Karl Erjavec je pred DZ-jem podal izjavo za javnost. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Karl Erjavec je pred DZ-jem podal izjavo za javnost. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

T. i. Koalicijo ustavnega loka sestavljajo opozicijske stranke DeSUS, LMŠ, SAB, Levica in SD, kar za konstruktivno nezaupnico ne zadostuje. Za uspeh potrebujejo še nekaj morebitnih prebežnikov s koalicijske strani, pri čemer posebej merijo na poslance SMC-ja, a jim za zdaj – kot kaže – ne uspeva.

Morebitni mandatar nove vladne koalicije KUL Karl Erjavec je tako pred mikrofoni v izjavi medijem pred državnim zborom spomnil, da je predstavnikom SMC-ja že poslal vabilo na pogovore, a odziva ni prejel. SMC je sicer po seji sveta pretekli teden sporočil, da Erjavca za mandatarja ne podpira.

Nezaupnico vladi Janeza Janše bodo 15. januarja vložili ne glede na to, koliko poslancev se bo pod predlog podpisalo, je napovedal Erjavec, ki bo kandidat za mandatarja za sestavo nove vlade. Organi LMŠ-ja, SD-ja, DeSUS-a in SAB-a so njegovo kandidaturo za mandatarja že podprli, medtem ko so iz Levice danes sporočili, da bodo organi stranke v sredo odločali o konstruktivni nezaupnici, podpisih poslancev in podpori Erjavcu. Erjavec pričakuje, da ga bodo podprli.

Mandatarski kandidat koalicije KUL Karl Erjavec. Foto: BoBo
Mandatarski kandidat koalicije KUL Karl Erjavec. Foto: BoBo

Erjavec pričakuje 46 glasov

Pričakuje tudi, da bodo na tajnem glasovanju o nezaupnici vladi dosegli potrebnih 46 poslanskih glasov za izvolitev novega predsednika vlade. "Treba je vedeti, da je še nekaj časa do vložitve konstruktivne nezaupnice. Je pa nujno potrebno, da DZ pove, kakšno politiko želi v prihodnosti," je dejal.

Zatrdil je, da nezaupnice ne bodo vložili zato, da bi rušili vlado, ampak predvsem zato, "da bi zaustavili rušenje države". "Vidimo, da je vlada neuspešna pri epidemiji, ogrožena je neodvisnost institucij, posega se v svobodo medijev. Mi želimo ustaviti to denormalizacijo države," je naštel.

Po njegovih navedbah tudi želijo, da smo v družbi držav, ki sodijo med jedrne države EU-ja. "Kot naših glavnih partnerjev ne vidimo Madžarske, Poljske in podobno," je še dodal Erjavec.

DeSUS-ovi poslanci molčijo

Prvak DeSUS-a računa tudi na podpise poslancev svoje stranke, čeprav štirje od petih članov poslanske skupine že vse od izstopa DeSUS-a iz koalicije molčijo. V torek bodo imeli sestanek s poslansko skupino in tam pričakuje podpise štirih poslancev pod konstruktivno nezaupnico, je poudaril Erjavec.

O podpori Erjavcu tudi Levica

O podpori Erjavčevemu mandatarstvu se bodo jutri odločali še člani sveta stranke Levica. Erjavec pričakuje, da ga bodo tudi oni podprli kot mandatarja KUL-a. Štiri stranke KUL-a – LMŠ, SD, Levica in SAB – imajo 39 poslanskih glasov.

DeSUS-ov minister za kmetijstvo Jože Podgoršek, ki je ostal v vladi. Foto: BoBo
DeSUS-ov minister za kmetijstvo Jože Podgoršek, ki je ostal v vladi. Foto: BoBo

Kritika ministra Podgorška

Obenem pa je Erjavec oster do ministra za kmetijstvo iz vrst DeSUS-a Jožeta Podgorška, ki tudi po izstopu stranke iz koalicije ni odstopil s položaja, tako kot je z mesta ministra za zdravje odstopil Tomaž Gantar. Po Erjavčevih besedah Podgoršek s tem krši statut DeSUS-a, o čemer bodo odločali organi stranke in po njegovem mnenju verjetno ugotovili, da ni več član DeSUS-a.

Statut stranke namreč v 41. členu določa, da mora v primeru izstopa DeSUS iz vladne koalicije njen minister odstopiti. Če tega ne stori, mu preneha članstvo v stranki. Vendar pa so organi stranke ob tem, ko so pred nekaj tedni izglasovali izstop iz Janševe koalicije, odločitev o usodi dveh ministrov prepustili Janši. Gantar je dan zatem odstopil s položaja, Podgoršek pa odstopne izjave Janši ni poslal. Neuradno se že odtlej ugiba, da tega niti ne namerava storiti.

Po Erjavčevih besedah so sklepi izvršnega odbora in sveta stranke zelo jasni. Kot je pojasnil, je bil sklep sprejet predvsem zaradi ministra za zdravje, da ne bi doživljal očitkov, da je zapustil vlado čez noč v takšnih razmerah. Pričakovali so, da bo tudi Podgoršek takrat, ko se bo Janša odrekel Gantarju, storil podobno.

Podgoršek je za STA poudaril, da so organi DeSUS-a prav na pobudo predsednika Karla Erjavca, ki mu očita kršenje statuta stranke, sklenili, da ministra ne zapustita vlade. Zato po odhodu DeSUS-a iz koalicije Janeza Janše sam v vladi še vedno dela. Ob tem napoveduje, da bo tudi v prihodnje deloval konstruktivno in državotvorno.

Erjavec napovedal nezaupnico vladi