Cerar je v sredo ob robu vrha EU-ja o zaposlovanju v Milanu dejal, da bo morala vlada nemudoma poiskati novega ustreznega kandidata in da časa ni več veliko. Foto: BoBo
Cerar je v sredo ob robu vrha EU-ja o zaposlovanju v Milanu dejal, da bo morala vlada nemudoma poiskati novega ustreznega kandidata in da časa ni več veliko. Foto: BoBo
Tanja Fajon
Iz Cerarjevega kabineta so sporočili, da je ta "presenečen nad izjavo Giannija Pittelle, vodjo socialistične skupine v Evropskem parlamentu, v kateri ta Sloveniji vsiljuje gospo Tanjo Fajon kot 'naravno kandidatko' za mesto članice Evropske komisije in grozi, da bi vsaka druga opcija ogrozila pravočasni začetek dela Evropske komisije in bi bila 'nerazumna'". Foto: BoBo
Cerar mora najti novo komisarsko kandidatko
Alenka Bratušek umaknila kandidaturo
Alenka Bratušek še ni odpisana

Slovensko kandidatko za komisarko Alenko Bratušek je večina v odborih za energijo in okolje v Evropskem parlamentu ocenila kot neprimerno za vodenje novega resorja za energetsko unijo.

Danes pa je Bratuškova Junckerja sem obvestila, da odstopa od kandidature za komisarko in podpredsednico Evropske komisije.

"Zahvaljujem se mu za vso podporo, vendar ne želim oteževati postopkov imenovanja komisije. Sprejemam svojo odgovornost za nastali položaj, a se hkrati tudi zavedam celotne konstalacije okoli mojega imenovanja. Upala sem, da bo Slovenija dobila močan položaj znotraj komisije in da bo domača politika stopila skupaj pri tako pomembni kandidaturi. Žal je bila moja ocena napačna. Odstopam danes, saj želim, da nova slovenska vlada čim prej izbere novo kandidatko in predlog pošlje v Bruselj," je na Facebooku zapisala Bratuškova.

Zdaj je na potezi prihodnji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. V Evropskem parlamentu namreč pričakujejo, da bo Juncker upošteval mnenje odborov in predlagal novo ime. Iz njegovega kabineta so sporočili, da so glede te zadeve v "tesnih stikih" z slovenskim premierjem in vodstvov Evropskega parlamenta.


Posvetovanja, a odločitve še ni

Predsednik slovenske vlade Miro Cerar je že takoj po glasovanju v EP-ju napovedal, da bo vlada poiskala novega komisarskega kandidata. Na vladni seji so danes potekala koalicijska usklajevanja glede možnih kandidatov, niso pa sprejeli odločitve. A če bo Juncker želel novo ime, bo vlada v Bruselj posredovala svoj predlog. Seznam, ki ga je Junckerju konec julija poslala prejšnja vlada, ne bo več veljaven, saj bo postopek stekel na novo.

"Vlada se zaveda svojih odgovornosti in pristojnosti, ki jih bo tudi izpolnila," je pojasnil direktor vladnega urada za komuniciranje Boštjan Lajovic.

Kdo so imena?
V javnosti je zaokrožilo kar nekaj imen mogočih kandidatov: poleg Tanje Fajon in Karla Erjavca, ki sta bila na seznamu skupaj z Bratuškovo na Junckerjevi mizi, je bilo mogoče ujeti tudi ime Janeza Potočnika, ministrice za razvoj Violete Bulc in nekdanje evropske poslanke Romane Jordan. Nihče pa ne izpolnjuje treh Junckerjevih pogojev: ženska iz liberalnih vrst z vodstvenimi izkušnjami.

Koalicija bo torej z izbiro novega komisarskega kandidata pred prvo resno preizkušnjo. Karl Erjavec za zdaj molči, Dejan Židan odkrito navija za Tanjo Fajon, premier Cerar pa, kot je mogoče sklepati iz njegovih izjav, ustreznega človeka išče v svojih vrstah, je za Radio Slovenija poročala Nataša Mulec.

Cerar presenečen nad "vsiljevanjem" Fajonove
So pa iz Cerarjevega kabineta sporočili, da je ta "presenečen nad izjavo Giannija Pittelle, vodjo socialistične skupine v Evropskem parlamentu, v kateri ta Sloveniji vsiljuje Tanjo Fajon kot 'naravno kandidatko' za mesto članice Evropske komisije in grozi, da bi vsaka druga opcija ogrozila pravočasni začetek dela Evropske komisije in bi bila 'nerazumna'".

Poudarili so, da slovenski premier "odločno zavrača taka ultimativna sporočila" in dodali, da v skladu Lizbonsko pogodbo kandidate za komisarje predlagajo države članice, te pristojnosti pa politične skupine v Evropskem parlamentu nimajo.

SD vztraja pri Fajonovi
Po Židanovih besedah sicer pogovori o izbiri novega kandidata za evropskega komisarja iz Slovenije še potekajo in bodo verjetno potekali še v petek. Tudi seja vlade na to temo danes ni predvidena, se pa "stvari spreminjajo iz ure v uro" in koalicija glede imena trenutno še ni usklajena.

V SD-ju po besedah Židana pri izbiri kandidata ne bodo postavljali ultimatov, je pa Fajonova po mnenju SD-ja najboljša kandidatka zato, ker poznajo "njene kompetence in njen ugled ter podporo znotraj Evropskega parlamenta". "Podpirata jo namreč dve največji skupini strank v Evropskem parlamentu," pravi in dodaja, da bi z njenim imenovanjem razrešili marsikatero težavo pri trenutnem sestavljanju Evropske komisije.

Izrazil pa je upanje, da na vladi pri potrjevanju novega kandidata za evropskega komisarja ne bo prišlo do preglasovanja. "To se v Sloveniji večinoma ne konča dobro," je dejal.

Diskreditiranje in kolateralna škoda
Alenka Bratušek v Evropskem parlamentu edina izmed predlaganih kandidatov nove komisarske ekipe ni dobila potrditve. Njen svetovalec Roman Jakič je prepričan, da se je to zgodilo zaradi njene diskreditacije v Sloveniji, ki je pljusknila na evropsko prizorišče. Omenil je tudi preigravanje različnih scenarijev med različnimi političnimi strankami, Alenka Bratušek pa je bila po njegovem mnenju kolateralna škoda tega dogajanja.

Zatrdil je tudi, da so za lobiranji za zavrnitev verjetno stali konkretni kandidati, ki se vidijo kot možni nasledniki Bratuškove na kandidatni listi - pri tem je izpostavil evropsko poslanko Tanjo Fajon in dozdajšnjega evropskega komisarja za okolje Janeza Potočnika.

Fajonova zavrača očitke o "rušenju" Bratuškove
Fajonova je te očitke danes odločno zavrnila. "Rušenje ljudi ni bila, ni in nikoli ne bo raven mojega delovanja, kot tudi izvažanje domačih zgodb na evropski parket ni moj način dela. Slednje sem že večkrat javno povedala," je poudarila v sporočilu za javnost.

Dodala je, da se je ves čas "komisarske zgodbe" odzivala zelo zmerno tako v medijih kot med svojimi poslanskimi kolegi. "Še več, v zadnjih tednih sem se zavestno distancirala in ogradila od kakršne koli situacije, zaradi katere bi mi lahko očitali, da škodujem slovenski kandidatki," je še zapisala.

Cerar mora najti novo komisarsko kandidatko
Alenka Bratušek umaknila kandidaturo
Alenka Bratušek še ni odpisana