Foto:
Foto:
Varnostno konferenco v Münchnu so zaznamovali tudi protesti

To je glavno sporočilo udeležencev ob koncu 40. mednarodne varnostne konference v Münchnu.

Jordanski kralj Abdulah II. je mednarodno skupnost pozval k rešitvi izraelsko-palestinskega vprašanja. Kot je dejal, to bolj kot vprašanje Iraka pomeni osrednje vprašanje za večino arabskega sveta.

Opozoril je, kratkoročno ne vidi možnosti za mir, saj Izrael ponuja Palestincem premalo. Jordanski kralj je posvaril, da je izraelsko-palestinski spor glavno vprašanje v boju proti mednarodnemu terorizmu. "To so prva tla za rekrutiranje ekstremizma," je menil. "Če ne bomo rešili tega vprašanja, ga bodo druge države uporabile za izgovor, da se ne spremenijo," je dodal.

Jordanija za nastanek združenja za mir
"V boju proti terorizmu lahko računate na Jordanijo. Jordanci si prizadevamo vzbuditi novo upanje za prihodnost miru in blaginje. Jordanija vam daje roko in želi podpreti prizadevanja mednarodne skupnosti," je glede bližnjevzhodnega vprašanja dejal Abdulah II. Pri tem je pozval k dejavni in skupni usmeritvi mednarodne skupnosti za nastanek združenja, ki bi omogočilo mir, saj vpleteni strani po njegovem mnenju ne moreta delovati sami.

Glede Iraka pa je Abdulah II. dejal, da je pomembna trdnost institucij, in ne hitrost, s katero se jih vzpostavlja. Mednarodno skupnost je pozval, da naj stori vse za vzpostavitev temeljev samoodločanja.

Za varnost skrbi 4.000 policistov
Varnostni ukrepi so bili izjemno strogi, saj je za varen potek konference skrbelo 4.000 policistov. Lansko varnostno konferenco so zaznamovala razhajanja med ZDA ter Francijo in Nemčijo glede vojne v Iraku. Washington, Pariz in Berlin so že zatrdili, da so lanska razhajanja preteklost.

Najpomembnejše srečanje na področju varnosti
Münchenska konferenca je najpomembnejše srečanje na področju varnosti, saj se je je udeležilo skoraj 300 izvedencev in politikov iz 45 držav, tudi iz Slovenije. Konference sta se namreč udeležila tudi minister za zunanje zadeve Dimitrij Rupel in minister za obrambo Anton Grizold. Glavne teme konference v Münchnu so bile prihodnost čezatlantskih odnosov in Nata ter prihodnji razvoj na Bližnjem vzhodu.