Izbor Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.6 od 27 glasov Ocenite to novico!
Volitve 2017
Pri klasičnih volitvah ni nikoli težko glasov znova prešteti. Pri i-volitvah pa bi to lahko bila velika težava. Foto: BoBo
BoBo|Dušan Vučko (DVK) je prepričan, da je treba problematiko nizke volilne udeležbe reševati drugače, predvsem na politični ravni.
Dušan Vučko (DVK) je prepričan, da je treba problematiko nizke volilne udeležbe reševati drugače, predvsem na politični ravni. Foto: BoBo
       Vsak si lahko predstavlja, da je popolnoma sposoben biti član komisije, ki nadzira štetje glasovnic, ko gre za škatle s papirnatimi glasovnicami. Ko pa vas postavijo pred nekaj strežnikov, ki tam nekaj 'blinkajo', in vam rečejo 'no, tukaj je zdaj oddaja glasov' ... Jaz, kot strokovnjak z več kot 20 leti izkušenj s področja informacijske varnosti, bom zelo težko zagotovil in preveril, da so ti izidi pravilni.       
 Gorazd Božič (SI-Cert)
BoBo|Pri nas se volitev udeleži le 11 odstotkov mladih med 18. in 29. letom, "v Estoniji pa ta odstotek ni bistveno višji", navaja Vučko, ki je prepričan, da so številni, ki glas oddajo elektronsko, na volitve hodili tudi pred tem, le da zdaj glasujejo drugače. Aktivacije novih volivcev pa zaradi uvedbe i-glasovanja po njegovih podatkih ni bilo.
Pri nas se volitev udeleži le 11 odstotkov mladih med 18. in 29. letom, "v Estoniji pa ta odstotek ni bistveno višji", navaja Vučko, ki je še prepričan, da so številni, ki glas oddajo elektronsko, na volitve hodili tudi pred tem, le da zdaj glasujejo drugače. Do aktivacije novih volivcev pa zaradi uvedbe i-glasovanja po njegovih podatkih ni prišlo. Foto: BoBo
       Menimo, da bo za prihodnost spletnega glasovanja ključnega pomena razvoj šifrirnih tehnologij in boljših metod zagotavljanja varnega informacijskega okolja ter sistemska ureditev spletnega glasovanja v volilni in referendumski zakonodaji, predhodno pa bo treba opraviti temeljit razmislek in podrobno posvetovanje s strokovno in širšo javnostjo, da bi tako prišli do prepričljive in zaupanja vredne rešitve.       
 Ministrstvo za javno upravo
MMC RTV SLO|"Stroka s področja informacijske varnosti je tako rekoč povsem enotna, da ta trenutek tehnologija še ni zrela za to, da bi lahko izvedli internetne volitve," je Gorazd Božič dejal na nedavni nujni seji odbora za notranjo politiko, javno upravo in lokalno samoupravo.
"Stroka s področja informacijske varnosti je tako rekoč povsem enotna, da ta trenutek tehnologija še ni zrela za to, da bi lahko izvedli internetne volitve," je Gorazd Božič dejal na nedavni nujni seji odbora za notranjo politiko, javno upravo in lokalno samoupravo. Foto: SI-Cert
Volitve v Estoniji
Na estonskih parlamentarnih volitvah je leta 2015 sodelovalo 64 odstotkov volivcev (dobra dva odstotka več kot 10 let prej), elektronsko jih je svoj glas oddalo 30 odstotkov. Foto: Reuters

"Pri i-glasovanju se glasovi akumulirajo v eni škatli. In kaj, če nekdo v to škatlo poseže in glasove prestavi?"

Tehnologija še ni pripravljena na elektronsko oddajo glasov
15. december 2017 ob 16:12
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Če ti vsi strokovnjaki na tem področju zagotavljajo, da trenutna IP-tehnologija ne zagotavlja dovolj visoke stopnje varnosti, potem je to prenevarno. Igrati se z demokracijo na ta način je prenevarno," o možnosti uvedbe internetnih volitev razmišlja direktor Državne volilne komisije Dušan Vučko.

Po nedavnih predsedniških volitvah in v pričakovanju dvojih volitev leta 2018 (spomladi parlamentarnih, jeseni pa lokalnih) je v javnosti znova vzniknila tudi razprava o volilni udeležbi, ki je bila na volitvah predsednika rekordno nizka, in potencialnih rešitvah, med katerimi se omenja tudi elektronsko oz. i-glasovanje, torej možnost oddaje glasu prek spleta. O tem so nedavno razpravljali na parlamentarnem odboru za notranjo politiko, in sicer na predlog poslanske skupine nepovezanih poslancev. Alenka Bratušek je tako ob uvedbi preferenčnega glasu in izvedbi volitev na delovni dan predlagala še uvedbo elektronskih volitev oz. elektronskega glasovanja.

Vučko (DVK): Če nekaj deluje, zakaj bi menjal?
"Najprej je treba poudariti, da gre za različna pojmovanja. Mi imamo že zdaj e-volitve, kar pomeni, da mi že uporabljamo informacijsko tehnologijo za podporo volitvam. Pod izraz e-volitve na primer spada tudi tehnologija, ki jo uporabljajo v Rusiji, kjer imajo posebno oblikovane glasovnice, ki jih, ko jih spustijo v volilno skrinjico, naprava že takoj skenira in tako tudi sproti šteje. Potem je tu elektronski volilni imenik, ki ga mi nimamo. Če bi ga imeli, bi morali imeti 3000 tablic na voliščih, potem potrebuješ 3000 ljudi, ki te tablice pripravijo za volitve. Povsod potrebuješ dostop do interneta, do elektrike," je za MMC pojasnjeval direktor Državne volilne komisije Dušan Vučko. Dodal je: "Za vse te rešitve je treba najprej oceniti, koliko z njimi pridobiš in koliko to stane. Sem izredno zadržan do sprememb, ko gre za stvari, ki delujejo. Če nekaj deluje, zakaj bi menjal? Ko gre za i-glasovanje, sem pa absolutno zadržan."

Pri uvedbi i-volitev sicer ne gre za novo zamisel, saj se je pred leti o tem že resno razmišljalo. Na ministrstvu za javno upravo tako pojasnjujejo, da je vlada v preteklih letih pripravila več predlogov sprememb volilne zakonodaje, "vendar so bili vsi poskusi uvedbe spletnih volitev zaradi nezadostne politične podpore neuspešni". "Ob tem je smiselno opozoriti na visoko politično soglasje, ki se zahteva za sprejetje sprememb temeljne volilne zakonodaje, za sprejetje sprememb in dopolnitev Zakona o volitvah v državni zbor je namreč potrebna dvotretjinska absolutna večina," so še zapisali.

Poenostavljeni postopki, cenejše volitve proti opozorilom o varnosti in pomislekom o nižjih stroških
Ob tem so navedli nekaj prednosti, ki se najpogosteje navajajo kot argumenti za uvedbo takšnega glasovanja - tehnološka posodobitev, poenostavitev samega postopka glasovanja, ki bi morda prispevala k višji volilni udeležbi, potencialno ekonomičnost takšnih volitev, olajšano delo volilnih organov oziroma celo odsotnost potrebe po prisotnosti volilnih odborov itd. A obenem opozarjajo tudi na morebitne slabosti oz. pomisleke: "Temu nasprotujejo stališča glede tega, v kolikšni meri bi tak način glasovanja lahko bil resnično varčnejši, zlasti v primeru uvedbe vzporednega spletnega glasovanja h klasičnemu sistemu volitev s papirnatimi glasovnicami, ki bi ga bilo smotrno ohraniti vsaj za starejše in za tiste, ki nimajo možnosti, da bi glasovali prek interneta. Predvsem se pa pri nasprotnih stališčih pojavljajo dvomi o varnosti izvedbe tovrstnih volitev (zagotoviti tajnost, svobodo glasovanja, varstvo osebnih podatkov ...)."

Opozorila Estoniji, da njihov sistem ni varen
"Pri uvajanju spletnega glasovanja so previdne tudi druge države. Tako ima v praksi elektronske volitve samo Estonija, ki vzporedno ponuja tudi 'fizično' glasovanje. Več razvitih svetovnih držav, med drugim Švica, Norveška, Nemčija, ZDA in Kanada, je že izvedlo pilotne projekte i-volitev, a jih je opustilo, ker so njihovi strokovnjaki za informacijsko varnost v vsakem primeru ocenili, da je tehnološki vidik glasovanja na daljavo mogoče zlorabiti in spremeniti izid volitev. Tudi Estoncem so mednarodni strokovnjaki že povedali, da je njihov volilni sistem dokazljivo zelo ranljiv in da je z njim mogoče manipulirati, ter jim celo priporočili, da ga nehajo uporabljati, dokler tehnologija ne ponudi zanesljivejših rešitev," so nam še pojasnili na ministrstvu.

Kako nadzirati izvedbo i-volitev?
Na varnostno tveganje tovrstnih volitev opozarjajo tudi strokovnjaki, med njimi Gorazd Božič s SI-Certa, ki meni, da tehnologija ta trenutek še ni zadosti razvita, da bi zagotavljala dovolj visoko stopnjo varnosti. "Stroka s področja informacijske varnosti je tako rekoč povsem enotna, da ta trenutek tehnologija še ni zrela za to, da bi lahko izvedli internetne volitve," je tako dejal na omenjeni seji odbora in tudi sam omenil Estonijo ter dejstvo, da njen sistem ni najbolj varen. Poleg tega pa je opozoril še na vprašanje nadzora: "Vsak si lahko predstavlja, da je popolnoma sposoben biti član komisije, ki nadzira štetje glasovnic, ko gre za škatle s papirnatimi glasovnicami. Ko pa vas postavijo pred nekaj strežnikov, ki tam nekaj 'blinkajo', in vam rečejo 'no, tukaj je zdaj oddaja glasov' ... Jaz, kot strokovnjak z več kot 20 leti izkušenj s področja informacijske varnosti, bom zelo težko zagotovil in preveril, da so ti izidi pravilni."

Vučko: Le zakaj takih volitev ne uvedejo tehnološko naprednejše države?
"Ta rešitev se vedno ponuja, ko govorimo o volilni udeležbi. Krivično bi bilo, če bi rekli, da uvedba i-glasovanja ne bi vplivala na volilno udeležbo. Najbrž bi jo delno povišala. Ampak tudi estonska volilna udeležba, če se podrobneje analizira, ne odstopa bistveno od drugih vzhodnoevropskih držav. Nemci imajo elektronske volitve, a udeležba ne upada, Avstrijci nimajo i-glasovanja, pa udeležba ne upada. Mislim, da so vzroki za volilno udeležbo nekje drugje in da je treba najprej tam reševati problem," je odločen Vučko, ki ob tem dodaja, da je vprašanje, ali smo pripravljeni vzeti v zakup varnost volitev za morebitno nekajodstotno povišanje volilne udeležbe.

Opozoril je, da je Estonija res edinstvena v svetovnem merilu, saj so tam že ob osamosvojitvi gradili e-državo, kjer je obvezna elektronska osebna izkaznica, ki v čipu nosi vse podatke o državljanu. "Mi smo pred leti poskušali uvesti združitev osebne z zdravstveno izkaznico, in še z nekaterimi drugimi podatki, ampak pri nas to ni šlo čez z vidika varstva osebnih podatkov itd." Tudi oni so imeli nedavno težave, je opozoril Gorazd Božič, saj so morali zamenjati okoli 800.000 osebnih izkaznic zaradi vdorov, poudarja.

"Če bi bilo vse tako enostavno, bi, verjemite, Nemci, Francozi, ki so tehnološko – to si upam trditi – nekoliko bolj razviti kot Slovenija, to uvedli, a tega nimajo. Zakaj tega nimajo Švedi, ki so mogoče še bolj razviti? Na Norveškem so poskusno uvedli take volitve v eni občini, a je na koncu civilna družba rekla, da tega ne želijo," opozarja Vučko.

Kaj bi se zgodilo v Sloveniji, če bi zaznali poskus vdora?
Opomnil je še, da so hekerji v preteklosti pogosto vdirali bolj za zabavo, zdaj so začeli za denar: "Poglejte, kaj se je zgodilo z bitcoini. Kradli so denar. Ko pa začnejo še 'hekati' za oblast, je stvar bolj občutljiva." Opozoril je še na en vidik: kaj bi se zgodilo, če bi se zaznali poskusi vdora. "V Estoniji velja načelno soglasje, da je tako glasovanje varno. Ampak, to so sprejele kot dejstvo politične stranke, vlada, državljani in še kdo. Ne predstavljam si, kako bi bilo to pri nas. Najbrž bi zaznali poskuse vdora v sistem - če pridejo v Pentagon, da ne bi prišli v infrastrukturo našega ministrstva za javno upravo? In kaj bomo potem? Bomo šli še enkrat na volitve? Na kakšne? Spet elektronske? Če ti vsi strokovnjaki na tem področju zagotavljajo, da trenutno IP-tehnologija ne zagotavlja dovolj visoke stopnje varnosti, potem je to prenevarno. Igrati se z demokracijo na ta način je prenevarno.

Vleči vzporednice z elektronskimi bančnimi storitvami ali e-storitvami javne uprave po njegovem mnenju ni smiselno, saj digitalno potrdilo služi le identifikaciji posameznika, kar ni problematično. "Problem je to, da se pri i-glasovanju glasovi akumulirajo v eni škatli. In če nekdo v to škatlo poseže in prestavi določene glasove – kaj potem? /.../ Če imamo volilno udeležbo milijon in jih tretjina glasuje elektronsko, je to 300.000 glasov. Če posežeš v 300.000 glasov, lahko postaviš stranko za vodilno v parlamentu. Zgolj s 50.000 glasovi pa stranko narediš za parlamentarno."

"Ponovno štetje? V redu, bomo šteli še enkrat, glasovnice so tam."
Poleg varnosti Vučko poudarja še finančni vidik: "Tisti, ki govori, da bi uvedba i-glasovanja v Sloveniji stala milijon ali dva, govori neresnice." Zato je prepričan, da bi bilo bolje 10 milijonov evrov vložiti v kaj drugega. Doreči bi bilo treba tudi, kakšen sistem sploh uvesti, saj sploh ni nujno, da je estonski sistem (če bi se zgledovali po njem) dober, pravi in dodaja: "Tam lahko na primer spreminjaš svoj glas. Kdo bo to nadziral? Gospod Božič je lepo rekel: 'To poteka po žicah, tega ne moreš nadzirati.'" Ko se je pred leti neuradno pogovarjal z nekom, ki se v Estoniji ukvarja s tem projektom, mu je na srce položil, naj se Slovenija tega ne loti, saj sami vlagajo ogromno sredstev za preprečevanje (domnevno ruskih) vdorov, je še razkril in dodal: "Nam volitve tečejo. Lahko jih je rekonstruirati v vsakem trenutku. Ponovno štetje? V redu, bomo šteli še enkrat, glasovnice so tam."

MJU: Več elektronskih storitev, višje zaupanje
Na ministrstvu za javno upravo se zavzemajo za vzpostavitev čim več elektronskih storitev javne uprave in tudi za njihovo čim večjo uporabo. Na področju volitev in referenduma obstaja možnost spletne oddaje podpore zahtevi za razpis referenduma in od septembra letos tudi nov elektronski obrazec, na podlagi katerega je za volivce poenostavljeno obveščanje volilnih organov, da želijo glasovati na volitvah drugače. "Z uporabo tovrstnih storitev se postopoma gradi tudi zaupanje državljanov v elektronske storitve in posledično tudi v internetne volitve," so še prepričani na ministrstvu, kjer menijo, da bo za prihodnost spletnega glasovanja ključnega pomena razvoj šifrirnih tehnologij in boljših metod zagotavljanja varnega informacijskega okolja ter sistemska ureditev spletnega glasovanja v volilni in referendumski zakonodaji, "predhodno pa bo treba opraviti temeljit razmislek in podrobno posvetovanje s strokovno in širšo javnostjo, da bi tako prišli do prepričljive in zaupanja vredne rešitve".

Tanja Kozorog Blatnik
Prijavi napako
Komentarji
PikiMiki
# 15.12.2017 ob 16:25
Gospoda je treba zamenjat, ker očitno ni sposoben (ali pa je samo prestrašen) da bi šel v korak z časom. Že samo da reče, da trenutni sistem deluje, kljub temu da skoraj večina ljudi sploh ne gre volit, je dovolj velik razlog da se ga zamenja.
Socrates
# 15.12.2017 ob 16:39
Tehnologija absolutno obstaja (blockchain), a elektronske volitve pač niso v interesu trenutne politike, saj jim nizka udeležba - in temu ustrezna struktura volilcev - povsem odgovarja.
Simba
# 15.12.2017 ob 16:46
"Če ti vsi strokovnjaki na tem področju zagotavljajo, da trenutna IP-tehnologija ne zagotavlja dovolj visoke stopnje varnosti, potem je to prenevarno."

Kakšne kotaleče buče so to! Zahtevamo imena teh "strokovnjakov", ker očitno niso v koraku s časom (ali si jih je pa ta direktor preprosto izmislil, kar je bolj verjetno). Že osnovna tehnologija omogoča zadosti veliko varnost, vprašanje je samo ali ste jo sposobni implmentirati. Več kot očitno je, da NISTE, zato krivite tehnologijo.
Če pa osnovno tehnologijo nadgradite z two-factor avtorizacijo, pa ni osnovne variante, da bi jo hekerji lahko shekal. No, razen če imaš butalce za implementatorje, pol pa ja. Pol je zadost da heker samo odvrže okužen usb ključek pred vhod butalcev in mu bodo kar oni sami pomagali vdreti v sistem (vtikali usb v računalnike in gledali kaj je gor).

Osebno bolj mislim da se BOJIJO to implementirat. Pozabte volitve! A si lahko zamislite kaj bi se zgodilo, če bi lahko državljani oddajali svoje podpise za referendume!?! Kar na enkrat bi referendumi lahko postali uvod v neposredno demokracijo! Tega jih je pa strah kot hudič križa; da bi narod dobil moč (ki bi jo moral imeti že v osnovi)!
Homer.
# 15.12.2017 ob 17:04
Zanimivo ........
Za banke je IP tehnologija dovolj varna.....
Bi morala za glasovanje biti n-krat večja varnost?
Dvomim......
Vojanov79
# 15.12.2017 ob 16:37
Zanimivo, da nasi strokovnjaki ne najdejo resitev. Komu pa je v Sloveniji do tega, da bi bila volilna udelezba visoka? Manjsa kot je volilna udelezba vecji procent dobijo stranke z zvestimi privrzenci!

V ReSET imamo resitev tudi za varne e-volitve, kjer bi bili rezultati znani v prvi sekundi po 19:00 in kjer se z glasovi ne bi moglo manipulirati!

Ampak ali nam bo kdo namenil medijski prostor, da to predstavimo? Seveda ne, saj nimamo ne kapitala ne stricev iz ozadja.

Resitev so, ce jih isces.

Zato ReSET!
bb33
# 15.12.2017 ob 17:04
Tehnologija obstaja... to je larifari, da naiven narod verjame, da ne obstaja.... etherum project,blockchain.... ?

Zadeve se da spelat, ni pa interesa, ne samo pri nas, tudi v drugih državah imajo pač raje privržence in starejše volivce...

da zadeva ni varna je pa naravnost smešno, potem naj država ukine še e-babnčništvo itd.... ?
bb33
# 15.12.2017 ob 17:07
"Pri i-glasovanju se glasovi akumulirajo v eni škatli. In kaj, če nekdo v to škatlo poseže in glasove prestavi?"

heh, to bi bila neumnost in sploh ni nujno, popolnoma enako lahko simuliraš "več škatlic", poseg v njih pa bo manj verjeten, kot je trenutno mogoč... ko nekdo pač lahko "škatlico izgubi"...

to, da bi bilo vse na enem mestu bi bilo naravnost neumno... :)) res pa je, da splošna slovenska it pismenost na zelo nizkem nivoju, tako, da ljudi ni težko prepričat v to, da je tehnologija "nevarna".....
sumtb
# 15.12.2017 ob 17:07
Gonja proti e-volitvam in tehnologiji je izključno ker se politične elite in upokojonci bojijo shifta ko bi bili glasovi generacijsko enakomerno porazdeljeni, ne pa da gredo voliti vsi starci in nihče od mladih. In potem tam gledamo nekega nesposbnega kahla že 20 let kako dela škodo.
alesko007
# 15.12.2017 ob 16:47
BLOCKCHAIN. Ste že slišali za to? Priporočam Googlanje in branje na temo Smart Contracts
thomasnn
# 15.12.2017 ob 16:54
Larifari tole. Po mnenju gospoda Vučka sistem deluje. V kateri galaksiji živi?
Wasabi
# 15.12.2017 ob 21:14
Vučko (DVK): Če nekaj deluje, zakaj bi menjal?

Če na volišča pride manj kot 50% upravičencev pomeni, da zadeva več kot očitno ne deluje. Zanimivo, da banke poslujejo v i izvedni, tile aparatčiki se pa bojijo, da slučajno ne bi preveč ljudi volilo.
spicy
# 15.12.2017 ob 20:19
kar strese me, ko berem, kakšen primitiven način razmišljanja in odpor do IT tehnologije imajo nekateri..... dragi moji, najbolje, da se vrnemo v čas, ko so s kresilom netili ogenj ? Saj vam to niti nebi ratalo.... novi srednji vek..... brihta ena večja kot druga :) .....
foxhunt
# 15.12.2017 ob 19:28
zakaj i-volitve in ne e-volitve?
Warbird
# 15.12.2017 ob 17:05
@aka29 jaz pri teh volitvah ne vidim toliko volitev kot tradicionalnih volitev, ampak kot je ze nekdo zapisal, NEPOSREDNO DEMOKRACIJO ! In bi tudi sam rekel da se bolj kot e-volitev bojijo tega da bi s tem narod dobil moc !
Simba
# 15.12.2017 ob 16:58
thomasnn: " V kateri galaksiji živi?"
galaksija javne uprave in popolnoma nesposobnih birokratov - slovenija.
opop
# 15.12.2017 ob 16:40
aka29. Točno tako! Za 200m res ni potrebe, da bi vlekli konja iz štale. Ah ta srednji vek....
Simba
# 15.12.2017 ob 17:47
Branko3: "Tisti, ki meni, da temu ni tako, je velik naivnež, če s težavo ne uporabim bolj grdega izraza. "

Res? No dajva. Prepričaj me.
Takoj za začetek naj ti povem: sem strokovnjak na tem področju in imam 13 let izkušenj. Izključno na področju vdorov in preprečitve vdorov v sisteme. Sem iz slovenije, ne delujem v sloveniji - to pa zato ker je v sloveniji mentaliteta glede zaščite podatkov na tako visoki ravni kot so bili avstralopitki razviti v poletih v vesolje.
Zdej pa me prepričaj kako velik naivnež sem. Aja, še to: če boš pogledal statistiko, je praktično 0 hackov prišlo od zunaj. Vedno pa hackerji pridejo preko socialnih kanalov (nekdo klikne klinčevo priponko na ful nesumljivem mailu, usb ključki,...) - torej krivci ljudje, ne tehnologija. Ja, tudi v primeru NSA/CIA orodij. Obe agenciji sta upali da software ne bo posodobljen. Torej, ljudje ki zanemarjajo svoje delo.

No, pa začniva... čakam.
aka29
# 15.12.2017 ob 16:50
@PikiMiki
1.) Volitve niso vsak teden, da bi bil tako strašno prikrajšan za pohode.
2.) Dvomim, da greš k prijateljem na obisk ob 7.00 zjutraj.
3.) Vem, da je moje stališče iz prvega komentarja je nekoliko radikalno in sem ga pripravljen tudi omiliti. Ne pravim, da so elektronske volitve slaba stvar, gotovo pa niso stvar, kateri bi bilo treba nameniti vso našo pozornost. Gotovo se pri mnogih pojavi problem zaupanja v nek e-sistem (tudi, če morebiti grožnja ne obstaja), ki bo prešteval glasove. Dvomim tudi, da bi elektronske volitve kaj dosti povečale udeležbo, saj večina mladih politiko gladko odklanja, niti ne ve, da so na določen dan volitve, zato jim enostavno ni v interesu voliti, ne pa, da jim je to prenaporno. Tudi argumenta o upokojencih ne kupim, saj imamo vsi enake možnosti voliti, tako upokojenci, kot mladina (kvečjemu se upokojenec težje spravi na volišče, ker ga boli križ/koleno/kolk).
zozozo
# 16.12.2017 ob 12:51
Tisti, ki razlagajo o blockchainu kot o rešitvi tega problema, ne razumejo tistega, kar je zgoraj zapisal Tao3. Blockchain je odlična tehnologija za zagotavljanje avtentičnosti javnih podatkov, ampak pri volitvah ne gre za javne podatke.

Edini podatek, ki je pri volitvah javen, je rezultat. In ravno s trenutnim sistemom, ko je rezultat razdeljen v tisoče škatel, ki jih nadzoruje tisoče ljudi, in se pri tem dogaja postopek, ki je nadzornikom fizično in psihično dojemljiv, se ustvarja distribuirano zagotavljanje avtentičnosti, kar je drugače namen blockchaina.
resnicar
# 15.12.2017 ob 20:39
Ni interesa za e-glasovanje. Tradicionalne stranke ne želijo mladih na volišča. Sedanji sistem, ko pri 30% udeležbi vedno pridejo v parlament jim čisto odgovarja.
Blockchain tehnologija in druge oblike digitalni potrdil so čisto ustrezna rešitev, le politične volje ni.
mirkoxx
# 15.12.2017 ob 19:17
To je idealen primer kjer bi se lahko uporabila blockchain tehnologija. Vsak bi lahko prestel glasove in vsak bi lahko preverjal da kdo ni glasoval veckrat. S svojim privatnim kljucem (asimetricno anonimizirano digitalno potrdilo) bi vsak lahko tudi preveril svoj glas.

Edino cemur se s takih sistemom odpovemo... objava rezultatov sele po 19h.
JBT
# 15.12.2017 ob 18:12
Dejstvo je, da se elektronskih volitev bojijo vse vecje stranke, in zato še nekaj časa tu ne bo sprememb.

Drugo dejstvo pa je, da so sedanje politike izvolili starejši...
svabo
# 15.12.2017 ob 17:39
Kakšna laž. V dobi, ko poteka na milijarde plačilnih transakcij preko spleta razlagati, da elektornski glas ni varen, ter da lahko nekdo poseže v oblak.........
Z elektronskimi volitvami bi se popolnoma spremenila struktura volilcev. Trikrat lahko ugibamo katere stare stranke in politiki se tega najbolj bojijo. Bo potrebno tudi za to narediti referendum?
adamski
# 15.12.2017 ob 17:28
Apatičnost ljudi je tista, ki vpliva na volilno udeležbo, ne pa način izvedbe volitev. Pa nimam nič proti elektronskim volitvam.
zozozo
# 16.12.2017 ob 16:13
@KnightKant - Varnost tehnologij, ki se jih tu promovira kot varne, je namreč v osnovi odvisna prav od splošne IT pismenosti njihovih končnih uporabnikov.

Niti to ni res. Nič ne pomaga, da si ti IT pismen, če nihče na svetu ne more preveriti, ali se je tvoj anonimni glas štel, in ali je kdo dodal ali spremenil druge glasove.

Glasovanje zdaj poteka tako, da pred tričlansko komisijo mečemo glasovnice v debele plastične škatle, ki so zalepljene s trakom, ki se ob odpiranju raztrga. Škatla se po koncu glasovanja odpre pred predstavniki strank oz. kandidatov, in se potem glasovi, napisani na papirju, preštejejo, javijo na DVK, in tam objavijo seštevki po voliščih. Vsaka volilna komisija in vsak opazovalec lahko preveri, da so tam objavljeni glasovi enaki tistim, ki so bili prešteti.

Elektronsko glasovanje pa bi bilo tako, kot da vsi stopamo eden po eden za črno zaveso, tam povemo enemu človeku, kako smo glasovali, on to prišteje k seštevku glasov, in na koncu pove, kateri kandidat je dobil koliko glasov. Tudi če bi izbrali najpoštenejšega človeka na svetu, mu na koncu ne bi vsi verjeli, da je povedal pravi rezultat, in ker ni nobenih fizičnih sledi, tudi ne bi mogel dokazati, da je res povedal pravi rezultaz.
sober
# 15.12.2017 ob 17:55
BLOCKCHAIN? A ste za luno???
Simba
# 15.12.2017 ob 17:36
@novinar: zakaj I-glasovanje (preveč apple-a pojedel)? kolikor vem se govori o ELEKTRONSKEM glasovanju, torej E-glasovanje!
henodarling
# 15.12.2017 ob 17:10
Ja, Thomasnn in Simba.... se točno ve v kateri galaksiji in v katerem stoletju živi gospod!!!
zozozo
# 16.12.2017 ob 14:35
Če bi nekdo v volilni komisiji prečrtal ime/stranko in obkrožil eno drugo, je veljavna izbira tista druga.

Tega ne more narediti "nekdo" v komisiji, ampak bi morala narediti vsa komisija skupaj, z opazovalci vred.
Tao3
# 16.12.2017 ob 11:02
@svabo Kakšna laž. V dobi, ko poteka na milijarde plačilnih transakcij preko spleta razlagati, da elektornski glas ni varen, ter da lahko nekdo poseže v oblak.........

Ne razumete, pri bančnih transakcija se vas identificira in vse transakcije zabeležijo in shranijo za trideset let.

Sistem za glasovanje mora pozabiti kako ste glasovali, da se niti sedaj niti nikoli v prihodnosti nihče ne more dokopati do tega kako ste glasovali in vas izpostaviti.

To, da primerjate e-bančništvo in i-/e-glasovanje je znak, da ne veste v katerem grmu tiči zajec.
Tao3
# 16.12.2017 ob 11:00
Tisti ki pravite, da obstajajo tehnologije, da je varno se motite. Vi mislite na varnost v smislu, da bi bilo zaščiteno pred vdorom in da bi se volilca identificiralo.

Tukaj je članek slabo napisan, sem zadnjič po radiu poslušal in sem iz IT stroke in se ukvarjam to tematiko.

Torej ni problem v identifikaciji ampak v tem, da so volitve ANONIMNE in nihče nikdar ne more izvedeti kako ste glasovali. To mora biti zagotovljeno tudi v i-volitvah. Toda kako? Če sistem hoče, da glasujete, vas mora identificirati. In vaš glas mora zabeležiti. In mora preprečiti, da bi še enkrat glasovali. In potem kar naenkrat pozabiti kako ste glasovali, ker mora biti zagotovljeno, da nihče nikoli ne bo mogel več vedeti za kaj ste glasovali.

Torej kaj se zgodi, imamo podatek o tem, da ste glasovali in ne morete več, link med tem kako ste glasovali pa se uniči. In potem imamo samo golo številko: toliko za to, toliko za to. In če to številko neldo spremeni, sploh ni možno več ugotoviti ali je prava ali napačna.

Ne pozabite, i-glasovanje vam mora zagotavljati isto zasebnost kot navadno.

Kako to rešiti? Ni tako preprosto kot mislite. Veste, na koncu voilitve niso tako preprosta zadeva, dejasnko se odloči kdo bo upravljal s celotno državo. Malo preveč neresno na splošno to jemljemo. Sploh s to apatijo. Da enkrat pride 94% Slovencev na volitve kot za plebiscit? Verjetno obrnemo državo na glavo!
Mommy_Kitty
# 16.12.2017 ob 09:28
Pri klasični obliki glasovanja je v komisiji več oseb ki štejejo glasove, in morajo biti vedno iz različnih poslanskih skupin, in se predvideva da so pošteni ljudje. nato pa se listke odnese še na lokalni center kjer se vse še enkrat prešteje, in ker so vsi rezultati zabeleženi skoraj ne more priti do napak, razen če se cela skupina ljudi zmeni za guljufanje, vendar pri tako različnih strankarskih ljudej v komisiji je to skoraj neverjetno.

Ko pa že omenjate blockchain, a niso ravno pred nedavnim iz blockchaina odtujili za 60 miljonov evrov bitcoinov, torej še vedno zagotavljate, da se vdor ne more zgoditi, or še bolje ali zagotavljate, da se to kam bo šel moj glas ne bo videlo.
zozozo
# 16.12.2017 ob 03:35
@graf314 - Vsi računalničarji na svetu so proti takšnim volitvam.
raintaker
# 15.12.2017 ob 18:29
Samo e-volitev pač ne more biti, kot imajo tu neke ekstremistične ideje.

So pa lahko TUDI e-volitve (glasovanje po elektronski poti). Res ne vem kako lahko davčne napovedi oddajam, poslujem z banko, spremenim prebivališče, vse preko e-storitev, avtentikacija prek certifikata.

Pač moral bi se do npr. 14 dni pred volitvami e-najavit, da bom e-glasoval (prej pridobiti državni certfikat - drugih ne bi dopuščal za ta namen). Potem me ne bodo imeli v volilnih imenikih na volišču, glasoval bom pa 1x, preko e-volitev. Na ta način sistem tudi vnaprej ve, koliko je max. število e-glasov.
V bistvu se mi zdi še najbolj sporno, da bi se teoretično lahko hranilo, za koga ali kaj sem glasoval.

Na ta način starejši glasujejo kot sedaj, se bo pa s tem načinom spodbudilo mlade, da volijo.

Lahko se pa naredi stvari še bolj transparentne, ukine volilni molk, sproti vidi online stanje e-volitev (brez offline glasov), navsezadnje ima javno dostopno decentralizirano sproti ažurirano bazo e-glasov, da se lahko vsako sumljivo dogajanje izpostavi, odkrije.
Simba
# 15.12.2017 ob 17:53
za intermezzo (kako velik naivnež si sam): "Z elektronskim računalniškim oz. celo internetnim glasovanjem bodo najvplivnehjši zlahka odpravili še to težavo, ki jim grozi pri njihovem političnem položaju."

Če bi bilo temu RES tako, potem trump nikoli ne bi zmagal. Sam tolk.
Hillary je ponaredila volitve v DNC-ju, kako to da jih ni še na državni ravni? Pa menda ja ne boš rekel da ni imela moči in da ni iz drušva elitašev?
iluzionistka
# 15.12.2017 ob 16:38
Razlog, zakaj nimamo e volitev, je v zadnjem stavku pikimiki- jevega komentarja.

Stari so bolj vodljivi kot mladi, ki si zelimo e volitve in imamo dovolj pesto zivljenje, kot pa sparanje masne obleke za volive dan... in tega se zavedajo vse opcije
aka29
# 15.12.2017 ob 16:23
Komur se ne ljubi sprehoditi/odpeljati tistih 200m do volišča ni vreden, da glasuje.
frkolinko
# 15.12.2017 ob 16:19
Na Švedskem in Estoniji očitno poznajo to varnost. Mar je težko poslat nekoga tja, da z nami delijo svoje izkušnje?
zozozo
# 16.12.2017 ob 22:39
@binder - In kaj ti pomaga, da lahko preveriš svoj glas, če ne moreš preveriti ostalih milijon glasov?

V sedanjem sistemu morajo pri poneverbi tvojega glasu sodelovati vsaj trije ljudje. Pri poneverbi skupnega rezultata volitev mora sodelovati stotine oz. tisoče ljudi.

Če imaš elektronske volitve, lahko skupni rezultat poneveri en sam človek.
Binder Dandet
# 16.12.2017 ob 16:38
"Pri i-glasovanju se glasovi akumulirajo v eni škatli. In kaj, če nekdo v to škatlo poseže in glasove prestavi"

Nimam razclenjene te teme. Ampak pomislek ob zapisu bi bil, da je vsak glas hashiran s privat kljucem volilca in da volilec po objavi rezultatov se ima nek cas, da preveri, ce je njegov glas ostal nespremenjen. Po pretecenem casu bi se pa brisalo povezavo med oddanim glasom in volicem. Ja, tako bi bilo neko casovno okno, znotraj kateregea bi nekdo lahko izdal, kaj je kdo volil. Ampak vsak sistem ima svoje pasti. Pri sedanjem pravzaprav tudi ne morem zagotovo misliti, da ni kdo mojega glasu spremenil. Nimam nobenega vzvoda za preverjanje. Zaupam. In trebutni sistem je tudi zlorabam podvrzen. S strani oblasti. Evolitve pa bi lahko kdorkoli skusal zlorabit. To je razlika. Zlorabe so pa mozne tu in tam. In ce bi en volilec ugotovil, da je njegov glas spremenjen, bi vsi evolilci morali na tradicionalno volisce. Pa bi se izgubil smisel poneverbe teh rezultatov.
Knight Kant
# 16.12.2017 ob 14:51
bb33 --- 15.12.2017 ob 17:07
res pa je, da splošna slovenska it pismenost na zelo nizkem nivoju, tako, da ljudi ni težko prepričat v to, da je tehnologija "nevarna".....
+14
-3

----------------

Vsakogar normalnega bi prav lastno prepričanje v slabo splošno IT pismenost potencialnih uporabnikov teh tehnologij moralo prepričati v nevarnost teh tehnologij. Varnost tehnologij, ki se jih tu promovira kot varne, je namreč v osnovi odvisna prav od splošne IT pismenosti njihovih končnih uporabnikov.
samogledam
# 16.12.2017 ob 08:10
a tako, ce znate na koncerte, prireditve, tekme in zabavo hodit osebno in pravocasno, boste pa se na volitve stopili osebno in pravocasno...zakaj iscete izgovore v internetnem glasovanju, ki sploh ni potreben vzporedni strosek ustaljenemu sistemu za milijon volilcev..sami izgovori in teptanje drzavotvornosti....se greste nacionaliste, domoljube, vernike, demokrate a volitve 2/3 volilcev ignorira. Kaj mislite da bodo volili preko interneta? ja 4%. Kaj vse bi eni naredili da privabijo drzavljane na volisce. Ne bo slo, brez represije z globo...slovenceljni ne razumejo dolznost !
naš človek
# 16.12.2017 ob 07:52
Hecni komentarji, sami strokovnjaki, ki imajo cel kup rešitev za internetne volitve, ves ostali svet pa ne spravi skupaj česa zares delujočega, kot berem drugje.

Glavni pomisleki:
- cel kup kritike čez kvaliteto in varnost IT javne uprave, tako da ne vem, če bi jim dali v roke i-volitve
- ni isto kot pri bankah, kjer je važno, da se točno ve, kdo kam prelaga denar. Pri volitvah je ravno obratno, nihče ne sme vedeti
- transparentnost/nadzor/zaupanje: klasične volitve lahko vsak pogleda in oceni, če so kaj goljufali, za internet rabiš strokovnjake. Pa tudi če bi bile res varne in bi vsi računalničarji to potrdili, to ne bi ustavilo politikov in teoretikov zarote, da vpijejo o goljufijah, če bi jim to ustrezalo ...
spicy
# 16.12.2017 ob 00:22
glede na dejstvo, da trenutni spletni portali JU delajo preko jave in nekih starih brskalnikov pove OGROMNO o temu, kako napredna je slo pri tej tehnologiji.... tukaj se strinjam, da kot država nismo zreli za i-volitve.... java ????!!! .... po drugi strani pa obstajajo že uveljavljene močne programske rešitve na močnih platformah.... ms asp.net...c#.... res pa je, da so java razvijalci cenejši :) .... če se gleda v tej smeri.... potem bodo vedno varnostne luknje ;)
akul5
# 15.12.2017 ob 21:12
Potem je tu elektronski volilni imenik, ki ga mi nimamo. Če bi ga imeli, bi morali imeti 3000 tablic na voliščih, potem potrebuješ 3000 ljudi, ki te tablice pripravijo za volitve. Povsod potrebuješ dostop do interneta, do elektrike,

Sej ne vem, kaj je bolj neumno. To da rabiš 3000 ljudi da pripravi tablice ali problem dostopa do elektrike?
artoum
# 15.12.2017 ob 20:34
joc 2504
kako boš ti vrgel 100 glasovnic noter ? pa če bi jih. število glasovnic v kišti ne more biti večje od podpisanih v volilnem imeniku. pa če bi ti to že nekako uspelo naredit, bi moral naprej vedeti kakšen papir se bo uporabljal in slog pisave. kdo pa to ve, do dneva volitev?
bolj mogoča so mešetarjenja v sami volilni komisiji brez ekstra nadzora.
http://www.dvk-rs.si/index.php/si/gnvapp/izid-glasovanja/stetje
se pa strinjam s tabo glede ivolitev. jaz pri tem mešetarjenju nebi sodeloval.
Zoro27
# 15.12.2017 ob 19:38
Seveda, rabiš nekaj tisoč tablic in nekaj tisoč ljudi, ki bi jih pripravili. O kakem prednameščanju niso slišala. Imamo raje komisijo, ki cel dan poseda, dela pa nič.
Radio
# 15.12.2017 ob 18:54
@stanolio:

No, daj povezavo do vira, kjer piše, da Švedi trdijo, da je najboljša demokracija diktatura.
stanolio
# 15.12.2017 ob 18:38
Kdor zaupa računalnikom naj se poslovi od demokracije. Na Švedskem in v Estoniji te že dolgo ni, g. frkolinko. Švedi trdijo, da je najboljša demokracija diktatura, kar je zelo res.
Radenm
# 15.12.2017 ob 18:30
Če se gremo e-volitve potem mora dostop do interneta postati ustavna pravica.
Kazalo