Karl Erjavec. Foto: BoBo
Karl Erjavec. Foto: BoBo
Sorodna novica Erjavec: Štirje poslanci DeSUS-a bodo podpisali predlog konstruktivne nezaupnice

Predsednik DeSUS-a in morebitni kandidat za mandatarja Karl Erjavec se je v torek več kot šest ur sestajal s poslanci lastne stranke, iščoč njihovo podporo pri projektu nove koalicije KUL iz zdajšnjih opozicijskih strank DeSUS, LMŠ, SD, Levica in SAB.

Po srečanju je zvečer sporočil, da bodo poslanci DeSUS-a prvopodpisani pod predlog konstruktivne nezaupnice vladi Janeza Janše in da ga podpirajo tudi kot kandidata za mandatarja. Na vprašanje, ali že ima podpise poslancev ali le njihovo obljubo, je odgovoril, da "imajo te podpise že deponirane". Dodal je, da bodo danes pač zbrani. Poslanci pa izjav za medije niso dajali.

Sestanek KUL-a

Danes (sreda) se je Erjavec srečal še s predsedniki preostalih strank t. i. Koalicije ustavnega loka (KUL). Izjav po srečanju ni bilo, je pa, kot je poročal 24ur predsednica SAB-a Alenka Bratušek potrdila, da Erjavec že ima vseh 43 obljubljenih podpisov.

Poslanec DeSUS-a Branko Simonovič je za TV Slovenija dejal, da so v torek poslanci DeSUS-a dali soglasje k podpisom, niso pa imeli celotne nezaupnice, ampak le tri strani. "Normalno je, da dokler ne preberem dokumenta v celoti, podpisa ni. Očitno je gospod Erjavec to razumel drugače," je dejal.

Predsednik SMC-ja Zdravko Počivalšek pa je na Twitterju zapisal, da je že čas, da "se preštejemo v parlamentu in se ta zgodba razčisti". "Da se potem lahko vsi skupaj osredotočimo na epidemijo in ekonomsko krizo," je zapisal.

DeSUS-ovi poslanci bodo nezaupnico podpisali, ko jo vidijo

Janša: Možnost, da nezaupnica uspe, je majhna

Premier Janša je v pogovoru za Radio Ognjišče danes dejal, da možnost, da bi bila konstruktivna nezaupnica trenutni vladi izglasovana, obstaja, ni pa velika. Po njegovi oceni pa to ne bi pomenilo, da bi KUL postavil novo vlado iz strank, zaradi katerih je vlada enkrat že razpadla, temveč bi to prineslo predčasne volitve.

Janša meni, da nezaupnica lahko uspe, a možnosti za to je ocenil kot majhne. Foto: BoBo/Borut Živulović
Janša meni, da nezaupnica lahko uspe, a možnosti za to je ocenil kot majhne. Foto: BoBo/Borut Živulović

Predčasne volitve so po Janševi oceni logičen interes vsaj dveh strank v KUL-u. Premier je omenil stranko Levica, s katero SD po njegovih besedah tekmuje v tem, "kdo bo bolj destruktiven in radikalen", zaradi česar predsednica SD-ja Tanja Fajon po njegovi oceni potaplja svojo stranko. Levica bo zato glasovala za padec vlade, "po tem pa bo kak glas umanjkal za to, da se postavi nova", je dejal Janša.

Janša meni, da glede na to, kako se "lomi roke" poslancem DeSUS-a, se jim "grozi in izsiljuje", da se bo tak pristop nadaljeval tudi pri poslancih SMC-ja. Na vprašanje, ali zaupa koalicijskim partnerjem, je premier odgovoril, da zaupa tistim, ki so v vladi, medtem ko tistim, ki so v državnem zboru, "kakor kateremu".

Se bodo našli še trije glasovi?

Tudi če vsi poslanci DeSUS-a predlog konstruktivne nezaupnice podprejo, ima KUL še vedno 43 poslanskih glasov, potrebna pa je parlamentarna večina, torej 46 glasov. Zato računajo na morebitne glasove poslancev koalicijskega SMC-ja na tajnem glasovanju. SMC se je sicer javno izrekel proti.

Vprašanje ostaja tudi, kako bodo na tajnem glasovanju dejansko ravnali poslanci DeSUS-a. Je kateri med njimi podpis pod nezaupnico Janševi vladi prispeval s figo v žepu?

Predlog konstruktivne nezaupnice namerava KUL vložiti v petek. Državni zbor pa naj bi o njej na izredni seji odločal sredi prihodnjega tedna. DZ sicer po poslovniku o nezaupnici vladi oz. o kandidatu za novega predsednika vlade odloča najprej 48 ur in najpozneje sedem dni po vložitvi predloga.

Erjavec sestankoval s predsedniki KUL-a