Po besedah ministrstva za šolstvo je v večini osnovnih šol samotestiranje potekalo brez večjih težav. Na vseh šolah pa so imeli učence, ki so zaradi zavračanja samotestiranja začeli izobraževanje na daljavo.

Na daljavo se zaradi zavračanja ukrepov po podatkih ministrstva šola skupaj 8033 učencev, kar je 3,61 odstotka vseh učencev. Največji delež šolajočih na daljavo je v prvem in drugem razredu, in sicer dobrih pet odstotkov, najmanjši pa v devetem razredu, dobra dva odstotka.

V osnovnih šolah so na prvem samotestiranju odkrili 300 pozitivnih učencev. Foto: BoBo
V osnovnih šolah so na prvem samotestiranju odkrili 300 pozitivnih učencev. Foto: BoBo

Pečan: Samotestiranje potekalo brez težav

Prvo samotestiranje učencev v šolah je "v velikanski večini potekalo brez težav", je dejal predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan. Ocenjuje, da se bo na daljavo šolalo en ali dva odstotka otrok, ker se starši s samotestiranjem ne strinjajo.

Šole so morale podatke o izvedenem obveznem samotestiranju na novi koronavirus s hitrimi testi v šolah, ki so ga prvič izvedli v sredo, posredovati ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Po Pečanovih besedah naj bi bili skupni podatki znani v nekaj dneh.

Po Pečanu dostopnih informacijah so le redke izjeme, da je v šoli zaradi obveznega samotestiranja manjkalo večje število otrok. Tudi v prihodnje v povezavi s samotestiranjem šolarjev ne pričakuje večjih težav, kvečjemu jih bo manj, je dejal. V združenju ravnateljev pa nimajo podatka o tem, koliko je bilo v sredo na samotestiranju pozitivnih brisov.

Učenci in dijaki se morajo od srede v šolah trikrat tedensko obvezno samotestirati na novi koronavirus s hitrimi testi. Tisti, ki se ne bodo samotestirali in ne izpolnjujejo niti pogoja cepljenosti oziroma prebolelosti, se morajo začasno izobraževati na daljavo. Zdravstveni minister Janez Poklukar in šolska ministrica Simona Kustec sta ob tem poudarila, da je to nujen ukrep za ohranjanje odprtih šol.

Sorodna novica Je pravica starša, da ne dovoli samotestiranja, nad pravico otroka do šolanja?

Ministrstvo za izobraževanje je sicer šolam poslalo okrožnico z dodatnimi pojasnili. V skladu z njimi morajo učenci, ki se samotestirajo v osnovni šoli, ob prihodu na obšolske dejavnosti in glasbeno šolo poleg kopije soglasja o samotestiranju v šoli imeti tudi evidenčni list samotestiranja. Evidenčni list s podpisom delavca, ki je testiranje spremljal, vsakokrat predložijo učitelju na vpogled.

Gre za dokazilo o opravljenem samotestiranju v šoli in o negativnem rezultatu testiranja. Za evidenčni list učenca poskrbijo starši, je pa ministrstvo šolam poslalo vzorec za pomoč staršem pri pripravi evidenčnega lista.

Okuženi osnovnošolci predstavljajo 21,8-odstotni delež potrjenih okužb

Trenutno je med s PCR-testi potrjenimi okužbami delež okuženih osnovnošolcev najvišji med vsemi starostnimi skupinami. Delež okuženih v tej starostni skupini ves čas niha, na začetku septembra je bil okoli desetodstoten, v zadnjem tednu pa narašča.

Tako je bilo po podatkih Sledilnika za covid-19 v sredo, ko so v Sloveniji s PCR-testi potrdili skupno 3662 okužb, v starostni skupini od 5 do 14 let potrjenih 800 primerov okužbe, kar je največ izmed vseh starostnih skupin in predstavlja 21,8-odstotni delež vseh potrjenih primerov na ta dan.

Po deležu sledi starostna skupina od 35 do 44 let, v kateri je bilo potrjenih 699 okužb, kar predstavlja 19,1-odstotni delež vseh. Preostale starostne skupine so imele manj kot 15-odstotni delež. V starostni skupini dijakov in študentov, to je od 15 do 24 let, je bilo v sredo potrjenih 367 okužb, kar predstavlja deset odstotkov vseh.