nato pa je skupina odšla," je povedala.

Ena izmed šol, pred katero je skupina staršev izrazila nestrinjanje z obveznim samotestiranjem otrok, je Osnovna šola Boštanj. Jutranje dogajanje sta nadzirala dva policista, ker je protestiranje na šolskem območju prepovedano, pa so se starši zadrževali na šolskem parkirišču. Foto: MMC RTV SLO
Ena izmed šol, pred katero je skupina staršev izrazila nestrinjanje z obveznim samotestiranjem otrok, je Osnovna šola Boštanj. Jutranje dogajanje sta nadzirala dva policista, ker je protestiranje na šolskem območju prepovedano, pa so se starši zadrževali na šolskem parkirišču. Foto: MMC RTV SLO

Otroci brez soglasja za samotestiranje na starše počakajo v varnem okolju

Sorodna novica Carotta: Čeprav so maksimalno obremenjeni, zdravstveni delavci prejemajo številne grožnje

Ministrstvo je po torkovem vnovičnem pogovoru z ravnatelji, na katerem so ostala nekatera vprašanja odprta, šolam poslalo dodatna pojasnila. Če otrok v šolo pride brez soglasja staršev za samotestiranje, mu šola zagotovil varno okolje, ki poleg preprečevanja okužbe preprečuje tudi povečanje stiske in stresa učencev, starše pa pozove, da nemudoma pridejo ponj, so zapisali v okrožnico. Šola o tem obvesti tudi center za socialno delo. Če otrok pisno soglasje starša zgolj pozabi, pa ga starš lahko da tudi ustno, pisno soglasje pa v šolo prinese naslednji dan.

Sicer pa šola starše, ki izrazijo nesoglasje, obvesti, da se njihov otrok do preklica izobražuje na daljavo, ker zanj velja prepoved zbiranja v prostorih šole. Če bo na šoli ugotovljeno, da je zaradi množičnega nestrinjanja z ukrepom obveznega samotestiranja nemogoče organizirati izvedbo pouka v prostorih šole, ravnatelj predlaga prehod na model BC2, torej na izobraževanje celotne šole na daljavo.

Začelo se je obvezno samotestiranje učencev

Pediater: Samotestiranje je neboleče in ne pušča nobenih posledic

Pediater Denis Baš je na torkovi vladni novinarski konferenci poudaril, da je velika vloga staršev, kako ukrepe predstavijo otrokom. "Pediatri podpiramo varno šolsko okolje za vse otroke, ti ukrepi so namenjeni temu. Zato poziv vsem, naj dajo svojim otrokom pozitiven zgled, da zmorejo vse to," je dejal in starše pozval, naj svoje nestrinjanje podajo na drugačen način, ne prek otrok.

"Samotestiranje je neboleče in ne pušča nobenih posledic. Tako samotestiranje je koristno, saj se odkrije tudi nesimptomatske covidno pozitivne posameznike, ki bi lahko širili virus," je poudaril in dodal, da izkušnje iz ambulant kažejo, da se otroci postopka izvajanja tega testa zelo hitro naučijo. "Dobro je, da se to izvaja v šolskem okolju, kjer je več otrok in odrasla oseba, saj se tako krepi kolektivni duh," je prepričan.

Če bi bilo na posamezni šoli ugotovljeno, da je zaradi množičnega nestrinjanja z ukrepom obveznega samotestiranja nemogoče organizirati izvedbo pouka v prostorih šole, bi ravnatelj predlagal izobraževanje celotne šole na daljavo. Foto: BoBo
Če bi bilo na posamezni šoli ugotovljeno, da je zaradi množičnega nestrinjanja z ukrepom obveznega samotestiranja nemogoče organizirati izvedbo pouka v prostorih šole, bi ravnatelj predlagal izobraževanje celotne šole na daljavo. Foto: BoBo

Nujen ukrep za ohranjanje odprtih šol

Zdravstveni minister Janez Poklukar in šolska ministrica Simona Kustec poudarjata, da gre pri samotestiranju učencev in dijakov za nujen ukrep za ohranjanje odprtih šol. Podatki NIJZ-ja kažejo, da so šole najpogostejša lokacija stika z visokorizično osebo, največ okužb pa se zgodi v družinskem krogu, v službi in v šolah. "Številke v teh dneh so jasne, med okuženimi imamo dva vrhova. Prvi je med 5. in 15. letom, drugi je med 24. in 45. letom," je v torek pojasnil minister za zdravje.

Ravnatelji so ministrstvo sicer znova pozvali, naj se najmlajši samotestirajo v domačih okoljih, a ministrstvo predlogu ni sledilo. Lahko pa šola izjemoma dovoli sodelovanje staršev pri samotestiranju pri učencih prvega triletja osnovnih šol.

Foto: BoBo
Foto: BoBo