Izbor Slovenija
Po mnenju očetov v Sloveniji niso ustrezno urejeni stiki z otroki, novi družinski zakonik pa ne vključuje opredelitve največje koristi otroka. Foto: Reuters
Razpravljavci so se strinjali, da je v otrokovo največjo korist, da se razvezana starša ne prepirata. Foto: MMC RTV SLO
Tematika ločitev je lahko dobro pravno urejena, a je zelo občutljiva, saj vplete tudi čustva, je opozoril predsednik DZ-ja Milan Brglez. Foto: BoBo

Dodaj v

"Če se začne ločitvena vojna, je na slabšem oče. Mati ima škarje in platno."

Strokovnjaki svetujejo sodelujoč odnos ločenih staršev
5. februar 2018 ob 17:05
Ljubljana - MMC RTV SLO

Očetje, zbrani v društvu DOOR, nameravajo sprožiti skupinsko tožbo proti državi zaradi pristranskosti sodno-socialnega sistema v ločitvenih postopkih.

"Vemo, da bo pot dolga. Šli bomo prek vseh potrebnih instanc, tudi do ustavnega sodišča, če bo treba, pa tudi do Evropskega sodišča za človekove pravice," so dejali.

Ločitveni postopki v Sloveniji trajajo več let in so dragi, po mnenju Društva za otroke, očetovstvo in resnico (DOOR) pa tudi diskriminatorni. Na panelu v prostorih državnega zbora, kjer jih je nagovoril tudi predsednik DZ-ja Milan Brglez, ki je opozoril, da je skrb za otroke tudi del našega ustavnega reda, so se vprašali, kaj je največja korist otrok ob ločitvi.

Postregli so s številkami, da je v Sloveniji letno okoli 6.000 porok in več kot 2.000 ločitev, od katerih jih zgolj 20 odstotkov poteka sporazumno, 80 odstotkov pa jih konča na sodišču. In v le desetih odstotkih teh primerov sta varstvo in vzgoja otrok dodeljena očetom. Ob tem pa so poudarili, da ne problematizirajo tega, da so otroci dodeljeni materam, ampak to, da stiki niso ustrezno določeni.

Zanje je sporno omejevanje stikov
"Stiki so, če si jih otroci želijo,"
je pogosto navedeno v sodbah, so pojasnili. In opozorili na veliko težavo lažnih ovadb mater - tako različnih oblik nasilništva kot celo pedofilije. Še preden je v postopku kar koli dokazano, se namreč sprejme začasna odredba, ki očetu prepoveduje stike, kar traja tudi po več mesecev.

Predsednik društva Iztok Ivančič, ki se je skliceval na nekatere že znane izjave v medijih, je dejal, da matere ta način pogosto uporabijo prav po nasvetu njihovih zagovornikov, zaradi česar so se že večkrat poskušali obrniti tudi na odvetniško zbornico, vendar tam niso naleteli na posluh. Navedli so tudi nekaj primerov "nerazumljivih in napačnih" sodb.

V enem primeru je bil po ločitvi en otrok dodeljen očetu, drugi pa materi. Mati ima zaradi nasilništva prepoved stikov z otrokom, ki je dodeljen očetu. V drugem primeru pa je bil en otrok po ločitvi dodeljen očetu, do drugega, ki je pri materi, pa oče ne sme zaradi domnevne spolne zlorabe.

Moške kvote in sostarševstvo
Opozorili so tudi na feminizacijo poklicev v psihologiji in pravu, zato želijo spodbuditi, da bi na družinskih sodiščih sodili tudi moški. Po navedbah, slišanih na panelu, je na ravni celotne države na funkciji sodnika na družinskih sodiščih en sam moški, preostalo so ženske sodnice, kar po njihovem mnenju prav tako vpliva na razsodbe in odpira vrata stereotipizaciji. Slišati je bilo tudi predlog, da se po vzoru nekaterih drugih držav uvede sodni senat, ki bi ga sestavljala sodnica in sodnik.

Imajo tudi predlog za državo. Želijo, da se zakonsko uvede sostarševstvo. Kot primer navajajo nemško zakonodajo, ki nalaga sodišču, da se prvenstveno odloča za skupno skrbništvo. Po njihovem mnenju namreč to pogosto omenjeno "največjo korist otrok" ob ločitvi predstavljajo prav uravnoteženi stiki z obema staršema.

To bi pomenilo, da starši tudi po ločitvi uravnoteženo skrbijo za otroka, da bi se morali udeležiti obveznega programa izboljšave medsebojne komunikacije, sostarševstvo iz sodnih postopkov izključuje otroke, ob tem pa bi nastopilo tudi dosledno preganjanje lažnih ovadb in odtujevanja otrok.

Sodelujoči starši so osnovno hrepenenje vsakega otroka
Socialni pedagog Matej Zaplotnik pojasnjuje, da o odtujevanju otrok govorimo takrat, ko otrok nenadoma začne zavračati enega starša, kar je sicer v popolnem nasprotju z njunim dejanskim odnosom. Ta otrok je žrtev čustvene zlorabe oz. psihološkega maltretiranja drugega starša, pravi Perko, ki dodaja, da gre za zlorabo otroka, ki je najpogosteje prisotna, a hkrati premalo prepoznana in sankcionirana, kar pripisuje pomanjkanju smernic za prepoznavo in strokovnega znanja na tem področju.

Psiholog Andrej Perko, ki ima 20-letne izkušnje iz prakse v okviru svojega delovnega mesta na centru za socialno delo, poudarja, da če se starša razvežeta kakovostno, otrok posledic sploh ne čuti. "Če starša sodelujeta, se otrok hitro adaptira in brez občutkov krivde prehaja od enega do drugega," polaga na srce, da so normalni in sodelujoči starši osnovno hrepenenje vsakega otroka.

Pravi, da je vsako leto več sporazumnih razvez, pri težavnih primerih pa gre pogosto za zamere mater, ki se očetom maščujejo prek hrbtov otrok. "Pametno bi bilo vzpostaviti normalen odnos z materjo. Ona je tista, ki ima škarje in platno. Če se začne vojna, je v naši družbi na slabšem oče," je poudaril lastnost trenutnega sistema v ločitvenih postopkih v Sloveniji.

Na prvem mestu mora biti otrok, ne starša
Vesna Vuk Godina
je prepričana, da razlog tiči tudi v "negativni stigmatizaciji moškega spola", ki na Zahodu poteka že vsaj 30 let. "Znotraj tega diskurza so postali očetje slabši od mater," je opozorila antropologinja, po mnenju katere sicer otrok potrebuje "funkcionalno različna starša, in sicer starša, ki ga brezpogojno ljubi, kar je v naši kulturi mama, in starša, ki vpelje socialna pravila, kar je v naši kulturi oče", kot je dejala.

"Če se ločita, bi starša morala razumeti, da gre prvenstveno za dobro otroka, ne zanju in njune potrebe. Če imaš otroka, moraš svojo dobrobit podrediti njegovi," je prepričana.

Tina Hacler
Prijavi napako
Komentarji
sanny86
# 05.02.2018 ob 17:23
Osebno poznam primer, ko sta otroka po locitvi starsev izrazila zeljo, da ostaneta pri ocetu, a jima "izvedenka" s CSDja ni dala za prav in je v porocilu napisala, da otroka nista sposobna samostojne odlocitve. Otroka sta bila takrat stara 9 in 12 let.

Mati je na sodiscu celo dosegla prepoved priblizevanja in stikov. Fast forward 8 let kasneje, otroka tozita drzavo in CSD, ker nista upostevala njunih zelja,dokazeta ne prav dobro in odgovorno starsevstvo svoje mame v taki obliki, da sta obe do konca solanja (srednje sole oz. faxa) ziveli v internatu/stud. domu.

Toliko o enakopravnosti med spoloma in podobnim bedarijam.
Bivši uporabnik
# 05.02.2018 ob 17:25
Pričakujem 100% podporo feministk - konec koncev to društvo zahteva le enakopravno obravnavo obeh spolov.
kapljač
# 05.02.2018 ob 17:15
Problem nastane takrat, ko ženska preko otroka , tudi za svoje grehe, "kaznuje" otrokovega očeta. Tekšnega početja, matere, zakonodaja , niti popd razno, ne bi smela dovoljevati. (Psihološko gledano, "moški nikoli ne more biti tako krut in neprizanesljiv, kot je lahko ženska". Zato bi v postopku, obvezno morala sodelovati izvedenca Psiholog in Psihiater)
Resnica123
# 05.02.2018 ob 17:16
Bravo mozje. Dovolj zenskih privilegijev. Moski se ne damo.
ps11
# 05.02.2018 ob 17:38
Danes, da najdes pravo zeno, ki bo tudi prava mati, ta zenska je neprecenljiva in - redka kot pegasta sova.
Bivši uporabnik
# 05.02.2018 ob 17:27
Da, da spominjam se neke ločitve, ko je bil otrok presenetljivo dodeljen očetu. Mati je bila narkomanka in prostitutka, otrok pa ni bil dodeljen očetu zaradi teh dveh dejstev, to je očitno za državo povsem sprejemljivo okolje za odraščanje otroka.

Očetu je bil dodeljen zato ker mati ni sodelovala v zdravljenju odvisnosti.
el CARTEL
# 05.02.2018 ob 17:28
bravo, končnooo

naj sodstvo neha diskriminirati moške.
feministke cel čas bluzijo kako nimajo pravic, medtem ko imajo precej več privilegijev ki so totalno neupravičeni. diskriminacija v primeru ločitvene vojne je en od teh privilegijev.

mati otroka ne dobi edino če je totalno nesposobna, narkomanka ali če je v zaporu lol
MITJA VILAR
# 05.02.2018 ob 17:27
Zares poklon mmc ju, da se ob številnih res pomembnih temah kot je recimo višina pet Melanije, koje šla gledat poplave dotakne teme, ki se samo v Slo dotika desettisočev. Je kdaj kdo spregovorilo nasilju žensk? Za ločitve normalno, da krivi očetje. Družinsko nasilje je, če dobi ženska udarec, četudi sem proti temu in je to stvar, ko ni nikakršne poti več. Eden od dejavnikov je tudi finančna situacija. Dokler je ustrezna, se težave spregledajo, problem nastopi, če je žena finančno uspešnejša. Ne povsod, ne v vseh primerih, pišem o primerih, ki jih poznam. Ne bom ali je to, da je velik del sodnic žensk vplivni faktor odločanja. Bistvo je konflikt interesov, kjer njen odvetnik na pamet pozna, kaj vse mora povedat ona, kajti s tem bo odvetnik doseglel večji uspeh kot da bi se stvari razumno uredile. Pri vsem tem znanju, ki se zbira na minsitrstvih, na vladi je zrcalo nevednosti to, da morajo na problem opozarjti ločeni moški. Ker na ministrstvih in v vladi tega ne bodo začeli reševati, dokler v to ne bodo prisiljeni. Dobra služba, res.
FDVjevec
# 05.02.2018 ob 17:44
Kaj pa situacija, ko ženske zlorabljajo moške? Psihično in fizično nasilje nad moškimi? O tem se seveda ne govori, če pa kakšen kej reče, se mu pa smejejo, da je šibak, saj ga ženska pretepa/zlorablja.
Enako kot pri ločitvenih postopkih in pri postopkih na CSD gre za dvojna merila.

Iz konkretnega primera lahko rečem, da so bili na CSD povsem na strani matere, dokler se ni dokazalo, da zavaja. To res ni kul
Lukas
# 05.02.2018 ob 17:48
Pohvalno, da se končno spregovori tudi o tej tematiki. Jasno je, da v takih primerih sistem absolutno favorizira žensko, kot mater, kot tisto ta šibko (čeprav vemo, da je marsikatera namazana z vsemi žavbami). To, da se otroka moškim dodeli samo v 10%, je dejansko kriminal! Res je, da je mnogo primerov, ko moški ni zmožen in niti noče poskrbeti za otroka, ampak, obstaja pa tudi ogromno moških, ki so RES predani očetje in sploh ni nikakršnega razloga, da ne bi dobili v skrb svojega otroka. Zakaj bi ženska dobila otroka samo zato, ker je mati, hkrati pa je oče čisto normalen? Mogoče je pa slaba mati...Na podlagi česa, kakšnih jasno določenih kriterijih, socialne delavke sploh podajajo taka mnenja? Imaš primere, ko je mati brezposelna, nesposobna živeti sebe in otroka, oče pa z redno službo, stanovanjem itd... pa bo sodišče otroka kljub vsemu dodelilo materi. Ker je pač mati. Seveda pa moški pride absolutno v prvi plan, ko je treba zadevo financirati. O, to pa ja! Zakaj pa ne bi 1x moški dobil otroka, pa bi ženska kaj prispevala, plačevala preživnino. Zakaj je vedo moški tisti, ki kešira?! Ali res lahko trdimo, da lahko neka sodnica, ki je morda sama šla skozi ločitveni in skrbniški postopek, povsem objektivno in po zakonu ocenjuje konkretno situacijo, ali pa bo po defaultu, če ne drugače, čisto podzavestno, na strani matere?! Očitno je s sistemom nekaj narobe, če prihaja do takih odstopanj v korist žensk.
el CARTEL
# 05.02.2018 ob 17:33
Vesna Vuk Godina je prepričana, da razlog tiči tudi v "negativni stigmatizaciji moškega spola", ki na zahodu poteka že vsaj 30 let. "Znotraj tega diskurza so postali očetje slabši od mater," je opozorila antropologinja, po mnenju katere sicer otrok potrebuje "funkcionalno različna starša, in sicer starša, ki ga brezpogojno ljubi, kar je v naši kulturi mama, in starša, ki vpelje socialna pravila, kar je v naši kulturi oče"

tale bo pa triggala tako feministke kot geje.
najprej nakaže na negativno stigmatizacijo moških, nato še pove dejstvo, da otrok potrebuje različna starša (ajde, rekla je funkcionalno, ampak ok)
Tomazzzinho
# 05.02.2018 ob 17:57
Žal je v zahodni kulturi danes tako, da je najbolj cenjeno biti homoseksualec, na drugem mestu pa ženska (najbolje homo). Če je ženska hetero, se eventuelno lahko reši, če kakega moškega obtoži spolnega nasilja. Normalen, zdrav hetero moški je pa zadnje kar je v našem svetu cenjeno (ponavadi mu prilepijo spolno nasilje ali pa da ima višjo plačo kot ženske na podobnem delovnem mestu). Če pa že mora biti moški hetero, naj bo pa vsaj božček (tipa Cerar, Drnovšek, Kučan) ali pa poženščen (tipa solarični Borut Pahor).
djurif
# 05.02.2018 ob 17:51
Cist vedno v locitvah naj*** oce. Pa je lohk zenska se tak psihic, pa bo zmagala na vseh tozbah. Dragi "kolegi" moski, pri otroku in zakonu nikoli ne bomo enakopravni zenskam. Vedno bodo zmagale. Pol se pa sprasujemo, zakaj deci nocejo porok... Ker so v vsakem primeru v podrejenem polozaju. Najbol to obcutijo pa predvsem otroci.
tim sein
# 05.02.2018 ob 17:27
Oh ne.. a res? Pa saj piše, da smo enakopravni :)
Zgodovinar_666
# 05.02.2018 ob 17:29
Problem je v tem, ker je preveč ženskih sodnic. Večina izmed njih ni sposobna sprejemati racionalnih, logičnih in pravičnih odločitev. Ko bo večina populacije prišla do tega spoznanja, bo žal že prepozno. Do takrat bodo pa korak po koraku uničile družbo.
Bivši uporabnik
# 05.02.2018 ob 17:49
V Nemčiji velja zakon, če se zakonca ločita in oče nima sredstev za preživljanje otrok, morajo preživnino za njegove otroke plačevati njegovi starši. Torej morajo stari starši skrbeti za vnuke, mati teh vnukov pa se je lahko tudi ločila, ko je šla z drugim frajerjem.
Krivično in nevzdržno. Tam lahko ženske počnejo kar jim je volja, vedno nastrada oče, čeprav nič kriv. Ona lepo živi z novim partnerjem, bivši mož pa ji mora plačevati preživnino, ker je brezposelna, stari starši pa preživnino za vnuke, v kolikor sin nima sredstev za preživljanje otrok.
Si lahko kaj takega predstavljate pri nas ? Hvalabogu ni tako, verjetno je tako le v Nemčiji
DrKult
# 05.02.2018 ob 18:41
Snežinkica, meni se zdi obratno, da ste ravno feministke dvolične. Po eni strani zagovarjate, da bi morala biti oba spola pri vzgoji enakopravna, po drugi pa to, da je mati upravičena do otroka.

http://www.breakingthescience.org/SJC_GB
C_analysis_by_mbr.pdf

Na zgornjem linku imaš strokovno poročilo, iz katerega več kot jasno izhaja, da sodišča otroka prisodijo očetu skoraj izključno takrat, ko lahko oče neizpodbitno dokaže, da mati ni sposobna vzgajati otroka, kar pa je zelo zelo redko. Tudi v primerih, ko lahko oče bolje preskrbi otroka, tudi v primerih, ko mati ne dokaže, da je pred ločitvijo več skrbela za otroka od očeta, bo sodišče apriori otroka prisodilo materi.

Mimogrede, strinjam se s teboj, da mora skrbništvo dobiti tisti starš, ki je že do takrat v večji meri skrbel za otroka. Ne strinjam se s teboj, da so to večinoma ženske in da bi bila zaradi tega tovrstna statistika upravičena. Sodišča bi morala odločati v vsakem primeru posamično, ne pa da imamo zelo jasno statistično značilno dosojanje otrok mamam.

Poleg tega ne vem od kod ti ideja, da moški govorimo, da je to "naravna vloga ženske". Naravna je kvečjemu v smislu tega, da imate biološko sposobnost rojstva in dojenja, preostalo pa je popolnoma družbena zadeva.

In namesto da sodiš po svojem očetu, s katerim si sodeč po tvoji nastrojenosti proti vsemu z Y kromosomom imela problematične odnose, se malo ozri okrog. Kolikor namreč jaz poznam družin, se oba starša povsod z otrokom ukvarjata od prilike isto. Ne vem od kod ti ideja, da se moški nimamo interesa ukvarjat z otroki.

Hecno, kadarkoli dejstva govorijo proti tebi, začneš naenkrat posploševati kot šoviniste, ki jih obtožuješ posploševanja.
Kekec99
# 05.02.2018 ob 17:38
Veliko sreče, pot bo dolga in izjemno težka.
Shimun
# 05.02.2018 ob 17:30
telim novodobnim kraljičnam je treba prerezat peruti, država jim že predolgo spodnaša rit
aplikacij
# 05.02.2018 ob 18:34
Manos,
en slovanski narod ima dober pregovor:
"Bolje dobro obešen kot slabo oženjen."

Zdi se mi da je srbski, pa še iz "starih dobrih časov".
RibičIČ
# 05.02.2018 ob 18:13
Pričakujemo, da bodo vsi/vse tisti/tiste, ki neprestano blebetajo o ženskih kvotah v gospodarstvu in izvršni veji oblasti, podprli še uvedbo moških kvot v zdravstvu, psihologiji in sodstvu
slovenkaaaa
# 05.02.2018 ob 18:56
Jaz mislim, da bi bilo o tem treba govoriti že pred poroko. Ne dati duhovnika za predavatelja na šoli za zakonce, dajte družinske terapevte, ki vedo, kaj je zakonska kriza. Naj se to prediskutira. Ne se slepiti, da krize ne bo, da bo vse samo pravljica. Ker ne bo. Povsod so krize. In ljudje nepripravljeni, v šoku, se začnejo nerazumno obnašati... ter predvsem na škodo otrok.
Singha
# 05.02.2018 ob 20:27
Premilo je tale naslov napisan. Boljš bi bilo *V LOČITVENI VOJNI MOŠKI NIMA ŠANS*! Povedano iz prve roke, CSD bi moral kazensko odgovarjat za uničeno mladost in kasnejše življenje tisočih otrok! Na sodišču pa bi morali o tem soditi in presojati moški in ne samo ženske-sodnice, saj ko že nostri stopiš veš kako bo odločeno....Ne čudim se kakšnemu očetu, ki mu ob vsem tem poči film in vzame stvari v svoje roke...
komar64
# 05.02.2018 ob 18:58
Ljudje božji, kaj vam gre po glavi samo denar!? Pri koristih otroka povsem pozabljate na čustva otroka, na čustveno navezanost otroka na enega od staršev. Ni veliko moških, na katere bi otroci bili bolj čustveno navezani kot na matere. Pa sploh nisem zagovornik tega, da bi po defoltu otroci morali biti zaupani materam v nadaljnje varstvo in vzgojo. Komu se bo otrok prej prišel "pocartat", ko ga kaj boli, ko si kaj naredi? Sem absolutno proti temu, da se otroke prikrajšuje za stike z očetom na podlagi nekih laži, krivih ovadb itd. Da ne omenjam PAS. Samo v teh primerih je zelo težko biti pameten. Otrok, ki, predvsem po krivdi matere, ne želi videti očeta ali z njim imeti stikov, je v hudi stiski, v še večji pa bi bil, če bi se zaupal v nadaljnje varstvo in vzgojo očetu (kar bi sodišče lahko naredilo!). Strinjam pa se s tem, da bi sodniki na sodiščih lahko bili bolj odločni in hitreje odločali v družinskih zadevah. Nekateri postopki se res vlečejo nerazumno dolgo, pa bi se jih z odločnostjo lahko hitreje rešilo. Po drugi strani pa imamo tudi sodni sistem, ki omogoča pritoževanje do neskončnosti. Pa bodi potem pameten!
DrKult
# 05.02.2018 ob 18:55
sanny86 se strinjam. Sicer je pa s čisto praktičnega vidika v članku morda ponujena res še najboljša rešitev, ki so jo, kajpadane, že spet našli Nemci - sostarševstvo. Če bi namreč vprašali otroka, s kom bi raje bil, sem prepričan, da bo le-ta v 99% primerov rekel z obema. Če ni eden izmed staršev pač nikakav starš, bo otrok namreč imel oba rad. Poleg tega gre upoštevati še zelo dober zaključni point od Godine - v tej zadevi bi, namesto da se za otroka grebemo kot za neke vrste lastnino, morali razmišljati o tem, kaj je najboljše zanj. In najboljše zanj je, brez vsakršnega vprašanja, da preživlja del časa z vsakim od staršev.
Dajo
# 05.02.2018 ob 17:30
Končno članek o tem da so ženske v tej družbi v prednosti pred moškimi in to ni samo tukaj ampak na vseh področjih.
Bivši uporabnik
# 05.02.2018 ob 21:52
Vem za primer, ko je on vložil za ločitev, s celo vrsto razlogov, ki so govorili zoper primernost matere za dodelitev otrok (izmišljenih), s predlogom, da se otroke dodeli materi, kar je sodišče tudi storilo. Oče si je kmalu omislil novo družino, svojih otrok, ki so danes že odrasli, niti obiskal ni več. Ko ga je eden od otrok nekoč obiskal in prosil za posojilo za študij, ga je zavrnil, češ da je zanj na prvem mestu otrok iz nove družine. Preživnino so, ker jih je bilo sram, plačevali njegovi starši. Nekatere zgodbe so take, da se zdijo kratko malo neverjetne, mar ne? Državi za otroke ali za družine itak - ali pa še vedno - ni kaj dosti mar, to vemo vsi. Ker sem nekoliko starejšega datuma, imam v spominu, kako so nas v šoli učili, da je družina itak zgolj ostalina buržoazne ureditve in bo v komunizmu razpadla - kar me spominja na zapisa, ki sem ju nekoč srečal na nekem tujem javnem stranišču: prvi se je glasil "Bog je mrtev. - Nietsche" - spodaj pa je nekdo dopisal: "Nietsche je mrtev. - Bog".
genniuuss
# 05.02.2018 ob 20:39
ne se ločevat,
oziroma ne se žent, če niste nič pripravljeni potrpet.
Nemo
# 05.02.2018 ob 19:58
Ko se začne ločitvena vojna, VEDNO nastradajo otroci.
Saj človek še razume, da je folk egoističen in neumen, a da je folk lahko tako egoističen in neumen do svojih lastnih otrok, je izven dosega mojega razumevanja.
Binder Dandet
# 05.02.2018 ob 19:22
Kot otrok locenih starsev lahka recem tole. Moja dva sta se zarad premozenjskih zadev 4 leta po sodiscih vlacla, ampak na sreco sta bila tako razsodna (mati), da sem zivel pri obeh. En dan tu, drug dan tam. Ne pravim, da je to idealna ureditev, pravim pa, da je idiotska ureditev, da se skrbnistvo primarno enemu starsu dodeli kot da se otroci lastnina. Po defaultu bi morali skupno skrbnistvo dodeljevat, razen ce se dokazejo zlorabe.
generacija56
# 05.02.2018 ob 18:11
Resnica o CSD je tako grozljiva, da se bi brala tukaj kot znanstvena fantastika..
Z njimi sem imel opravka v različnih zadevah, ki se zgodijo v družini.
Če bi zapisal, kaj počnejo, mi ne bi verjeli...
Celo vodja enote me je prosil, naj tožim zaposleno, ker ji ni nič mogel...
Ta zbirka zaposlenih, ki so sami vzor dekadence moderne družbe, ki so prav sami primer vsega, kar je narobe, ima vse preveč moči....
los-t
# 06.02.2018 ob 05:56
Jap, minil so cajti, ko so bile ženske po defoltu pridne, poštene in prijazne mame, fotri pa kurbir... pijanci. Danes so ženske alkoholično tabletizirane zafrustrirane nečimrnice, marsikatera niti postelje ne zna pospraviti za sabo, na sodišču pa hoče otroke ker ve, da bo samo tako dobila denar za preživeti svojo nesposobnost...čist razumem te fotre...
Hudzur
# 05.02.2018 ob 21:33
V mojem primeru je bilo podobno. Sama sva se sporazumno razšla, želela skupno skrbništvo vendar je sodnica venhementno povedala, da to ne bo šlo, ker mora nekoga določiti kot skrbnika. V nasprotnem primeru bi morala obema določiti preživnino itd...Predlagal sem, da se napiše da vse stroške v zvezi z otrokom deliva skupaj z bivšo pa ji ni bilo po godu. Neki je recitirala kako je mama lahko edini pravi skrbnik ker očetje ne moremo vspostaviti tako močne vezi kot mama... Uglavnem vse kar smo se na csdju pogovarjali je bilo samo uradno zapravljanje časa. Sama sva predlagala urnik kako bi otroka delila, pa nama je povedala da bo kar ona sama določila kako in kaj... Uglavnem ko sem ji povedal da se sporazumno razhajava in da sva se že dogovorila kako si deliva dneve. je padla ven in pokazala to da je ona zakon in da midva nimava pravice zahtevat kaj si želiva. Na koncu sva kljub napisanemu vzela stvari v svoje roke in normalno deliva otroka kot sva se dogovorila... sam plačujem preživnino toliko kolikor je zahtevala sodnica...deliva si otroka pa enakovredno... Sam pravim na dva dni za dva dni :D
feminist
# 05.02.2018 ob 19:30
vedno pridejo na plano z argumentom, da smo si različni in da je to "naravna" vloga žensk,

vir raziskave al nabijas na pamet kot vedno?

Feministke smo vedno zagovarjale večjo vlogo moških pri domačih opravilih in vzgoji otrok

ce bi bilo temu res tako, bi zagovarjala enakopravnostu TUDI pri deljenju skrbnistva; pa ga ne.
ampak od feministk kaj drugega od dvolicnosti ni pricakovat; supremacisti kot supremacisti.
svastika, srp ter kladivo in #MooMoo...dobesedno ista retorika in metode.
NNNP
# 05.02.2018 ob 19:01
Vsak pozna kak poseben primer. Jaz na primer poznam očeta, ki mu je bila na predlog bivše žene povečana količina stikov z njegovo hčerko. Kljub temu je nikoli vzel k sebi čez vikend kot je bilo napisano v odločbi ob razvezi. Po nekaj letih še vedno ni izplačal niti delčka skupnega premoženja. Preko sodišč zavlačuje na vse možne načine. Preživnine seveda ne plačuje. Država, revčku celo daje socialno podporo (čeprav ima poleg hiše tudi vikend na hrvaškem) in omogoča brezplačno pravno pomoč, da se lahko dela norca iz države, sodstva in seveda svoje bivše družine.
Bivši uporabnik
# 05.02.2018 ob 18:28
@Snežinkica
Se ti ne zdi da malce posplošuješ in da ne živimo več v 19 stoletju? Danes je zelo redko, da imaš družino, kjer en parner opravi 100% domačih opravil, hkrati pa sploh ni redko, da ženska po ločitvi dobi 100% skrbništvo.
mali_piscek
# 06.02.2018 ob 07:59
Povsem res je, kaj pravijo v društvu DOOR.

V Sloveniji so družinsko pravo in socialne službe skoraj povsem feminizirane, kar se zelo pozna pri odločanju.
boro007
# 06.02.2018 ob 02:06
@Snežinkica

v "negativni stigmatizaciji moškega spola", ki na Zahodu poteka že vsaj 30 let. "

Dejstvo je, da si 30 let nazaj redko videl kakšnega moškega v parku z otroškim vozičkom, danes jih je pa kar nekaj. In ta premik se ni zgodil sam od sebe, ampak zaradi "grozljive feminizacije" moških, o kateri imajo vrli komentatorji toliko povedati pod drugimi članki, bolje rečeno procesa prepotrebne redefinicije moškosti, ki pa je šele na začetku, pa nekateri že vijejo roke in blebetajo neumnosti o "kastraciji" in "stigmatizaciji".

Feminizacija moškosti... Kakšen nesmisel.
Prepotrebne redefinicije moškosti??? Poglej ne vem kakšen procent moških je posiljevalcev ali predatorjev, a zakaj je zato treba "redefinirat" še mene? Sam si perem in kuham, ker drugače sem pač usran in lačen. Še vedno oz. ravno zato rad pogledam lepo žensko in iz tega razloga mi je treba dat šok ovratnico da me strese vedno ko bom imel kako pohotno misel? To ni redefinicija, to je zatiranje mojih osnovnih nagonov.

Dejstvo je tudi, da je družba še vedno izjemno patriarhalna in da na vseh področjih favorizira moške, kar se šovinistom seveda sploh ne zdi sporno, ko pa imamo primere, ko je tehtnica navidezno bolj naklonjena ženskam, pa jokajo o težkih krivicah kot mali otroci.

Mislim da je tale članek lep dokaz, da tale tvoj odstavek ne drži.

Očetje, zbrani v DOOR, torej zahtevajo, da o vsaki skrbniški zadevi odloča dvojec (moški-ženska). Prav. Jaz posledično zahtevam, da o vsaki stvari, ki se tiče žensk v tej državi soodloča tudi ženska in tožila bom državo, vse do EU sodišča, ker ženske še vedno niso enako zastopane na najvišjih položajih tako v javnem kot zasebnem sektorju.... Ta moda, ki se jo gredo v DOOR, več kot očitno prihaja iz ZDA, kjer so MRA (aktivisti za moške pravice) izsilili podobne zadeve,

Tudi zadnje čase vse bolj agresivni feminizem izvira iz ZDA... In tisto 50/50 zasedanje vseh položajev je banalna stvar. Najbolje da iz same poštenosti neki ženski damo enako plačo kot jo ima Bill Gates.

posledica pa so grozljivi primeri, ko so otroci dodeljeni nasilnim očetom, da je "pravičnost" zagotovljena. Eden od razlogov, zakaj se otroci prej dodelijo materam kot očetom, je tudi ta, da prav vse statistike kažejo, da so slednji v večji meri storilci fizičnih in spolnih zlorab nad njimi.

Tudi matere so lahko nasilne. Mene osebno so dodelili očetu, pa čeprav je bil nasilen. Sicer je bil tepež v tistih časih nekaj običajnega, pa tudi danes mu tega ne zamerim. Zamera gre le temu da je s tem razdrl družino. In še danes v živo vidim trpljenje ženske, ki je lahko svoje otroke obiskala zgolj enkrat na teden za pet minut pred vhodnimi vrati... In ne privoščim takega trpljenja nikomur, pa naj bo ženska ali moški...
Bivši uporabnik
# 05.02.2018 ob 20:37
aja še tole moram povedat

res ampak res sem presenečen da je ta tema sploh ugledala luč na tem portalu !?
sploh ne vem kako je komu na mmc-ju to uspelo spravit skozi ,res kapo dol in pa upam da te tole ne bo stalo službe ali pa še kaj več ,ker sedaj si res kot se reče "brcnil bika v jajca" :)
stadion
# 05.02.2018 ob 17:59
O tem ze dolgo govorim
Zenske v Hollywoodu veseli promovirajo kako so uboge ker so mogle za slavo prodat same sebe, koliko moskih je zrtev koristoljubk pa vsepovsod tisina. Kot druzbeno sprejemljivo.
Bivši uporabnik
# 06.02.2018 ob 15:34
Dejstvo je, da se naše rigidno sodstvo ni prilagodilo družbenim spremembam, ki so posledica zrahljane oz. permisivne vzgoje.

V kateri časovni okvi bi umestili generacije,ki so bile deležne permisivne vzgoje?

Sprašujem, ker iz branja komentarjev vidim, da nihče ne razmišlja prav daleč nazaj. Vse se koncentrira na zadnjih 30 let, ko naj bi prevlado dobile feministke, in na feminizacijo nekaterih poklicev. Moram pripomniti, da so sodišča skoraj brez izjeme dodeljevala otroke materam tudi v Jugoslaviji. To pa ne pomeni, da zato, ker bi bilo pravosodje feminizirano, pač pa zato, ker je bila splošna družbena mentaliteta takšna. In tudi ne zato, ker bi več veljave dajali ženskam. Mizoginija je bila še kako prisotna. Poznam kar nekaj resničnih zgodb, ob katerih bi nejeverno majali z glavo.

Povrhu je država s centri za socialno delo in pravosodjem de facto gojila družbeno klimo, ki je spodbujala neodgovorno obnašanje očetov (žal, to drži). Gospa po imenu Alma Halas je v Naših razgledih v zgodnjih šestdesetih letih (točnega letnika se ne spomnim, verjetno pa so Razgledi digitalizirani in se to da najti) objavila daljši povzetek svoje raziskave, ki v številkah govori o katastrofalnem odnosu nekdanje socialistične družbe (in posledično države) do družine, otrok in, ne nazadnje, do samih žensk. Odnos družbe do neporočenih mater in nezakonskih otrok tako na klerikalni kot komunistični strani je še dodatno neslavno podpoglavje te preteklosti, ki se je ob prelomu s staro državo preprosto prenesla naprej. Zakaj neki so sicer matere po osamosvojitvi ustanovile društvo za izterjavo preživnin (Ostržek ali kako že?), če ne zato, ker država te problematike ni reševala, kar se je preneslo tudi v novo državo. Jasno je, da bi nekdo moral tudi moške vzgajati tako, da bi se obnašali kot deci, za kar si "zasluge" delijo posesivne matere, ki so sinove vzgajale v razvajene srčke namesto v dece, in prevečkrat odsotna moška "glava" družine, ki je ob prihodu domov dobila copate in kosilo, svojo moškost pa je dokazovala z vsem, samo z vzgojo potomcev ne, metaforično rečeno. To je slika, ki jo jaz poznam iz prejšnje države.

Očetje z otroškimi vozički so dokaj nov pojav. Še v osemdesetih letih so bili prave bele vrane. V eni od številk Pavlihe, dokler je tednik še izhajal, je bila objavljena karikatura: sodobni moški pride domov, sede na kavč, prižge si čik, odpre časnik in se zadere v kuhinjo, kjer je žena, ki je ravnokar tudi prišla iz službe: "Kaj je za kosilo, draga?" Zgovorno, ne.
Nekateri, kakor vidim, menite, da so očetje začeli prevzemati bolj aktivno vlogo zato, ker so morale ženske v službo zaradi splošnih gmotnih razmer, medtem ko Snežinkica meni, da se je to zgodilo po zaslugi prizadevanja žensk. Deloma dajem prav obema, ampak samo deloma. Sam menim, da tiči razlog za aktivnejše prevzemanje očetovske vloge preprosto v menjavi generacij.

Bi pa tudi jaz ponovil to, kar je zapisal nekdo pred mano: kdor ni pripravljen nič potrpeti, naj se ne ženi. Dejstvo je, da je zakonska zveza ali skupnost danes skoraj povsem razvrednotena in se jemlje preveč zlahka, nekako tako kot nakup zobne ščetke: če ne bo po mojem okusu, si bom kupil novo. In tudi to je dediščina sistema, ki družini ni bil naklonjen.
drf2006
# 06.02.2018 ob 07:01
grozno je to
Kod otrok ločenih otrok sem bil prvih 5 let skoz pri mami, oče me je imel 2x na tedn po par ur, preden se je spametovala.
Ko je oče pri mojih 2 letih želel, da bi prišel spat k njemu, je mama obiskala 4 psihologe, preden ji ena ni rekla da sem za kaj takšnega premajhen in bi imel zaradi tega more. WTF????? In potem je odločitev le tega na sodišču obveljala. Kasneje sta sicer zakopala bojno sekiro in je šlo vse lažje, ampak da pa delaš take bedarije mi ni jasno. ŠE HUJŠE PA JE, DA DRŽAVA TO PODPIRA
prizemljen
# 05.02.2018 ob 20:13
Binder Dandet
Tudi predeljevanje otrok ni nujno dobra rešitev. Vam je najbrž ustrezala. Poznam pa deklico, ki je imela teh selitev med maminim in očetovim stanovanjem (obe v Ljubljani) dovolj in je zaprosila za nastanitev v domu.
biztok
# 06.02.2018 ob 07:19
Popolnoma se strinjam z tem in lahko iz svojih izkusenj povem da sem kot oce po locitvi bil v vseh pogledih v podrejenem polozaju, bivsa je lahko odlocala o tem kdaj bom otroka dobil in kdaj ne pa ceprav je bilo vse lepo napisano in so mi jasno dali na CSD na znanje da tukaj nic ne morem in da lahko grem tozit in se enkrat in se enkrat in se enkrat , saj mi otrok ne bo dodeljen pa ce se ne vem kolikokrat na sodiscu zgubi. Po drugi strani pa jaz moram placevati drugace bom pa sel v uklonilni zapor, torej v nobenem primeru ne enakopravna ne na CSD in ne na sodiscu.
Ampak ne samo tu tudi marsikje drugje so moski v podrejenem polozaju
linus.si
# 06.02.2018 ob 00:02
Snezinkica
Vcasih je dec delu, zenska je pa skrbela za dom in otroke.

Danes dec dela, vecina pleharc pa se slepa na njegov racun.

Ko dec pride danes iz slizbe je povprecna zenska itak ze cist gotova in mora zato dec se otroke porihtat ter gospodinjstvo...

Emancioacija je zame prevzem oblasti s strani zensk in nikakor teznja po enakopravnosti.
orodjar
# 05.02.2018 ob 23:19
"Dejstvo je, da si 30 let nazaj redko videl kakšnega moškega v parku z otroškim vozičkom, danes jih je pa kar nekaj. In ta premik se ni zgodil sam od sebe, ampak zaradi "grozljive feminizacije"..."

Da podam svoje mnenje na izjavo trolla. Po moje je prišlo do tega zaradi "grozljive pauperizacije", saj dandanes povprečna družina ne preživi s prihodkom samo enega člana. Torej, če oba starša tezgarita vsak dan, je razumljivo, da bosta oba v parku z otroškim vozičkom. Kolikor jima bo delodajalec dopuščal. A nažalost pa privede to v večini primerov do nobenega vozička v parku, temveč do prižganja TV-ja, PC-ja,... sam da bo mali tiho...
Mrhovinar#
# 05.02.2018 ob 23:10
Ob tako pomembni temi (smisel zivljenja-druzina, otroci in medcloveski odnosi), pa samo merjenje egov.
Besedno obracunavanje in sopirjenje, razkazovanje izjemne inteligence in sirine. Vsi imamo odgovor na vse, pa vendar nasa dekadentna zahodna druzba drvi v propad. Tukaj se pojavita 2 dilemi: 1.) so mogoce nasi odgovori napacni in posledicno resitve
2.) se ukvarjamo z napacnimi problemi

Najvecja umetnost v sodobnem casu je sobivanje tako razlicnih pogledov na zivljenje v istem okolju. In vse samo zaradi ega - da imam jaz prav in se ti motis. Otrocje. Kje je sedaj ta samooklicana inteligenca, s katero se vsi ponasamo.

Debata je podajanje mnenj in sprejemanje in objektivno ocenjevanje mnenj drugih. Nihce se nikoli absolutno ne moti, prav tako ni absolutne resnice. Ni vse samo belo in crno. Ko bi zivljenje le bilo tako enostavno, kot ga nekateri opisujete.

Blagor ubogim na umu ....
soleti
# 05.02.2018 ob 22:53
Poznam prijatelja, ki mu je ob borbi do svojih otrok uspelo doseči sostarševstvo.. Vseeno mora poslušati vsako leto znova ob oddaji vlege za otroški dodatek od socialne delavke kako je lahko srečen za takšno demokracijo, Pravi, da je ta soc. delavka prav histerična ker ji ta možnost sostarševstva nikakor ne gre v glavo.
Bivši uporabnik
# 05.02.2018 ob 21:56
Singha,

kot rečeno, sem starejšega datuma - moj pogled na stanje v tem predalčku sega tja v 60. leta in potem naprej.

Vesel sem, da se je klima v družbi spremenila in da je - očitno - vse več skrbnih očetov.
Bivši uporabnik
# 05.02.2018 ob 21:25
Podpiram prizadevanja teh očetov. To pa zato, ker bi se z uresničitvijo njihovih zahtev uravnovesila tudi druga plat medalje: v Sloveniji je, če prav razumem, verjetno veliko več ločenih mater z otroki, ki pezo starševstva nosijo same, finančno in vzgojno, a ne zato, ker bi tako same hotele, pač pa, ker je očetom tako bolj komot, država pa jih pri neodgovornosti podpira.
Kazalo