V ZDA za posttravmatskim stresnim sindromom umre več veteranov kot na bojiščih. Foto: Reuters
V ZDA za posttravmatskim stresnim sindromom umre več veteranov kot na bojiščih. Foto: Reuters
Schwab se je preselil v Kolorado, da bi gojil kanabis za veterane, ki trpijo za podobnimi težavami kot sam. Foto: Reuters
Zaradi legalizacije marihuane se je blagajna Kolorada obogatila za več milijonov dolarjev. Foto: Reuters

To je iz prve roke izkusil veteran iraške vojne, Raymond Schwab, ki se je lani skušal preseliti iz Kansasa v Kolorado, da bi tam gojil medicinsko marihuano za soveterane. Ko sta se z ženo pripravljala na selitev, so jima oblasti v Kansasu odvzele skrbništvo nad njunimi petimi otroki, starimi med 5 in 16 let, zaradi suma ogrožanja otrok.

Schwabovi so tako postali žrtve zmedene zakonodaje, ki je že tako specifična za vsako zvezno državo, legalizacija marihuane pa je morda še najbolj do zdaj razkrila vse zanke zloglasnega ameriškega federalizma. Tako zdaj v primerih, kot je Schwabov, bijejo žolčne bitke aktivisti, sodišča, družinski odvetniki in socialne službe, ki se nikakor ne morejo dogovoriti, kje v svetu uzakonjenega kanabisa potegniti črte - še zlasti če so vmes še otroci.

V primežu depresije in zasvojenosti
"Ljudje, ki ne razumejo medicinske vrednosti kanabisa, razbijajo mojo družino. Moje otroke držijo za talce in grozijo, da mi bodo odvzeli vse pravice, če ne začnem obiskovati terapij zaradi zlorabe kanabisa v državi, kjer je kanabis zakonit,” je za Guardian potožil Schwab, ki ima sicer v Koloradu izdan zdravniški recept za marihuano, z doma narejenim kanabisovim maslom pa zdravi simptome posttravmatskega sindroma (PTSD) in kronično bolečino.

Schwab, ki je služil v prvi zalivski vojni, pravi, da mu leta niso postavili diagnoze za njegove težave, ki so ga vodile v alkoholizem in zlorabo mamil, ko so mu zdravniki predpisovali vse od pomirjeval do antidepresivov. Od zasvojenosti z zdravili na recept je bil samo še korak do zasvojenosti s heroinom, nič pa ni ublažilo njegovih psihičnih težav. Od leta 2011, ko se je prijavil na kliniko za zdravljenje odvisnosti, je trezen, edino, kar mu pomaga pri anksioznosti in depresiji, pa je kanabis, pravi.

Ko sta se z ženo aprila lani selila v Kolorado, sta otroke pustila v varstvu sorodnikov, eden od njih pa je poklical policijo, češ da sta starša otroke zapustila in odšla delat na "farmo trave" v Koloradu. Od takrat je Schwab otroke videl samo trikrat, policija proti njemu ni sprožila preiskave, v dokumentaciji pa imajo kot dokazno gradivo shranjen Schwabov zapis na Facebooku, da se seli v Kolorado, da bi začel posel z marihuano. Schwaba morata tudi pred obiskom otrok oblastem predložiti vzorec urina, čeprav živita v Koloradu, kjer ima on recept za marihuano.

Stigma ostaja
Kot pravijo družinski odvetniki, še vedno obstaja velika stigma proti staršem, ki uživajo medicinsko marihuano, čeprav strokovnjaki v veliki večini primerov ne morejo potrditi, da bi bil otrok pri tem ogrožen. Primer, kot je Schwabov, ni osamljen, ameriško ministrstvo za zdravje pa jih ne želi komentirati, ampak zgolj postreže s svojo brošuro Starševsko uživanje mamil kot zloraba otrok, v kateri je zapisano, da "izpostavljanje otrok pridelavi, posedovanju ali razpečevanju nezakonitih mamil velja v 11 zveznih državah (vključno s Kansasom) za ogrožanje otroka", zvezni zakon o preprečevanju otroških zlorab pa da "zahteva od posameznih zveznih držav uveljavljene politike in postopke za obveščanje socialnih služb o novorojenčkih, ki bi bili lahko izpostavljeni substancam".

Schwabov primer je še posebej kompleksen, ker je razdvojen med dve zvezni državi z diametralno nasprotno politiko glede medicinske marihuane (mimogrede, v Sloveniji smo medicinsko marihuano uzakonili leta 2014). In v zadnjem letu je bilo kar nekaj primerov, kjer je prav ta dvojnost povzročala oblastem nemalo težav. Lani so tako šerifi iz Nebraske, Oklahome in Kansasa, skratka treh držav, ki mejijo na Kolorado, zaradi tamkajšnjih marihuanskih zakonov vložili tožbo proti Koloradu, pri čemer so kot argument navedli pomisleke glede prometnih prekrškov. A tudi v zveznih državah, kjer je medicinska marihuana uzakonjena, se je že dogajalo, da so oblasti staršem z receptom za kanabis odvzele otroke, ker so dobile prijavo, da v hiši zaudarja po marihuani.

Pri Schwabu je vsa stvar še toliko bolj zapletena, ker si z marihuano zdravi PTSD, ki v ZDA vzame življenje več veteranom kot bojišča, za nameček pa je še vsako leto kar nekaj primerov, ko veterani s sindromom v neprištevnem stanju pobijejo svojo družino. A PTSD ni podlaga za odvzem otrok, medtem ko kanabis je.