Stranka DeSUS kljub očitnim dvomom o verodostojnosti Simčičevega spričevala, poslancu še vedno stoji ob strani. Foto: MMC RTV SLO
Stranka DeSUS kljub očitnim dvomom o verodostojnosti Simčičevega spričevala, poslancu še vedno stoji ob strani. Foto: MMC RTV SLO

Čeprav poslanec Simčič še naprej trdi, da spričevalo o končani srednji gostinski šoli v Sarajevu ni ponarejeno, ob strani pa mu stoji tudi stranka DeSUS, fotokopije spričevala jasno kažejo, da dokument ni veljaven.

Za komercialno televizijo Kanal A je dolgoletni vodja centra za forenzične preiskave na notranjem ministrstvu Janez Golja izpostavil, da se datumi na spričevalu ne ujemajo, saj je bilo spričevalo na sarajevskem sodišču overjeno 17. decembra 1991, izdano pa en teden pozneje, 23. decembra 1991. Golja meni, da je listina antidatirana in očiten ponaredek.

Podobno je ocenil tudi grafolog Borut Pogačnik, ki je za POP TV povedal, da je opazil, da je podpis razrednika in podpis ravnatelja "prispeval" en človek. Televiziji sta se obrnili tudi na takratnega ravnatelja šole Milana Šakoto, ki je dejal, da podpisi na Simčičevem spričevalu niso njegovi in poudaril, da se nikoli ni podpisoval s celim imenom in priimkom, kot je to zapisano v Simčičevem spričevalu, ampak je ob priimku vedno zapisal le začetnico svojega imena.

Tožilstvo: Primer je zastaral
Na okrožnem tožilstvu so sicer pred dnevi pojasnili, da so že leta 2007 ugotovili, da je spričevalo ponarejeno, a so v predkazenskem postopku ugotovili, da je primer zastaral. Tudi Komisija za preprečevanje korupcije je poudarila, da je DeSUS-ov poslanec uporabljal neverodostojno spričevalo. Pri tem je vodja komisije Goran Klemenčič poudaril še, da Simčič tudi po razkritju ni ravnal v skladu s pričakovano stopnjo etike in integritete.

Spričevalo se je sumljivo zdelo tudi rektorju Univerze v Ljubljani Stanislavu Pejovniku - sporen je predvsem datum izdaje spričevala, ki je decembrski, šolanje pa se načeloma konča junija (ali izjemoma jeseni). "To je gotovo detajl, na katerega smo bili pozorni, in smo ga opazili, a ne vem, ali bi ga opazili sicer," je že pred dnevi dejal Pejovnik.

Spodaj si lahko ogledate kopije spričevala, ki jih je pridobila novinarka TV Slovenija Nataša Markovič.