Urad generalnega državnega tožilca je potrdil prejem DeSUS-ove vloge za pojasnitev zadeve Simčič. Foto: MMC RTV SLO
Urad generalnega državnega tožilca je potrdil prejem DeSUS-ove vloge za pojasnitev zadeve Simčič. Foto: MMC RTV SLO

DeSUS je namreč na ponedeljkovi seji sklenil, da proti Simčiču sam ne bo ukrepal, ampak bo tožilstvo zaprosil, "za pojasnitev zadeve člana stranke Ivana Simčiča, poslanca državnega zbora v zvezi z domnevno storitvijo kaznivega dejanja ponareditve spričevala srednje šole".

Tožilci že leta 2007 ugotovili, da gre za ponaredek
Okrožno tožilstvo je sicer potrdilo, da so že leta 2007 ugotovili, da je spričevalo ponarejeno, a so v predkazenskem postopku ugotovili, da je primer zastaral. Da je spričevalo ponarejeno je javnosti sporočila tudi Komisija za preprečevanje korupcije.

Iz urada generalnega državnega tožilca so sporočili, da bodo DeSUS-ovo vlogo proučili v okviru svojih zakonsko določenih pristojnosti.

Forenzik in grafolog: Spričevalo je ponarejeno
Medtem sta komercialni televiziji (POP TV in Kanal A) pridobili Simčičevo spričevalo in ga med drugim pokazali Janezu Golji, dolgoletnemu vodji centra za forenzične preiskave na notranjem ministrstvu. Golja je med drugim opozoril, da se datumi na spričevalu ne ujemajo, saj je bilo spričevalo na sarajevskem sodišču overjeno 17. decembra 1991, izdano pa en teden pozneje, 23. decembra 1991. Golja meni, da je listina antidatirana in očiten ponaredek.

Podobno je ocenil tudi grafolog Borut Pogačnik, ki je opazil, da je podpis razrednika in podpis ravnatelja "prispeval" en človek. Televiziji sta se obrnili tudi na takratnega ravnatelja šole Milana Šakoto, ki je dejal, da podpisi na Simčičevem spričevalu niso njegovi in poudaril, da se nikoli ni podpisoval s celim imenom in priimkom, kot je to zapisano v Simčičevem spričevalu, ampak je ob priimku vedno zapisal le začetnico svojega imena.