Marko Jaklič bo javni zavod vodil še en mandat. Foto: BoBo
Marko Jaklič bo javni zavod vodil še en mandat. Foto: BoBo
Lekarna
Po oceni Vesel Valentinčičeve ne zdrži argument v prid imenovanju Jakliča, da se na razpis ni prijavil noben drugi primerni kandidat. Prepričana je namreč, da se "marsikdo ni prijavil na razpis, ker je bilo v naprej jasno in določeno, da gremo s tem direktorjem naprej". Foto: MMC RTV SLO
Jakliča kljub goljufanju potrdili za direktorja

Jaklič javni zavod Lekarna Ljubljana vodi od leta 2008, štiriletni mandat pa mu poteče 6. februarja. Na razpis za direktorja javnega zavoda so prispele tri vloge. Svet zavoda je na začetku januarja za direktorja izbral Jakliča, odločitev pa so zdaj potrdili še mestni svetniki.

Zanj je glasovalo 20 svetnikov, proti pa 16. Podporo je dobil le od svetnikov Liste Zorana Jankovića, v kateri je le eden glasoval proti. Preostali svetniki ga niso podprli. Mestni svet MOL-a ima sicer 45 članov.

"Lekarna se spreminja v nakupovalni center"
Na Jakliča so v zadnjem času leteli številni očitki, predvsem glede njegovega vodenja lekarne. Marjeta Vesel Valentinčič (DeSUS) meni, da je Jaklič lekarno vodi v nasprotju s tem, kaj naj bi javni zavod oz. javna lekarna bila, in da mu je na prvem mestu dobiček, razvoj pa vodi v smeri monopola, medtem ko je javna služba v podrejenem položaju. Svetnica iz vrst SD-ja Breda Brezovar Papež pa je dodala, da se Lekarna Ljubljana vse bolj spreminja v nakupovalni center.

Vesel Valentinčičeva je izpostavila tudi prakso, da je lekarna iz Poljske uvažala industrijska zdravila, ki so jih potem v Sloveniji le prepakirali in prodali kot galenska zdravila Lekarne Ljubljana.

Fakulteta mu je odvzela naziv
Očitki Jakliču so se dotaknili tudi njegovega goljufanja pri magistrski nalogi. Ekonomska fakulteta je namreč njegovo magistrsko listino preklicala, ker je po ugotovitvah senata fakultete plagiat. Vsebovala je namreč analizo lekarniške dejavnosti, ki jo je za zavarovalnico Vzajemna v času, ko jo je vodil Jaklič, pripravil ekonomist Mićo Mrkaić. Mrkaiću je Vzajemna leta 2004 naročila in plačala študijo lekarniških dejavnosti, Jaklič pa je magister postal konec novembra 2005.

Nekateri svetniki so se zato spraševali, kakšno sporočilo bodo dali ljudem, če bodo Jakliča znova imenovali na mesto direktorja lekarne. Svetnik iz vrst SDS-a Anže Logar je ob tem opozoril, da je Jaklič v svoji prijavi na razpis direktorja navedel magisterij kot izobrazbo. A podporniki Jakliča poudarjajo, da za vodenje lekarn ni zahtevan magistrski naziv. To je pred meseci zatrjeval tudi nekdanji ljubljanski župan Zoran Janković.

Dakićeva: Zakaj taka gonja proti Jakliču?
Mestna svetnica iz Liste Zorana Jankovića Jadranka Dakić, ki je tudi predsednica sveta Lekarne Ljubljana, je priznala, da na seji sveta, ko so odločali o vnovičnem mandatu Jakliča na čelu lekarne, niso bili pred lahko nalogo. A so se pri odločitvi oprli na rezultate poslovanja lekarn in na podatke o tem, koliko je zavod naredil v preteklih letih, ne toliko pri številkah, ampak za razvoj.

Ob tem je opozorila, da nobena zadeva v zadevi Jaklič do danes ni bila dokončno rešena. "Zakaj taka gonja proti njemu," se je vprašala Dakićeva in hkrati odgovorila: "Morda, ker ima podporo Zorana Jankovića."

Povečanje sredstev za Stožice
Mestni svetniki so razpravljali tudi o rebalansu proračuna MOL-a. Ta se povečuje za dobrih 4,8 milijona evrov in bo tako težak slabih 327,4 milijona evrov. Povečujejo se predvsem sredstva za kulturo in šport, večinoma zaradi Stožic - kar 2,5 milijona, ki je namenjenih za Stožice, bo šlo za dodatno izvedena dela. Mestna občina Ljubljana mora Evropski uniji vrniti 1,9 milijona evropskih sredstev, ki jih je dobila na razpisu. Mestni svetniki so v razpravi najpogosteje opozarjali prav na ta sredstva, namenjena Stožicam, ob tem pa omenjali, da se sredstva zmanjšujejo za otroško varstvo, izobraževanje in kulturo. Razpravljavci - svetniki Liste Zorana Jankovića se k besedi večinoma niso priglasili - so ugotavljali tudi, da bo potreben še en rebalans letošnjega proračuna.
Jakliča kljub goljufanju potrdili za direktorja