Državnozborska opozicija Kresalovo, po dveh interpelacijah, znova kliče na odgovornost. Foto: DZ
Državnozborska opozicija Kresalovo, po dveh interpelacijah, znova kliče na odgovornost. Foto: DZ

Največja opozicijska stranka predlaga, da naj odbor za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal zaradi "novih odkritij in dokazov" pozove k odstopu. V SDS-u so namreč prepričani, da je sklic seje odbora nujen zaradi novih dejstev in dokazov, s katerimi so bili seznanjeni v času po interpelaciji zoper Kresalovo, ki je po njihovih besedah ves čas zavajala javnost in poslance.

Med novimi dokazi v zadevi bulmastifi v SDS-u omenjajo varnostne kamere, ki so jih našli v neposredni bližini hiše Saše Baričeviča na Oražnovi ulici, v tem kontekstu pa jih zanima, "kaj je policija na teh posnetkih našla, kaj prikriva in zakaj je vseskozi zatrjevala, da kamer v okolici kraja ni".


V času po interpelaciji so bili, kot pravijo, priča tudi novim dokazom v zvezi z najemom stavbe za Nacionalni preiskovalni urad. V SDS-u opozarjajo, da je Kresalova ves čas trdila, da ni imela vpogleda v pogodbo med Ramom Investom in Hypo Leasingom. V največji opozicijski stranki tako opozarjajo, da naj bi notranja ministrica v pogodbo vpogledala že 12. januarja in vedela, da sklepa škodljiv posel.

Poslanska skupina SDS zato za obravnavo na seji odbora predlaga sklep, po katerem bi odbor ugotovil, da je Kresalova vseskozi, tudi ob obravnavi interpelacije, zavajala javnost in poslance, zato naj bi jo pozval k odstopu. Poleg tega naj bi odbor pozval predsednika vlade Boruta Pahorja, da glede na nova dejstva takoj sproži ustrezne postopke za razrešitev notranje ministrice.
MNZ: Zanima nas le cena
Ministrica Katarina Kresal je na vse odgovorila v državnem zboru, v tem času pa se v zvezi z delom ministrice niso pojavila nikakršna nova dejstva, v odzivu na SDS-ovo pobudo odgovarjajo na notranjem ministrstvu. "Zahteve SDS-a tako ne moremo razumeti drugače kot nov pritisk na delo ministrice in zlorabo parlamentarne demokracije za diskreditacijo političnih nasprotnikov."

Ministrica je ob interpelaciji povedala, da je policija kamere pregledala in da niso posnele dogodka na Oražmovi, dodajajo.
"V zvezi z najemom stavbe za NPU pa smo javnosti že pojasnili, da je ministrstvo za notranje zadeve pred morebitno sklenitvijo najemne pogodbe vpogledalo v pravno naravo lizingpogodbe. Iz lizingpogodbe je bilo jasno razvidno, da Hypo Leasing nastopa izključno kot financer objekta in izključno za potrebe oddaje le-tega v finančni lizing Ram Investu in da tega objekta ne sme oddati nobeni drugi osebi. Iz lizingpogodbe je torej jasno izhajalo, da je dejanski ekonomski lastnik objekta Ram Invest, ki je tudi edini upravičen skleniti najemno pogodbo."

"Poslovno-finančni podatki, za katere je Ram Invest štel, da so poslovna skrivnost in zaupne narave, so bili v pogodbi, ki je bila dana na vpogled, prekriti. Podatek o časovni omejitvi lizinga v pogodbi ni bil prekrit. Oceno o racionalnosti cene najema so sprejele strokovne službe ministrstva na podlagi stanja najemov na trgu in cen najemov, ki jih druga ministrstva plačujejo za primerljive objekte na primerljivih lokacijah. Po obeh parametrih je najem objekta na Dimičevi za ministrstvo za notranje zadeve ugoden. Za ministrstvo je merodajna in relevantna edino dogovorjena cena najema, od te je namreč odvisna poraba proračunskih sredstev."